Red Bull je objavio procjenu štete nakon velikog sudara

1,8 milijuna dolara. Toliko iznosi šteta nastala na bolidu Max Verstappena nakon kontroverznog dodira s Lewis Hamiltonom tijekom VN Velike Britanije, tvrdi Christian Horner.

Tijesna borba za naslov prvaka između Hamiltona i Verstappena prošle nedjelju u Silverstoneu rezultirala je kontaktom u devetom zavoju. Nakon dodira Verstappenov bolid se velikom brzinom zabio u zaštitnu barijeru, a analiza je pokazala da je sila udarca iznosila čak 51G. Iako je Verstappen prošao bez većih ozljeda, takav siloviti udarac prouzročio je značajnu štetu na njegovom RB16B.

Kako je ove godine po prvi put uvedeno financijsko ograničenje koje iznosi 145 milijuna dolara za trenutnu sezonu, Horner je izjavio kako će toliki iznos štete imati “velike posljedice”.

Veliki timovi iz vrha poretka koji su do sada trošili velike svote novca, kao što su Mercedes, Ferrari i Red Bull, za ovu godinu suočili su se s velikim izazovom kako da ispoštuju ograničenje budžeta. Stoga je jasno da ove godine tako veliki iznos štete ima puno veći utjecaj na daljnji razvoj i ulaganje tima kroz preostali dio sezone.

Nakon sudara Verstappen je odvezen u lokalnu bolnicu na daljnje pretrage. Nakon što je potvrđeno da je sve u redu, Verstappen se vratio kući u Monako kako bi se odmorio. Horner je otkrio da mu je Verstappen dan kasnije u razgovoru rekao kako se osjeća kao da je “odradio nekoliko rudni s Tyson Furyjem”

Šef Red Bulla uvjeren je kako taj incident neće negativno utjecati na Verstappena. I dalje su koncentrirani na borbu za naslov prvaka, a nakon što je velika prednost nakon samo jedne utrke pala na 8 bodova, jako je bitno da nastave s dobrim rezultatima već u Mađarskoj, gdje se utrka vozi idućeg vikenda.

U intervju koji je dao za Red Bullovu web stranicu Horner je izjavio:

“Iako je izubijan i natučen, to će ga još više motivirati. Ako gledamo što je bilo pozitivno ovaj vikend, to je onda svakako činjenica da smo prošle godine u kvalifikacijama zaostajali jednu sekundu. Ove godine zaostatak smo smanjili na manje od jedne stotinke sekunde. Imali smo brži auto u utrci i zato smo pobijedili u sprint kvalifikacijama. To pokazuje da smo uz podršku Honde u potpunosti smanjili zaostatak za sedmerostrukim svjetskim prvacima i sada je pritisak na njima.” rekao je Horner te otkrio kako im je ovaj incident dodatni motiv:

“Mađarska će biti drugačiji izazov za bolid, ali cijeli tim će biti u potpunosti motiviran da zadržimo vodstvo u prvenstvu. Max se neće zamarati s incidentom iz Silverstona, nego želi svoj odgovor dati na stazi. Odlučan je da cijeli ovaj incident ostavi iza sebe te ga koristi kao dodatnu motivaciju za nastavak sezone, baš kao i ostatak tima.

Horner je potvrdio da nije promijenio svoje mišljenje o kazni koju je dobio Hamilton. Smatra kako je kazna od 10 sekundi blaga, naročito jer je sedmerostruki svjetski prvak na kraju uspio pobijediti u utrci. U Red Bullu još uvijek razmatraju što će im biti sljedeći korak, a jedna od mogućnosti je i zahtjev da se ponovno razmotri kazna.

“Nije tajna da smo nakon sudara smatrali, a još uvijek smo istog mišljenja, da je Hamilton dobio pre blagu kaznu za ovakvu vrstu sudara. Kada se sagleda ozbiljnosti incidenta te koliku je kaznu dobio kazna, jasno je da provjeravamo sve podatke. Imamo pravo na žalbu. Zato i dalje gledamo sve dokaze i razmatramo sve opcije koje su nam na raspolaganju.”

36 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8F

Je li preživo motor ili moraju novi?

F1 44

Šasija,mjenjac?

robif

Tko zna koliko su oni štete napravili drugima?Dugoročne. Horner,nemožeš jednu karat,a druga da ti puši!!!!

F1 44

Vodis,prvi si. Dolazi bolid koji je brzi ALI zaostaje cijeli krug i ide te prestici i zanimljiva obrana (nije se naucio ni dan danas):
https://youtu.be/6LSAaVq4Dsw

Dani

Niste se vi toliko poboljšali u odnosu na prošlu godinu koliko je fia usporila mercedes.

