Najava VN Austrije: Kolike su uzbune u Mercedesu?

Osma i deveta stanica ovogodišnjeg svjetskog prvenstva Formule 1 vode nas u Austriju. Nakon otkazivanja Kanade, potom i Turske, čelni ljudi FIA-e i ove su godine, ponukani prošlogodišnjim iskustvom, u kalendar odlučili uvrstiti dupli program Austrije.

Prošle su sezone dvije utrke u Austriji označile početak te 70. sezone Formule1, dok se ove sezone dočekuju u bitno drugačijim okolnostima. Tradicija utrkivanja na stazi u Spielbergu datira još iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a ovoga ćemo vikenda gledati onu standardnu – VN Austrije.

Staza u Austriji jedna je od kraćih staza u kalendaru F1, a karakteristična je po prepoznatljivoj uzbrdici nakon prvog zavoja i čak 3 DRS zone. Rekord kruga postavio je Carlos Sainz na Velikoj nagradi Štajerske 2020. godine, a on iznosi 1:05.619.

Budući da je trenutni naziv staze „Red Bull Ring“, ne treba posebno naglašavati koja će momčad imati poseban motiv za što bolje rezultate u ta dva vikenda. Red Bull nakon prošlotjedne VN Štajerske još lakše nosi ulogu favorita. Aktualna forma pokazana u prethodnim utrkama, pobjede u posljednje četiri utrke i bikovi spremno čekaju ovaj ponovljeni vikend, a u prilog pripravnosti ide im lakoća pobjede na prošlotjednoj utrci.

Mercedesi svejedno imaju novu šansu za približavanje, iako Toto Wolff kaže nakon prošlotjedne utrke da po prvi puta u osam godina jednostavno nisu imali uopće brzinu za pobjedu:

“Nije ovo loš rezultat, ali ono što nam teško pada, ovo je bila prva utrka u osam godina u kojoj nam je jednostavno nedostajalo brzine.”

Postoji tu i izjava Wolffa da se bolid više neće nadograđivati, tj. da su resursi momčadi prebačeni na 2022. godinu. Pošto je James Allison pak neki dan izjavio da će biti nadogradnji na W12 bolidu, očito se Toto ponovo politički igrao s izjavama. Naravno, u isto sumnja i Red Bullov Christian Horner, koji ne vjeruje da neće biti novosti na Mercedesovom bolidu.

Lewis Hamilton je svejedno izjavio kako trenutno sumnja da Mercedes ima brzinu kojom može parirati Red Bullu, ili preciznije Red Bullu koji vozi Max Verstappen:

“Oni su bili prebrzi ovaj vikend, pa sam morao dati maksimum od sebe. Jasno je sada da je Red Bull brz na pravcima, ali mi sada imamo još nekoliko dana da izvršimo prilagodbe i poboljšanja na bolidima ne bismo li ih ugrozili.“

Od ostatka grida, nakon prošlotjedne utrke, čini se da je najviše “promašio” Ferrari. Leclerc i Sainz pokazali su solidnu brzinu, no Lando u McLarenu je ipak bio siguran peti, te drži svoju momčad u borbi za treće mjesto, pošto je Ricciardo trenutno u tome beskoristan. Sainz je mogao izvrsno kontrolirati potrošnju guma pa je sve do 41. kruga vozio na mediumu, a onda utrku dovršio na tvrđoj smjesi i osvojio šestu poziciju.

“Osjećao sam se stvarno moćno otpočetka na tim medium gumama. Svi ostali su počeli odlaziti u boks, a mi smo uspjeli odraditi overcut praktično cijelog društva u središnjem dijelu poretka, pokazavši doista dobru brzinu. Bilo je to vrlo slično brzini Red Bulla, tako da smo vrlo, vrlo iznenađeni time“, zvuči ambiciozno Sainz.

Najveće razočaranje svakako je bilo odustajanje Georgea Russella koji je odlično držao svoj Williams duboku u bodovima. No, problemi s bolidom ipak su natjerali momčad na odustajanje sredinom utrke. Očito da Williams ima brzine za ovu stazu, bilo bi vrijeme za bodove!

Govoreći o gumama, na ovogodišnjem dvostrukom vikendu na stazi nadomak Graza, Pirelli je odlučio timovima dati na raspolaganje dva različita sastava guma. Za Veliku nagradu Štajerske timovi su imali na raspolaganju identičan tip guma kao i na utrci u Francuskoj. C2 kao hard guma, C3 kao medium i C4 kao najmekša guma.

Ovaj (drugi) vikend Pirelli se odlučio na promjene, tako da će na Velikoj nagradi Austrije C3 poprimiti epitet hard gume, C4 će biti medium, a kao soft guma pojavit će se najmekša komponenta u Pirellijevoj ponudi, C5 smjesa. Za taj su se potez u Pirelliju odlučili kako bi napravili razliku između dvaju utrka na stazi koju timovi dobro poznaju i imaju dosta podataka o stanju bolida na stazi.

Drugu godinu zaredom u Austriji se održavaju dvije utrke što znači da momčadi imaju puno podataka o ovoj stazi, a upravo će im nedavna iskustva pomoći da se suoče s posebnim izazovima i taktikama.“

“Budući da će u dva vikenda imati dvije alokacije guma bit će zanimljivo vidjeti kako će se timovi nositi s najmekšim C5 gumama koje će imati na raspolaganju za VN Austrije te kako će taj novi izbor utjecati na strategiju utrke.“ – poručio je šef Pirellija Mario Isola.

Kiša i mokri uvjeti, kako za sada pokazuje vremenska prognoza, očekuju nas za nedjeljnu utrku. Uzevši u obzir sve okolnosti koje se događaju ove sezone, nadamo se da nas čeka vrlo zanimljiv vikend Formule 1.

Satnica treninga, kvalifikacija i utrka jednaka je onoj od prošlog vikenda.

VN Austrije, Spielberg (Red Bull Ring), 2. - 4. srpnja 2021.
Petak 2. srpnja     1. slobodni trening  11:30-12:30
             2. slobodni trening  15:00-16:00
Subota 3. srpnja     3. slobodni trening  12:00-13:00
             Kvalifikacije     15:00-16:00
Nedjelja 4. srpnja    Utrka         15:00-17:00
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Valjda necemo opet gledat smrtonisno dosad u utrku kao prosle nedjelje volio.bi da dobije netko 7 recimo.lando norris

igo

uh, naj mekanije gume dolaze. mečak bi mogla plakati jako, ako ne bude dovoljno hladno. kiša im je spas

Related Posts