Verstappen pobjednik proceduralno odvožene kišne VN Belgije

Vremenska prognoza za ovaj trkaći vikend u Belgiji nije vremenske prilike nimalo promašila te smo nakon jučerašnjih dugih i kišnih kvalifikacija imali sličnu (goru) situaciju i na današnjoj utrci na Spa-Francorchampsu. Pobjedu je uzeo Max Verstappen u Red Bullu. Svi osvajači bodova osvojili su polovicu mogućih bodova jer utrka nije odrađena s dovoljno krugova (barem 75%).

Kažnjenicima iz Mađarske, Valtteriju Bottasu i Lanceu Strollu, nakon jučerašnjeg teškog sudara u Raidillonu pridružio se i Lando Norris. Na njegovom bolidu se ipak morala zamijeniti upravljačka kutija, pa je i on dobio kaznu od 5 mjesta na startu utrke. Sam sebi najveću kaznu napravio je Sergio Perez koji je u instalacijskom krugu izletio u zid nakon Les Combesa. Nakon mnogih odgoda zbog kiše, Perezov bolid se stigao vratiti u boks te su mehaničari počeli ubrzano raditi na popravku prednjeg ovjesa. Do 16:35 uspjeli su odraditi fantastičan posao i Checo je bio spreman za start utrke iz bokseva.

Start utrke je ipak bio odgođen do 15:25, a mehaničari i osoblje su se vratili do bolida. U Alfi su se odlučili startati iz boksa s Kimijem Räikkönenom nakon izmjene stražnjeg krila. Formacijski krug je radi vremenskih uvjeta odvožen iza sigurnosnog automobila, a svi vozači krenuli su na gumama za potpuno mokre uvjete.

Nakon toga je utrka stavljena pod uvjete crvene zastave, te su bolidi ušli u bokseve i poredali se prema izlasku iz boksa. Svi osim Maxa su uglavnom javljali da su uvjeti prilično loši. Naravno, Maxu bi bilo lako naprijed pošto mu nitko ne bi smetao vodenim sprejom oko vidljivosti.

U 17:00 suci utrke su zaustavili službeni tijek vremena kako bi se spriječio istek od 3 sata koji predstavlja puno vrijeme utrke. Tako se pokušao “ugurati” barem jedan sat utrkivanja. Nastavak utrke je zatim najavljen za 18:17, a bolidi su tada zaista izašli na stazu i vozili iza sigurnosnog automobila. Utrka je tim izlaskom bolida na stazu nastavljena.

Nakon odvožena dva puna kruga iza sigurnosnog automobila, ponovo su nastupili uvjeti crvene zastave, te su bolidi ponovo ušli u bokseve. Do kraja utrke u tom trenu ostalo je još 49 minuta, a vozači su rekli kako su uvjeti još i gori nego što su bili prije dva sata. S ovim statusom utrke, klasifikacija se mogla uzeti kao službena, a dodijeljeni bodovi su polovični. Utrka je na kraju klasificirana kao sesija od 39 krugova, iako je inicijalno trebalo biti 44, ali svaka odgoda starta smanjila je broj krugova. U 18:45 obznanjeno je da se utrka neće nastaviti.

Poredak:

53 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Ajmo to gledati na nacin da je jučer možda nekom spašen život?

Sve mi je jasno,ali od toliko love da nemogu odgodit za dan ili dva???
Čudno

Lewis8F

Što mislite, koja guma može više vode izbaciti?

Bridgestone 1998.
comment image

Ili ova 2021. Pirelli?
comment image

mody

Daj dosado ne smaraj vise i izbrisi avatar baby lewisa

papaya

A ti si moralna vertikala

Lewis8F

Pokreni svoj F1 portal i tamo odlučuj tko će smjeti govoriti tko ne.