Pedji2

Posle svega sto sam procitao ovih dana, od terija zavere do angazovanja advokata, do ove stete… Pitam se hoce li reci koliko se energetskih sokova vise prodalo?
I da izracunaju koliko je Max stete napravio do sada.

dansla

A baš je mišljenje RB-a mjerodavno! Pa oni bi, da se Max i sam razbije i da nisu u pitanju gume na bolidu, optužili organizatora da su krivo ograde postavljene.
Treba se prisjetiti Monaca 2019. i incident između Lewisa i Maxa u šikani poslije tunela. Tu su bile obrnute uloge, pa nisu iz RB-a krivili Maxa, dapače, opet im je Lewis bio kriv i tražili kaznu za njega – kao Lewis nije Maxu ostavio dovoljno prostora! A da ne pričamo da je tu Max jedva došao do Lewisovih zadnjih kotača, dok su u Silverstoneu bili gotovo izjednačeni.

Pratiteljcro

haha i sad si ti kao nesto meni odgovorio ovim videom, nisi nego si samo potvrdio ono sto ja pricam, da ham nije pogodio apex kako spada, i rezultat je podupravljanje ili nedostatak kontrole kako god hoces. pogledaj na tom tvom videu na 1:30, u toj poziciji hama hvata podupravljanje i umjesto da skrene u zavoj normalnom putanjom on odlazi presiroko prema maxu i gotova prica. A da se nije tako zaletio/pogrijesio otisao bi vise desno trkacom putanjom i tako bi vjerovatno prosao. “hamilton tries to back out, but its too late to avoid contact” Tako je ham je probao… Read more »

Lewis8F

8 bodova. Sezona duuuuuugaaaaa. Haha. Panic mode na 100%.

BAJAC
Lewis8F

Morat će nakon toliko natpisa dobiti Maxa sa više od 33 boda prednosti.

madgalico

Morali su znati da sa Maxom nece biti jeftino..hehe

Lewis8F

Max je skrenuo preko Lewisove gume. Očekujući da valjda skoči u travu kad Max krene na njega.

Lijepo je Wlonso rekao: Lewis nije mogao nestati.

Uopće se ne priča o Maxovom divljačkom branjenju u svim zavojima prije Copsa. U Brooklandsu se Ham izmaknuo. I tu je Max išao na njega.

LUTHER

nevjerovatno koliko glupih komenatara dolje u nastavku.. kao prvo, ovo s procjenom štete je samo još jedan dio psihološkog rata i ništa više.. drugo.. da ne znamo o čemu i kome se radi..i kroz prizmu povijesti..ovo se može sagledati kao trkači incident.. treće.. ali također sramotnim smatram kad su kaznili hamiltona (a kaznu je itekako dobio jer je kriv)..kaznili su ga smiješnom kaznom.. kimi je 2018 ivrtio hamiltona (i sam je rekao da je kriv), i dobio 10sec, u imoli je kimi dobio 30sec, nakon utrke, a hamilton 10? e u tome je problem.. što se tiče propuštanja timskih kolega…… Read more »

papaya

Ma max zna voziti ,bez daljnjeg i imaju sad top paket,i da mislim da si obo najbokje do sada napisa tj spoznaja je odlična:nezna reagirati na ovo što mu se dešava….
Ali max iritira….svi su mi drazi od njega

F1 44

Budete vidjeli kako đax napada ili se brani (kao do sada u njegovoj karijeri).
Lako voziti ako oko sebe nemas nikoga.
Samo kazem,budete vidjeli.

papaya

Alonso se žalio momčadi na radio rečenicom ‘This is ridiculous‘ (‘ovo je smiješno’, mislio je na činjenicu da je zaglavio iza Masse koji ga ne želi tek tako pustiti, a ne bori se za naslov prvaka), a momčad je Massi nakon toga rekla ‘Fernando is faster than you, can you confirm that you understood the message?‘ (Fernando je brži od tebe, možeš li potvrditi da si shvatio poruku?).

Nakon što je Massa propustio Alonsa momčad mu je rekla: “Dobar dečko, sad se drži iza njega. Oprosti.” I unatoč svemu obojica su se nakon utrke pretvarala da momčadskih odredbi nije bilo.

F1 44

Sastavni dio f1! Za mene potpuno ok

bobodomino

Definitivno sastavni dio što se vidjelo kod Ferraria ne znam točno gdje ali je bio pravi momčadski posao ali to ne izgleda baš uvijek tako savršeno.

