Lewis Hamilton pobjednik VN Portugala!

Prije početka današnje utrke za VN Portugala, glavna briga vozačima bio je iznimno jak vjetar koji je utjecao na ponašanje bolida kroz cijeli trkaći vikend.

Prvi startni red zauzeli su Mercedesi Valtterija Bottasa i Lewisa Hamiltona, slijedili su ih Red Bulli Maxa Verstappena i Sergia Pereza. Svi vodeći su startali na srednjoj komponenti guma.

Start, kao i prvi krug, je prošao mirno i bez dodira, ali na samom početku drugog kruga, Kimi je ostao bez prednjeg krila u kontaktu s momčadskim kolegom Antoniom Giovinazzijem, te izletio u prvom zavoju.

Izašao je sigurnosni automobil.

Solidno su startali Sainz, Norris i Ricciardo. Sigurnosni automobil je izašao u šestom krugu.

Max je uspio izbiti ispred Hamiltona, a Sainz je izgubio dvije pozicije. Očito Ferrari još uvijek muku muči sa zagrijavanjem guma. Mnogo je izgubio i Russell, čak četiri mjesta. Norris se pak probio na četvrto mjesto. Vodeći trojac, Bottas, Verstappen i Hamilton su se brzo odvojili od ostatka poretka.

U 11. krugu je Max doživio proklizavanje stražnjeg kraja u zadnjem zavoju. To je odlično iskoristio Hamilton i vratio drugo mjesto na startno-ciljnoj ravnini, te krenuo u lov s najbržim krugom na Bottasa u vodstvu. Max nije pratio taj dvoboj unutar DRS-a.

U 15. krugu Perez se pretjecanjem Norrisa vratio na 4. mjesto, ali je već kasnio 10 sekundi za vodećim trojcem. Mnogo vozača je do sada dobilo upozorenje za prekoračenje granica staze na izlasku iz prvog zavoja.

U 18. krugu Ricciardo je pretjecanjem Vettela došao do 10. mjesta, a vodeći trojac je polako zbijao poredak. Za to vrijeme im se Perez pristojno približavao, ali nije dugo zadržao takav tempo. No, nakon dva kruga, Hamilton je prošao Bottasa za vodstvo utrke u prvom zavoju!

Prvi je u boks (22. krug) ušao Carlos Sainz, stavili su mu srednju komponentu guma, a zatim su krenuli i ostali. Blisku borbu nakon izlaska iz bokseva imali su Sainz i Norris, ali Ferrari nije imao dovoljno snage za pretjecanje na ravnim dijelovima staze.

Max je lovio Bottasa, ali je Finac dobro pokrivao svoj prostor i branio leđa momčadskom kolegi, tj. najviše ga je spašavao težak izlazak Maxovog bolida iz zadnjeg zavoja. Perez ipak nije uspio uhvatiti priključak.

Sredinom utrke Hamilton je nizao najbrže krugove, a blisku borbu imali su mlade francuske snage Pierre Gasly i Esteban Ocon za 11. mjesto. Vozač Alpinea izbio je naprijed na početku 34. kruga. Max je izgubio DRS za Bottasa, čekaju se prvi ulasci u boks za vodeće, a prvi je ušao upravo Max s dosta kočenja na liniji ulaska u boks. Krug poslije ušao je Bottas u boks i vratio se ispred Maxa.

Međutim, Max preciznijom vožnjom prolazi Bottasa u 5. zavoju. U boks je odmah ušao i Hamilton (38. krug). Vodstvo je preuzeo Perez koji još mora u boks.

Ferrariji su u međuvremenu zamijenili mjesta, Leclerc je naprijed kao deveti. No, ubrzo ih je ulovio danas odličan Esteban Ocon. Mercedesi su nizali najbrže krugove, a Ocon prolazi Sainza u borbi za sedmo mjesto.

S 20 krugova do kraja Bottas se približavao Maxu, a prednost Sergia Pereza je uvelike nestajala pošto jedini još nije bio u boksu, a imao je i problema s vozačima zaostalima za krug (Mazepin, dobio 5 sekundi kazne). Iza njih, Leclerc se približavao Norrisu u borbi za peto mjesto, no do kraja utrke ipak nije uspio uloviti priključak.

U 51. krugu Hamilton je s lakoćom prestigao Pereza i ponovo preuzeo vodstvo u utrci. S 15 krugova do kraja Perez je napokon ušao u boks. Fernando Alonso se odlično probio na deveto mjesto pored Ricciarda. Očito se Daniel još nije prilagodio na novu okolinu.

U 55. krugu Bottas je javio momčadi da gubi snagu, to se odmah osjetilo na zaostatku za Maxom. Naravno, sad je bilo na Perezu na četvrtom mjestu da pokuša uloviti podij od ranjenog Bottasa, imao je 10 krugova “fore” i 23 sekunde zaostatka. No, nakon dijagnoze problema na senzoru temperature ispuha, Bottas je donekle vratio tempo, ali javio kako osjeća da je spor na ravnim dijelovima.