mody

Nije se miglo.voziti trebka je utrka bit u 1300 i zbog svjetla ne znam.zasto voze u 1500 zadnje 4 godine cirkus. Rszlig je tsj sta je bila magla netko bi poginuo spa je po kisi preopasna rizik he bio velik jedino mi zao tko zna sta bi bilo s willamsom …digodine nek.se vozi ranije a oni nek odluce ili se vizi ili ne navijaci su 5 sati cekali po kisi… bila je i k8sa jaka na fuji 2007 ali ta staza je siroka spa je opasna a magl velika nista sada slijedi zsndvirt tamo ce bit super staza klasik staza… Read more »

brasko

Mislim da u povijesti formule 1 utrka nije održana na ovakav način. Ali valjda za sve postoji prvi put. Mislim da se te stvari riješavaju na način ili se vozi ili se ne vozi. Oni koji to odlučuju jednostavno trebaju dobijeti odluku i stati i za nje. To im je posao i za to su plaćeni. A momčadi će tu odluku prihvatiti ili ne. I prije se dešavalo da je utrka održavana, a neki su zbog vlastite sigurnosti odbili nastupiti. S druge strane otkažeš utrku i to je to. Uvjeti ne dozvoljavaju jer nitko ne želi dati zeleno svjetlo. Po… Read more »

LUTHER

mislim da svi vi koji dajete negativne komentare..ili komentare tipa “pa nije bilo tak strašno” ili oni su prof vozači, znaju voziti po kiši su očito glupi… ovakvo vrijeme bi možda prošlo u monaku ili madžarskoj, ali ovo je staza koja ima uspone i padove, slijepe zavoje, i ogromne brzine..i nije toliko problem grip na stazi, nego slaba iliti nikakva vidljivost… prvo zbog silne količine kiše (koja je padala pa se staza nije sušila), bolidi tj gume izbaciju nevjerovatnu količinu vode u vozača iza, plus, jedna vrste izmaglice, plus , sve je slabije bilo svijetlo, tj bili su oblaci… normalno… Read more »

peko65

Ode odjednom svi kišni ljudi.Ja sam vozija kišne utrke i sa upola manje kiše neho jučer šta je bilo u Spa je vožnja zatvorenih očiju(a vozimo se manjim brzinama).Kišna guma je dizajnirana da može izvesti određenu količinu litara vode,a sve preko toga je isto kao vozit i na slicku.Vodena magla koju automobili stvaraju iza sebe također zna smanjit vidljivost na jedan metar ispred auta šta je ekstremno opasno.A sad vi pričajte kako je i prije bilo takvih uvjeta pa se vozilo,ali koliko je ljudi stradalo tad,a koliko u proteklih 10 godina?Također spominjete kolike plaće imaju pa ne žele riskirati.Riskiraju svaki… Read more »

r.u.m.

slažem se , zadnja utrka koju sam gledao da je bila tako mračna vidljivost je Japan kada je Julie B izgubio život bez veze vozeće iza safty cara a kamoli da se utrkuju po tom vremenu nije vrijedno nikakvih para

Webmaster

Odavno je trka završila,a još nije osvježena tablica sa bodovnim stanjem,da imam jednu ruku već bi to 3 puta napravio.

svakako

Negdi sam vidio komentar – Schumacher je ovakve utrke vozio na tri kotača

Neznam šta da više kažem

Letecibalkanac

Slazem se sa vecinim komentara i smatram da ovo postaje sramota za F1. Od vozaca koji se stalno za nesto zale i placu na radio, do direkcije utrke koji nemaju neke stvari da puste da se ovi preznoje za desetine mil koji im padaju na racun. Ja ne mogu da shvatim da ovi danasnji vozaci nisu sposobni prilagoditi voznju uvjetima na stazi. Pa meni su neke utrke i danas u glavi i slavne pobjede upravo zbog umijeca vozaca i voznje u ovakvim uvjetima. Ovi se samo zale, a zaradjuju daleko vise od vozaca 90tih npr. Ovo danas je bila samo… Read more »

F1 fan

Čekaš mjesec dana i onda do dočekaš ovo

danchiel3007

Znam da je sigurnost na prvom mjestu ali malo je baš bezveze ovo izgledalo. Sigurno da na ekranu ne izgleda strašno kao u živo ali svi smo navikli gledati kišne utrke ovo je baš iznenađenje 😂 možda je vrijeme da ukinu full wet gume šteta novaca za proizvodnju kada im neće trebati

west 044

Sigurno će Maxu ova veličanstvena pobjeda dugo ostat u sjećanju!!!

Lewis8F

Dobro da ovako nije dobio Hamilton jer bi opet bio medijski linč, a ekipa u komentarima bi jecala britanciiii.

