47. Ina Delta Rally: Turku ukupna, Prodanu hrvatska pobjeda

Tradicionalno zahtjevan „Delta“ rally od 53 sudjelujuće posade do cilja doveo tek 38.

ZAGREB – Slovenski višestruki prvak Rok Turk, favorit za ovogodišnju pobjedu ostvario je zacrtani plan. Uz novog suvozača Viljema Ošlaja u vrhunski pripremljenom „Hyundai i20 R5“  Turk je ponovio svoj uspjeh iz 2019.godine i slavio ukupnom pobjedom na tradicionalnom i u Hrvatskoj najstarijem rally natjecanju „Zagreb Open 47. Ina Delta rally“ održanom u širem zagrebačkom okruženju.

U konkurenciji 53 posade iz šest zemalja Rok Turk je od prvog prolog gradskog brzinskog ispita pored Inine zgrade i Velesajma krenuo žestoko i nametnuo tempo kojeg nisu mogli pratiti njegovi konkurenti. U dan i pol, koliko se rally odvijao itinererom dugim 151,33 km, nanizao je najbolja vremena na svih devet brzinskih ispita što su se odvijali na pet različitih lokacija: Velesajam, Jaska, Šestine, Laz i Sljeme. Njegove prednosti dosezale su na većini ispita i više od pola minute, a tek je na startnom i potom petom BI Mađar Antal Kovacs bio samo desetak sekundi sporije. No, upravo je i prema izravnom konkurentu, posebno po pitanju vozila (Ford Fiesta R5) Turk bio nemilosrdan ostvarivši i najveću razliku od 41,6 sekundi na Šestinama. No, Kovacs je imao tehničkih problema u završnici prvog, ali i drugog dana, pa cilja u konačnici i nije vidio.

ROK TURK (snimio M. Krpan)

Iza njihovih leđa odvijala je  žestoka borba za preostala dva mjesta pobjedničkog postolja „deltine“ generalke. U začetku najveće izglede, usprkos slabom startnom brzincu, za izvrstan rezultat imao je, kasnije će se pokazati i najbolji hrvatski dvojac Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac u „Ford Fiesti Rally4“, posada Autokluba Opatija Motorsport. Relativno sigurnu drugu poziciju izgubili su na početku drugog i završnog „kruga“, na šestinskom brzincu, kada ih je pretekao slovenski tandem Marko Grossi i Tara Berlot u „Peugeotu 208 Rally4“, ostvarivši do kraja i znakovitu prednost od 25 sekundi, dovoljnu za drugo mjesto generalke, ali i međunarodnu pobjedu klese 2.

U hrvatskom prvenstvu pobjeda Prodana i Raštegorca nije došla u pitanje gotovo niti u jednom trenutku, ali su na postolje uz njega za prve ovogodišnje bodove ukupnog poretka Prvenstva Hrvatske stale mlade snage – na drugo mjesto Martin Ravenščak sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem (AKK Sveta Nedelja) u „Ford Fiesti R4“, dok je treći bio Austrijanac Alfred Kramer s hrvatskom licencom (AK Rijeka) uz suvozačicu Dankinju Jeanmette Kvick u „Renault Cliu Rally 5“, čime su osvojili i pobjedu klase 4 hrvatskog prvenstva.  U klasi 3 pobjedom je slavila posada AK Opatija Motorsport“ Eris Marotti – Marko Marotti (Renault Clio 2.0 RS), a najbrojniju klasu 5 osvojio je u „Subaru Imprezi Sti“  veteran i svojevremeno hrvatski prvak Nenad Lončarić u tandemu s Tajanom Vojvodić-Pinky iz AKK Sveta Nedelja. U konkurenciji deset hrvatskih klubova najboljima su se pokazali branitelja naslova prvaka AK Opatija Motorsport, za koje su prestižne bodove uz Prodana i Marottija donijeli aktualni prvaci Marsel Katić-Denis Rubinić, drugim mjestom klase 4. Opatijci su bili ovog puta uspješniji od posada AK Rijeka i AKK Sveta Nedelja.

Prodan-Raštegorac (snimio M. Krpan)

Kultna „Delta“ i njeno 47.izdanje imala je međunarodni štih, oplemenjen i ove godine sustavom bodovanja za FIA Euro Rally Trophy (Centralna zona), ali i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Republike Hrvatske i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a). Uspješnu organizaciju polučio je zagrebački Autoklub INA Delta, a posebno sjećanje odato je kroz „Memorijal Berislav Čegelj“ posvećen jednom od inicijatora osnutka rallya i dugogodišnjem čelniku kluba koji nas je jesenas napustio. Osvajač prvog Memorijala je pobjednik rallya Rok Turk. Startale su 53 posade, a do cilja je uspješno stiglo 38 vozila.

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – ukupni poredak:
1. Turk-Ošlaj (Slovenija, Hyundai i20 RS) 1:32:55,9 sati
2. Grossi-Berlot (Slovenija, Peugeot 208 Rally4) +4:56,4 minute
3. Prodan-Raštegorac (AK Opatija Motorsport, Ford Fiesta R4) +5:21,6
4. Lončarić-Vojvodić (AKK Sveta Nedelja, Subaru Impreza Sti) +6:34,2
5. Štefan-Vichtora (Češka, Peugeot 208 Rally4) +7:13,4
6. M. Ravenščak-Tomašković (AKK Sveta Nedelja, Ford Fiesta Rally4) +7:44,9
7. Trani-Pavlović (Slovenija/AK Ina Delta, Renault Clio 2.0) +9:21,5
8. Narovec-Štindl (Češka, Peugeot 208 R2) +10:16,2
9. A. Kramer-Kvick (AK Rijeka, Renault Clio Rally 5) +11:06,9
10. S. Kramer-Drapela (AK Rijeka, Mitsubishi Lancer Evo VI) +11:16,8

Prvenstvo RH – ukupno:
1. Prodan-Raštegorac
2. M. Ravenščak-Tomašković
3. A. Kramer-Kvick

Klasa 2
1. Prodan-Raštegorac
2. M. Ravenščak-Tomašković
3. Szilagyi-Varadi (AK Delta Sport, Peugeot 208 Rally4)

Klasa 3
1. E. Marotti-M. Marotti (AK Opatija Motorsport, Renault Clio 2.0 RS)
2. T. Hrvatin-Simčić (AK Rijeka, Renault Clio 2.0 RS)
3. Belić-Sutlović (AKK DS Racing Prelog/AKK Sveta Nedelja, Renault Clio 2.0 RS)

Klasa 4
1. A. Kramer-Kvick
2. Katić-Rubinić (AK Opatija Motorsport, VW Polo 1.4)
3. Levak-Cavor (AK Ina Delta Zagreb, Citroen Saxo 1.6 VTS)

Klasa 5
1. N. Lončarić-Vojvodić
2. S. Kramer-Drapela
3. Dančulović-M.Bahorić (AK Delta Sport, Lada 2105 2.0)

Ekipe
1. AK Opatija Motorsport 84 boda
2. AK Rijeka 78
3. AKK Sveta Nedelja 71

Total
0
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x