Max Verstappen najbrži na prvom treningu za VN Štajerske

Red Bullov Max Verstappen najbrži je na prvom treningu za Veliku Nagradu Štajerske. Nizozemac je bio jedini vozač s vremenom ispod 1 minute i 6 sekundi. Drugo mjesto zauzeo je Pierre Gasly, a treći je završio Lewis Hamilton.

Na četvrtom mjestu, usprkos problemima u prvoj polovici treninga, završio je Valtteri Bottas. Peti je Yuki Tsunoda. Na šestom i sedmom mjestu završili su vozači Alpinea, Fernando Alonso te Esteban Ocon. Lance Stroll je završio osmi, a u prvih deset našli su se i Antonio Giovinazzi te Charles Leclerc.

Slabu formu u prvom treningu pokazali su konkurenti za treće mjesto u poretku konstruktora. Ferrariji su tek 10. i 11., a Daniel Ricciardo i Lando Norris u McLarenu završili su na 12. i 16. mjestu.

Na posljednjem mjestu završio je Nikita Mazepin, a 19. je bio Robert Kubica.

Image

TIJEK TRENINGA

Prvi slobodni trening za Veliku Nagradu Štajerske počeo je u 11 sati i 30 minuta. Zbog otkazivanja VN Kanade, Red Bull Ring drugu će godinu zaredom ugostiti dvije utrke prvenstva Formule 1.

Na stazu je prvi izašao Carlos Sainz, a pratio ga je Robert Kubica. Poljak je dobio privilegiju da vozi prvi trening umjesto Kimija Raikkonena.

Sergio Perez popravio je svoje najbrže vrijeme i skočio s 13. na treće mjesto u poretku. Njegov krug od 1:07.5s je više od pola sekunde sporije od vodećeg Verstappena. Nakon Pereza, svoja vremena popravljaju i Charles Leclerc, Daniel Ricciardo te Esteaban Ocon. Sva trojica plasirala su se ispred Meksikanca.

Po običaju, i ovog će vikenda u Austriji biti puno priče o granicama staze, posebno u zavojma 9 i 10 u koje se ulazi s velikom brzinom. Vremena su obrisana Oconu i Fernandu Alonsu koji je bio na petom mjestom.

Jedini vozači bez postavljenog kruga nakon 15 minuta treninga su Valtteri Bottas i Carlos Sainz. Španjolac je s prvim krugom zauzeo 13. mjesto, a Bottas nakon 25 minuta treninga i dalje zauzima posljednje mjesto.

Alonso je s fantastičnim krugom od 1:06.5s skočio na drugo mjesto, ali njegovo vrijeme drugi je put izbrisano zbog granica staze. Sainz nastavlja svoje muke, izvrtio se iz izlaska iz prvog zavoja i našao se u krivom smjeru na stazi.

Vodeća trojka nakon pola sata treninga je Hamilton, Bottas i Yuki Tsunoda. 15 vozača je u zaostatku unutar jedne sekunde, makar ulogu u tome igra veoma kratka staza u Spielbergu. Pierre Gasly pokazuje fantastičnu formu AlphaTaurija u prvom treningui plasira se na prvo mjesto s krugom od 1:06:1s.

Prvi vozač koji je probio vrijeme od 1:06.0s je Verstappen. Na dnu poretka nalazi se Kubica, koji nije ni blizu tempa Antonia Giovinazzija. Talijan je šesti, a njegov krug je 1.5 sekundu brži od Kubice.

Većina vozača otišla je u boks nakon 35 minuta treninga, ali svoja vremena popravili su Alpinovi vozači, sada su šesti i sedmi. Sainz se još jednom pokazao u negativnom svjetlu. Vozač Ferrarija je u prvom zavoju zasmetao Gaslyju koji je vozio brzi krug. Francuz se nije štedio na radiju.

Gasly se našao u obrnutoj ulozi nekoliko minuta ranije kada je odabrao zanimljiv način da se skloni Verstappenu sa staze.

U posljednjih deset minuta treninga nije bilo mnogo akcije i popravljenih vremena. Vrijedi jedino izdvojiti incident između Bottasa i Giovinazija. Finac se previše opustio na stazi i zasmetao Giovinazziju koji ga je htio proći.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Bravo max

Related Posts