Desmosedici

Mislim da si svi vozači u bodovima zadovoljni sa rezultatom i ovakvim bodovanjem..Max se bez izlsganja riziku približio Lewisu..Russell ostvario rezultat karijere.
Lewis bez rizika maksimalno amortizirao štetu trećeg mjesta i zadržao vodstvo u poretku..Ricci ostvario rezultat sezone..Seb solidan plasman..Gasly, Ocon solidan plasman..Latifi sigurno zadovoljan, a mislim i oba Ferrarija da su zadovoljni sa plasmanom s obzirom na kvale.

djtomcrazy

Čekam tu utrku ko ozeblo sunce i na kraju jedno veliko ništa , mogli su voziti pola utrke iza safety car-a i do tada bi staza bila taman za voziti a ne pet sati zavlačiti sve i na kraju 🖕

Letecibalkanac

Bravo! Zasto nisu pustili da voze 10-15 krugova iza SCa i staza bi bila bolja za voznju i onda pustis utrku. Ovaj Masi je zlo za F1!

Desmosedici

Dajte, ažurirajte tablicu poretka tj.bodova sa ovim rezultatima.

neki veteran

Kakva farsa! Milione dolara vrte u tom cirkusu , nemaju adekvatno rjesenje , pogotovo na Spa za odvodnju vode sa staze , a ni gume za kisu koje rade na stazi sa toliko vode i na 15 stupnjeva temp. asfalta.

SIR LEWIS HAMILTON

SKANDAL.
Izasli jos na podijum hahahha, a nije trke bilo.

LUTHER

nije problem u gumama ili odvodnji, problem je bio u vidljivosti.. a druge, upravo je količina vode koju gume izbacuju najveći problem, jer vozač iza apsolutno ništa ne vidi, kao da vozi kroz auto praonicu sa 300kmh…. i kao što sam napisao ranije, datum utrke se treba pomaknuti ranije u godinu, kada je cca toplije (otprilike) i satnicu vratiti na 14h… da se baš za ovakve situacije ima vremena naći riješenje plus, dan duže traje, tj ima svjetla…

neki veteran

Slazem se da je i vidljivost problem.Ali ovo je vrhunski spektakl sa skoro neogranicenim buđetom i nebi trebali tako povrsnu organizaciju.Pogotovo za ovu stazu trebalo bi imati nekoliko rezervnih scenarija.Cak i ona najkomicnija da puste pola sata prije utrke 50- tak auti na stazu bilo bi znatno manje vode na stazi.

LUTHER

to stoji, ali to nije problem momčadi ili vozača, nego fie i organizatora utrke… normalno da mi ne znamo pravu situaciju i generalno, na koji se način dogovaraju datumi za utrke..ali i o tome bi ubuduće trebalo voditi brige..pa koliko je puta bilo vrijeme u pitanju kad je u pitanju bila suzuka, datum je uvijek oko njihove sezone tajfuna ilič čega već….
možda bi trebali uložiti ko ameri, oni imaju onu “puhalicu” na ovalima kojima suše staze…

mody

koliko su bodova osvojili

given2drive

duplo manje….svaki…

mody

desnomdici bilo je monskunskih kisa nugbuigring 1968 fuji 1976 fuji 2007 spa 1998 nugbugring 2007 hockhewhim 2000 i vozilo se danas je bila problem vidljivost gore na malemdyu na brdascu magla i kisa ………… to je razlog mislim

Desmosedici

Da…zaboravio sam spomenuti maglu..ona je uobičajena pojava na Spa po ovalvom ne vremenu.

klepesina

Jedino bih cestitao Ruselu zbog juce odvezenih kvala zasluzeno…Dodao bih da mi je drago sto u ovim uslovima Ham nije bio na polu jer bi danas ovde bilo 1000 komentara kako ga je sreca pogledala kako je fia mafija kako se sve steluje Lewisu opet bi zemlja bila ravna ploca hahah…Al nema materijala za to…I nadam se da fia vise nikada nece na ovaj nacin trke zavrsavat i proglasavat polu pobjednike jer to nije pravilno i tako ne smije biti u buducnosti

r.u.m.

slažem se sa svime dolje napisanim jedino mi je drago zbog Rusela da je osvojio puno bodova jer je dečko zaslužio šta radi s tim Wiliamsom u kvalama cijele sezone ali onda u utrci ne može pokazati puni potencijal.

sennad

Mislio sam da je Indianapolis utrka sa 3 tima bila cirkus, dok nije došla ova utrka.

sennad

U ostalom što su je stavili krajem augusta, nego da bude kiša.