Gigi

Cekaj da Haas na kraju sezone izracuna stetu

papaya

Hahahahahahaaqq

Lewis8F

“Odlučan je da cijeli ovaj incident ostavi iza sebe te ga koristi kao dodatnu motivaciju za nastavak sezone, baš kao i ostatak tima”

Znači nema osvete i izbijanja u Mađarskoj kako su ovdje nelki priželjkivali.

F1 44

Nema osvete,ali bit ce toga jer max nezna voziti

Yukihonda

utopljenik takozvani HUMANITARAC… je mogao samo na takav način pobijediti… uništiti bolid a bome i Maxa nikakve šanse nije imao… .sada im treba ispostaviti račun…

Lewis8F

Kao što sam i rekao. Uskličnike koje si pisao, pisao si. Od sad nadalje samo ćeš kukati

Yukihonda

!!! kada ti udariš auto u prometu k tome si kriv plaćaš štetu materijalnu i tjelesnu…pokušaš nešto pravdati uzalud… znaš dobro da ti je Humanitarac… ispljuvan od svih u auto svijetu..Humanitarac je smeće od čovjeka… nažalost titula mu ne ide u skladu… imao sam kako tako mišljenje o njemu… 👎👎👎👎 nisi mi odgovorio jesi bio na kojoj f1 podržati svoga Humanitarca..

Lewis8F

Gdje nestade onaj navodni ljubitelj Honde. Ostade samo Hamilton hejter.

147 kt

Kako.

Yukihonda

svakom loncu si poklopac bez da imaš svoj kritički stav….ja sam podosta star slabo vidim… ali me ti čudiš mlad deran a ne vidi…naravno hajter… dok je ležerno se vozikao bolio ga ona stvar… sada kada se Humanitarac našao ugrožen ne zna se ponašati u takvim situacijama i uskladu… razumijem ja njega… ja Hondu ne trebam ni spominjati pored Humanitarca… Kako ono zvuči?? neznam što su napravili sa onim motorom… jel tako nekako??? kada vidiš onaj bolid gore i zadnje krilo sa naj ljepšim natpisom HONDA sjeti se mene… da ti želim sve naj bolje.. ali bi ti svejedno opalio… Read more »

Lewis8F

Kuknjava. Na što točno kukaš? Max se branio kao nenormalan od starta utrke. Tako se brani u svim duelima od kad je došao. Stavio je gore bajac video. Niti Lando niti Leclerc se nisu tako branili u tom zavoju. Svi su izgubili 95% zavoj onoga trenutka kad im se bolid parkirao paralelno s njima u unutarnjoj strani. Znaš tko je još tako izgubio taj zavoj? Upravo Hamilton od Bottasa 2019. https://www.youtube.com/watch?v=mpntKkGQ-5k&t=106s Dakle, sva trojica su izgubila zavoj onog trenutka kad im je protivnik došao poravnat s njima. Jedino Max koji je uvijek spreman izbiti sebe i protivnika je skroz stisnuo… Read more »

Yukihonda

nekada davno ovo bi bio trkački incident nebi bilo ništa… ali danas su sudački kriterij drugačiji sve je ofrlje pa zatim Toto hoštapler koj si svašta dozvoljava.. pogledaj ponovo snimak pažljivo… početnička ili očajanička greška??? .. Humanitarca na domaćem terenu… pritom je izgubio sprint a zatim bi utrku to je notorna činjenica… zamisli toga poniženja.. ja sam prvi za agresivno f1 ali bez kontakta.. ovo napraviti u tome zavoju trebaš biti u glavi totalnoj banani pri toj brzini… (to je napravio sa namjerom) …samo ću ovo reči on u tom momentu nije pomakao VOLAN….i nije očekivao ovakvu reakciju automobilistički elite…… Read more »

papaya

Pa i danas je to trkacki incident z Montoyu Alonsa i jos par strucnjaka… Tema se nemoze riješiti nikako Ima onih koji vole maxa i onih koji ga ne vole… Ali ja i ti kad bi gledali na ovo objektivno sa strane,gkedajući kako se Hamilton par puta maknuo maxu(tad je max bio umjetnik koji vozi agresivno) Jednostavno ovaj put to nije napravio, jer vidi da taj način ne donosi pobjede i ostao je na svom mistu!!!! I desilo se sto se desilo…. Ja nemam problem sa tim ds kazem da RED BULL ima bolji bolid… Zasluzeno su tu di jesu…… Read more »

147 kt

Sta si reko.

neki veteran

Mozda da on sa svojim timom procijeni koliko je’ustedio’ na utrkama u Imoli i Barceloni !

Related Posts