Ricciardo: Zadovoljan sam drugim startnim redom

Na današnjim je kišnim kvalifikacijama na Spa Francorcshampu, Australac u Mclarenu, Daniel Ricciardo zauzeo četvrtu poziciju. Ricciardu je ovo najbolji kvalifikacijski rezultat ove sezone, a zanimljivost je činjenica da je na kvalifikacijama za lanjsku VN Belgije također završio četvrti, tada vozeći Renault.

Ljetna je stanka, po svemu sudeći, dobro djelovala na Daniela Ricciarda. Naravno, to je teško zaključiti nakon jednih kvalifikacija, no Daniel nakon najboljih ovogodišnjeg rezultata na kvalifikacijama može optimistično čekati sutrašnju utrku. Kišni uvjeti na Spa učinili su ove kvalifikacije jednima od zahtjevnijih ove sezone. Ricciardo čini se polako stiče samopouzdanje, a tome u prilog ide činjenica da je, kako su kvalifikacije odmicale, Australac bio sve bolji. To je kapitalizirao u Q3 u kojem su vladali najnepogodniji uvjeti.

“To je dobar pokazatelj koliko mi je krugova trebalo da se stekne samopouzdanje. Današnji su uvjeti zahtjevali osjećaj i finoću, a naravno i samopouzdanje.
U Q1 sam još bio slobodan, ali radio sam poboljšanja. Q2 je donio jedan veći korak naprijed, a i Q3 je donio još jedan dobar korak.“

„Ne želim još reći da sam savršen ili da ne mogu bolje, ali zadovoljan sam napretkom i želim biti konkurentniji još od Q1. Zadovoljan sam drugim startnim redom. Budući da smo imali kišne uvjete i ovo ludo vrijeme, prihvatit ću sve s osmijehom“, komentirao je Ricciardo nakon završenih kvalifikacija.

Brzinu pokazanu u mokrim uvjetima teško će ponoviti u utrci, no Ricciardo tvrdi da će biti zadovoljan s bilo kojim vremenom koje nedjela donese.

„Jedini problem kod vlažnih uvjeta u utrci je vidljivost. U kvalifikacijama si koliko-toliko možete osloboditi prostor da vas ne pogađa voda od bolida ispred. U utrci to nije slučaj jer smo svi na hrpi. Čak ni P4 ne donosi garanciju da ćete sve vidjeti. Smanjena vidljivost je jedina stvar zbog koje mislim da su kišne utrke manje zabavne“

„Imamo sasvim pristojan bolid i za suhe uvjete, pa i ako bude sunčano, neću imati ništa protiv. Što god mislim ili čemu god se nadam, to neće promijeniti ono što će se zaista dogoditi.“, govori Australac.

Ricciardova P4 malo je oprala gorak okus navijačima Mclarena nakon Norrisova zabijanja u zid početkom Q3. Norris je bio najbolji pojedinac nakon prve dvije kvalifikacijske runde. Mclarenovci, očekujući Norrisov pole position, ostali su nemalo razočarani nakon crvenih zastava koje su pokazane zbog Landa.

Upravo je Norrisov sudar pokrenuo dodatne rasprave o dijelu staze na kojem su Eau Rouge i Raidillon te načinu na koji auti često završavaju na stazi. Vozači su u petak obaviješteni o planiranim promjenama na toj dionici.

Daniel Ricciardo, McLaren MCL35M, at Eau Rouge

„Mislim da će se proširiti dio kod Eau Rougea. Time se ne mijenja raspored kruga. Barijere će se malo pomaknuti unatrag ne bi li dio izvan zavoja bio malo širi. To je vrlo atraktivan zavoj i jedan od kultnijih u kalendaru, no uvijek kada se na tom dijelu dogodi izlijetanje šteta bude značajna. Ako se ne promijeni zavoj, već samo poveća sigurnost, uvijek smo za to.“

„Današnje Landovo izlijetanje bilo je jedno od tih većih. Lando se odmah po izlijetanju javio putem radio veze i rekao da je u redu. Sada obavlja medicinske preglede, mi smo u kontaktu s njim.“, rekao je Ricciardo.

Mclaren u drugom dijelu sezone nastavlja svoju borbu s Ferrarijem za treće mjesto poretka. Danas su oba vozača Mclarena nadigrala Ferrarijeve i u blagoj su prednosti za sutra. Ricciardo je sutrašnja velika uzdanica Mclarena. Startat će okružen prvacima Hamiltonom i Vettelom. Sigurno će biti zanimljivo.

U međuvremenu je pristigla informacija da je nakon završenog liječničkog pregleda Landu Norrisu omogućeno sudjelovanje na sutrašnjoj utrci.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
1borna

Izgleda da zbog nekog razloga ova staza dobro leži McLarenu i da su dobro pogodili kišne postavke? Vrlo vjerojatno bi Norris bio prvi na startu da nije
pretjerao odmah na samom početku Q 3, to je danak neiskustvu jer je mogao
pričekati barem krug-dva da se voda malo rastjera vožnjom drugih.

Related Posts