Alonso kritičan nakon prometnog kaosa u Q2: Direktor utrke je premekan

Silno ljut bio je nakon jučerašnjih kvalifikacija Fernando Alonso. Razljutio ga je promet na kraju druge runde, u kojoj je i završio svoj nastup osvajanjem 11. mjesta. Kritiku je uputio na račun direktora utrke Michaela Masija.

Popriličan je prometni kaos nastao na stazi Yas Marina pred kraj druge runde kvalifikacija za Veliku nagradu Abu Dhabija. Među vozačima koji su bili žrtve te gužve na stazi bio je i Fernando Alonso. Španjolac je imao puno veća očekivanja od osvajanja tek 11. startnog mjesta.

U pokušaju postavljanja boljeg vremena zasmetao mu je Daniel Ricciardo u bolidu McLarena, a Fernando je nakon kvalifikacija bio jako kritičan prema direkciji utrke.

“Nažalost, nemamo nikoga tko ovo kontrolira. Direktor utrke je premekan u ovome jer ako pustite ovakve igre u izlaznim krugovima, uvijek će nastati kaos. Trebamo suca koji će nas zaštiti, a u ovome trenutku nemamo i to je loše.”

“Problem je taj da bismo trebali imati jasnije posloženo što je ispravno, a što je pogrešno. Trebalo bi biti u većoj mjeri crno ili bijelo – što je za kaznu, a što nije. I moraju biti strogi u nekim odlukama.”

“U nogometu kad netko napravi nepravilan start, sudi se penal ili što god, postoji crveni karton. Ovdje im je teško pokazati žuti ili crveni. Zato se stalno i ponavljaju loše stvari”, rekao je Španjolac.

Bio je uvjeren da će nakon kvalifikacija biti kazni. Očekivao je da će Ricciardo i McLaren biti kažnjeni, a možda i još neki vozači.

“U tom prometu kriv je bio McLaren. Momčad ili vozač, svejedno je. Čak i kad ima toliko prometa u izlaznom krugu, morate se maknuti brzom bolidu koji dolazi, a nije se maknuo. Mislim da je u Austriji Vettel dobio tri mjesta, tako da minimalno očekujem kaznu od tri mjesta pa ćemo vidjeti gdje ću startati. Po mom mišljenju deveti, ali vidjet ćemo.”

Možemo samo zamisliti bijes i razočaranje kad je Fernando otkrio da kazne neće biti. Suci su otvorili istragu pa pozvali na razgovor Ricciarda i predstavnika McLarena. Saslušali su i Alonsa, pregledali video snimku i telemetrijske podatke – pa zaključili da nema osnove za kažnjavanje australskog vozača.

Prema njihovom sudu u toj prometnoj gužvi dogodilo se to da je veliki broj vozača vozio stazom različitim brzinama, a za Daniela konkretno zaključili su da nije imao što napraviti kako ne bi zasmetao Alonsu u njegovom krugu.

Alonso je naglasio kako sve momčadi rade isto u tim završnicama kvalifikacija, ali da Alpine barem pažljivo motri situaciju na stazi u upozorava svoje vozače kad im se netko približava u brzom krugu. Smatra da je generalno situacija sada gora nego 2018., prije njegovog odlaska iz F1.

“Puno gora, definitivno. Nema pravila, nikakvih za izlazne krugove. Ne postoje minimalna vremena koja treba poštivati. Puno je čudnih poteza u prvim krugovima, izlazaka sa staze. Žalio sam se u prvoj trećini prvenstva, no onda sam promijenio pristup i počeo raditi isto. Sad više nema utrka na kojima bih ja nekome zasmetao, no to ionako nije u mojoj prirodi”, kaže Alonso.

Nastavljena je tako salva kritika na račun Michaela Masija, koji po mišljenju sve većeg broja vozača jednostavno ne obavlja svoj posao kako bi trebao. Hoće li to dovesti do promjena na mjestu direktora utrke za sljedeću sezonu, ostaje vidjeti.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x