Desmosedici

Znam da je jako opasno u ovim uvjetima voziti F1 bolid..najveći problemi su aquaplaning i vodenispray koji onemogućava vidljivost..ali ipak se nekada vozilo i u ovakvim uvjetima..kišne gume i vještina vozača tada uglavnom poništavaju sve razlike u perfomansama bolida..uz malo sreće i dosta vještine može se pobijediti sa svakim bolidom.

helgrozd

Admin, kako mogu editirati svoj komentar? Mrzim pravopisne greške.

given2drive

ne mozes ih editirati😂😂

mody

ma mogli su voziti 10 krugova bar zao mije navijaca na kisi i ovoih koji su cekali 4 sata,,,,kakop su onda vozaci vozili 1998 po kisurini jakoj,,, a sada su bolidi sigurniji,, vidljivost nije bila na malmedyu visoka mozda izato russel bravo sada slijedi zansdvort legendarno tamo ce bit super nakon 1985 se vozi tamo staza na plazi vjetrovito

helgrozd

Trebali su pozvari “staru” ekipu da odvoze koji krug i pokažu kako se vozi po kiši, čisto da zabave publiku. 😉

given2drive

meni jedino nije jasno zasto su odgadjali 25min….vidjelo se da se pogorsava vrijeme pusti ih nek voze koliko mogu pa ih tek onda stavljaj pod sc i rf….ovako gledati 3 i pol sata da naprave 2 kruga pod sc je blesavo….

boxy R77

Ne mogu ni da zamislim kako je svakom navijaču danas na SPA… Kiša, očekuješ spektakl i dobiješ “trku” od 2-3 kruga iza sigurnosnog vozila, samo da bi imali uslov za dodelu poena … Bruka!
Pa, gospodo, je l’ se nije sutra mogla odvoziti trka…??? Ako već nije, trebalo je otkazati i tačka. Bilo bi poštenije…
A ovo…?! Farsa najobičnija.
Jedino mi zbog Rasela drago… Sve ostalo za zaborav!!!

mody

nema ponedjeljka u f1 samo nedjelja

F1 44

[urlcomment image[/img][/url]

SIR LEWIS HAMILTON

Losa odluka bez utrkivanja.
Moglo je se utrkivati. Svi vozimo po kisi 🙂
Do kraja sve naredne kvalifikacije bodovati kao trku.

dadoMKCG

FIA izgubljena kao guske u magli. Za novac koji primaju vozači su trebali gurati bolide 60 minuta i nagraditi i najbrži krug

F1 44

A cemu to!?
Pa imas kisne gume i prilagodis brzinu uvijetima na stazi. Tko riskira moze izletiti a moze profitirati.
Ajd makar LH nije prvi jer bi opet bilo da sve njemu ide na ruku

admir

Mogli su i na početku odmah vozit iza sigurnosnog auta neko vrijeme,pa ako se prosuši da puste trku,il prekid definitivno.Ovako neviđen cirkus napravili

sladjan87

Ja mislio da su ovo najbolji vozaci na svijetu . E sad vi pravite usporedbu sa jednim Schumacherom ili Sennom . Sramota .E da , za sto sluze gume za kisu ?

admir

Pravo trkanje još postoji u motogp,ono je nevjerovatno kakvi vozači.Čak i pretjeruju u hrabrosti

srakar

Sramota.Moglo se to sve odgoditi za sutra.Sljedeća utrka je tako i tako za vikend u susjedstvu nitko ništa ne gubi. I sad pobjeda i bodovi bez utrke se upisuju. Sramota od organizacije

given2drive

sutra je jos veca kisa u spa tako da im se tek onda ne isplati 😉

LUTHER

nije se moglo odgoti za pon iz više razloga… prvo, logistika, bez obzira što se vozi u nizozemskoj, i staza nije daleko, stvar je da se treba sve ovo razmonitrati… voziti, pa opet montirat.. samo postavljanje traje cca dan i pol.. ali tu je stvar sudaca, svi su oni volonteri..i imaju regularne poslove, znači, nije bilo moguće to organizirati, plus sva medijska ekipa.. pa naravno, sponzori, reklame i sl…

F1 fan

Po.meni je ovo sramotno, podijeliti pola bodova na temelju 2.kruga pod SCom
Da nisu mogli pustit malo da se utrkuju, ali ako baš nije bilo moguće to onda odgodit utrku za sutra

Related Posts