Bottas nedjeljnu utrku starta sa začelja poretka

Tijekom današnjih kvalifikacija, FIA je izdala dokument koji potvrđuje da je Mercedes uzeo brojne nove elemente pogonske jedinice za Bottasov bolid.

Uzimanjem novog motora, turbopunjača, jedinica MGU-H i MGU-K, Bottas će nedjeljnu utrku startati sa začelja poretka ili eventualno iz bokseva.

Dakle, to se primjenjuje na glavnu nedjeljnu utrku, a ne na subotnju sprint utrku, gdje će Bottas startati s prve startne pozicije osvojene na današnjim kvalifikacijama.

Ovaj potez bi trebao značiti da ove sezone više neće biti dodatnih kazni za Bottasa zbog sličnih razloga.

Bolid momčadskog kolege Lewisa Hamiltona također će možda zahtijevati slične kazne u nekom trenutku ove godine, a Toto Wolff kaže da su oprezni zbog eventualnog kvara i odustajanja iz utrke koje je vrlo izvjesno ako pokušaju dovršiti sezonu s postojećim dijelovima.

“Ako dva vozača stalno osvajaju prve dvije pozicije u utrci, ako se uzme i bod za najbrži krug, onom vozaču koji odustane jednom, trebaju u prosjeku četiri utrke da sustigne zaostatak”.

“To je brutalno. Dakle, možete si priuštiti da završite četiri puta na drugom mjestu. Stoga, samo trebate igrati na sigurno, a pritom ne odustati od performansi”, rekao je Wolff.

Monza je prethodnih godina bila popularna staza za momčadi koje su trebale odraditi kazne za izmjenu dijelova bolida zbog mogućnosti pretjecanja na kraju dugih ravnica.

Red Bull se nalazi u sličnom položaju s automobilom Maxa Verstappena, nakon što su izgubili jedan motor zbog štete nastale u Silverstoneu.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
srakar

Kao što smo vidjeli na sprintu uopće neće biti lako preticati. Vjerojatno ako će završiti svi, doći do cca 10 mjesta tj slabije bolide će proći…

Related Posts