U španjolskom dvoboju, Alonso je prošao Sainza u borbi za 8. mjesto. Mick Schumacher se borio s Latifijem za 17. Nažalost, dvoboj im prekidaju vozači koji ih prelaze za krug. Ipak, greška na kočenju Latifija u 62. krugu u trećem zavoju i Mick izbija na 17. mjesto.

Sainz je pao pod pritisak Ricciarda na 9. mjestu, a Bottas je ušao u boks kako bi na svježim gumama ulovio najbrži krug utrke. Isto je krug poslije uradio i Max.

Lewis Hamilton prošao je prvi kroz cilj i uzeo drugu pobjedu sezone te 97. u svojoj karijeri. Najbrži krug na kraju je napravio Max Verstappen, no vrijeme mu je bilo naknadno obrisano, tako da je dodatni bod ipak uzeo Bottas.

Poredak:

76 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Goranns

Bravo Ham, vrhunska vožnja na teškoj stazi. Alonso se valda malo budi, Vetel na momente.. Ricardo hmm. Botas malo spor, malo peh. Max je u najboljim godinama, odličan bolid ali greši jer Ham stiska, doduše I Ham je pogrešio kod restarta ali je je vrhunski ispravio sve. Uspava se Ham na momente ali kad se trka mnogo je brz još od 2007me.. U Subotu je Ham imao najbrži krug ali u pogrešnom momentu, imao bi najbrži krug i u nedelju da nema ovih besplatnih promena guma odnosno da je poredak malo gušći. Max kritično ušao u Boks, kritičan najbrži krug… Read more »

rolu

Eto utrka za prste polizat….Komentar moj….Veliki broj 1 kaže ŠEFE DAJ MI JOŠ MALO PAUVER JUNIT …nato će drug Vaso Koliko trebaš ( transkript) a on veli daj ne ser…što se Grbav praviš nakon par krugova ostala ekipa je u istom krugu znaš da moramo promijeniti i gume i imati najbolji krug ….nato će iz boxa ajde ne Kenjaj prvi si ziherača…..muk preko veze…MAD MAX kaže ja bi ga lupio i ne bi ga pustio Broja 1 a iz boxa odgovaraju E BAŠ SI LUDI MAX DI ČEŠ NA MAČKU AJDE NA FERRARI PRIJE PAR SEZONA ŠUTI I TRPI…USKORO SI… Read more »

Lewis8F

“I’m a bit amused because Max Verstappen is starting to understand better and better how good Lewis Hamilton really is

Reče Rosberg nakon utrke.

mody

utrka je bila prosjecna uvik iste utrke nista se ne mijenja dosadni mercedes nadam seda ce mclaren ferari bar se ugurati u top 3 ,,

iman7

Bravo Lewis, pobjeda je zaslužena. Veseli me dobra vožnja Alonsa i njgova tima.

Desmosedici

..a fenjeraši Williams i HAAS su završili utrku točno nekako poredani prema kvaliteti svojih vozača.

robif

💪💪

west 44

Mislim da bi Formula 1 trebala imati 3 do 4 profesionalne,uigrane i uvježbane ekipe za čiščenje sudara na stazi koje bi putovale skupa sa cirkusom od trke do trke jer ovo mrdanje sa ovim lokalnim šerifima ne vodi nigdje . Dok se oni namrdaju prođe pet krugova bez veze pod SC a likovi svi debeli a o motoričkim sposobnostima da ne pričam, pa neki ni trčat ne znaju!!!

Desmosedici

Potpuno se slažem..profesionalnu ekipu za čišćenje staze i stalno razvijati profesionalni alat, da čišćenje bude što brže i učinkovitije..istu stvar bih preporučio i za suđenje..ovako, momčadi i vozači spadaju u klasu visokog profesionalizma..zaboravio sam na safety car..on također spada u tu kategoriju..znači, isti profesionalni vozač ili vozači koji idu na sve staze u kalendaru takmičenja..ali nažalost suđenje i čišćenje staza je još uvijek neka improvizacija bliže amaterskom dilentalizmu nego profesionalizmu.

west 44

SC je pokriven sa profesionalnim vozačem Bernd Maylanderom od 2000 i tu nema problema ali ove druge stvari nekad izgledaju smješno a kažem pogotovo ovo čiščenje olupina!

