Max: Nisam baš bio siguran u strategiju

Max Verstappen je na startu jučerašnje utrke za VN SAD-a izgubio vodstvo od Lewisa Hamiltona, ali se uspio vratiti naprijed nakon undercuta u prvoj rundi ulazaka u boks.

U Mercedesu su tri kruga kasnije (13. krug) nakon Maxa pozvali i Hamiltona na izmjenu guma. Lewis je nakon toga postepeno uspio smanjivati zaostatak zahvaljujući prednosti u gumama, ali u Red Bullu su opet prvi reagirali i pozvali Verstappena u 29. krugu na drugu izmjenu guma.

Verstappenu je tada preostalo 27 krugova do kraja, a pobjeda je počela bježati iz ruku pošto je Hamilton počeo hvatati po jednu sekundu prednosti po krugu nakon svojeg odlaska u boks, smanjivši tako zaostatak od osam sekundi na manje od dvije.

No, nakon što je dobio upute da pazi na svoje stražnje gume kako bi mogao brže izaći iz sporijih zavoja u DRS zone, Verstappen je uspio stabilizirati razmak, te na kraju prešao ciljnu crtu s 1.3 sekunde ispred Hamiltona.

“Izgubili smo na startu, pa smo morali pokušati napraviti nešto drugo. Istrošenost guma je prilično visoka na ovoj stazi, tako da smo bili agresivni sa strategijom.”

“Nisam bio siguran da će uspjeti, ali da, posljednjih nekoliko krugova je bilo zabavno. Bilo je malo bočnog klizanja kroz brze zavoje, ali sam super sretan što je sve izdržalo”, rekao je Max nakon utrke.

Ovakav rezultat utrke znači da Verstappen sada vodi u vozačkom prvenstvu s 12 bodova, a preostalo je još pet utrka do kraja. Osigurao je i svoju prvu pobjedu na Circuit of the Americas.

Hamilton je uspio nakratko smanjiti zaostatak na manje od jedne sekunde u završnoj fazi utrke, ali se nikada nije dovoljno približio da iskoristi DRS.

Šef Red Bullove momčadi Christian Horner pohvalio je Verstappena za nevjerojatnu i klasnu pobjedu, te priznao nakon utrke da nije bio siguran da će Max izdržati.

“Stvarno nisam mislio da će to izvesti. Lewis je imao osam krugova novije gume, a za Maxa smo mislili da nam neće baš ostati puno gripa na kraju”, priznao je Horner.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nosko

Obojica su odvezli utrku bez greške i nevjerojatno je koliko utrka, bez direktne borbe na stazi, može biti napeta i uzbudljiva.

Related Posts