Desmosedici

Da..nisam se precizno izrazio..mislio sam da SC spada u visoki profesionalizam sa vozačem i autima isto kao F1 momčadi i F1 vozači..ali suđenje i čišćenje staze je ostalo na razini amaterskog dilentalizma.

robif

Suđenje je ipak dno dna

Pedji2

Davno sam o tome pisao..
Ok ranije nije bio SC za svaku glupost, pa je bilo ok, ali danas je SC za svaku najsitniju glupost napolju… recimo juce se Kimi parkirao na izlazu. Kad ono vise od 5 krugova prodje samo da ga pomere 3 metra napred…

Desmosedici

Moram priznati, očekivao sam bolju, žešću utrku..ocjena solidna dvica do trica..Red Bull je jednostavno bio nemoćan da ozbiljno ugrozi Lewisa u vodećem Mercedesu..Max se trudio kao i uvijek, ali to nije bilo dovoljno..Lewis je sa sa boljim bolidom i sa svojom kvalitetom sve to dosta lako stavio pod kontrolu..Bottas upravo onako kako sam očekivao i jučer pisao..doduše, jedan dio utrke je tako i pomagao Lewisu jer je zadržavao Maxa..ali ipak je njemu falila ona individualna kvaliteta da utrku završi ispred Maxa..imao je sreće da je i Checo kiksao..zapravo, bio je na pogrešnoj taktici u završnici utrke..morao je ranije po meke… Read more »

west 44

Bottas opet svojom krivicom gubi drugo mjesto,pravi grešku na novim gumama i Max ga zaobilazi a inače bez greške mogao je do prekosutra ga držat iza jer Bull na pravcu i unatoč DRS nije mogao ništa. E Bottas, Bottas!!!

west 44

Inače Bull je za ovu utrku doneo značajne preinake na bolidu ali očito nisu pomogle !

west 44
papaya

U jednom trenu je došao na 1.2xx cca i padne na 5sec u 2 kruga i komentatori na sportklubu to uopće ne skuze ,nego kažu:bottas ionako se nije priblizio …
Očito je nedto bilo sa motorom…
Oni kao komentatori to nisu skuzili…
Da se razumimo,ne opravdavam Bottasa ,dapače lik je koma u vozackom smislu…nebi ga pristiga nardenih 30 krugova i da je sve bilo ok…

west 44

Čudim se tim spikerima ne vide neke očite stvari a trebali bi ipak su dvojica-četiri oka!!

Ivo

koliko sam fan Mercedesa i Hamiltona, Botas se pokazao kao loš timski igrač. Odigrao je igru kod restarta nakon Safeti Cara, zatvorio Hamiltona i omogućio Verstapenu prestizanje. Toliko o timskom radu Bottasa i Hamiltona

robif

A i lani ga je malo usrao,(u Italiji),iako su si oni na začelju sami krivi,

west 44

Da to sam i ja primjetio da ga je ujebo, umjesto da je opalio po gasu u zavoju u spustu prema ciljnoj ravnini!!!

Lewis8F

Sjećaš se kad se i MS morao boriti sa svojim timskim kolegama.

I oni zovu Bottasa vozač broj 2. Ta ekipa nikad nije pratila F1 ili je gledala kroz navijačke naočale.

west 44

Kakve su to”borbe” bile M.S. i njegovih timskih kolega ,kad se sjetim jeza me prođe, išlo se na nož 😉😉😉!!!

Lewis8F

Ma isto ko jučer. Rubens povede, MS iza njega. Rubens neda, a Mika u slipstreamu prijeti MSu.

west 44

E upravo tako je bilo ,drama do bola!

Berislav

Jesmo li gledali istu utrku? Lewis je sam pojasnio restart utrke……prenjet ću samo kraj njegovog odgovora…….”bila je moja idiotska reakcija”.A i inače, po čemu bi Bottas trebao voditi računa o Lewisu?. Koliko stotina puta je već Lewis dokazao da mu drugi vozač ne treba. Zapravo da…..treba Mercedesu poradi bodova. Oba vozača u Mercu imaju jednako pravo na sportsko nadmetanje. Lewis je još u doba Nike svima jasno dao do znanja da nikada nije tražio da bude ‘broj jedan’, a drugom vozaču jedino preostaje da se svojom vožnjom brine o sebi. Vaše trkeljanje o Bottasu, vodonoši, brizi za Lewisa itd zaista… Read more »

papaya

Čestitke Mercedesu…
Posebne McLarenu…..
Ferrari nesmije biti iza red bulla,a kamoli tamo di se sad nalazi….
Ocon isto danas briljantno….
Alonso pokazao Vettelu da se sve može

Lewis8F

Alonao je nešto i pohvatao. Bit će borbe njega i Ocona.

Ricciardo i Vettel strašno. Teško je više naći opravdanja.

Ivo

Hamilton je još jednom pokazao tko je trenutno najboji. Sve je pokazao na stazi. Svjetski i naši komentatori se suzdržavaju tvrditi da je Mercedes najbrži, očekuje sa da će neke staze odgovarati Red Bullu a neke Mercedesu. Ail zato ovdjeu, u komentarima, ovi koji gube sve znaju o Mercedesovoj nadmoći. Čak i da je tako. tko brani Red Bullu da napravi brži auto. Šta se čeka. Do tada su Mercedes i Hamilton najbolja kombinacija

mody

utrka je bila solidna ocjena 3 islo im je sve u početku je izgledalo da ce bit interesantno a bottas je los ne moze i ne smije nista lewisu, a počela sezona on kamilica njegovi dani su odbrojeni u mercedesu russel stize

Yukihonda

Koliko je ova Honda bila spora danas da ju je Mercedes pregazio skoro za pola kruga…. vise nece biti zanimljivo…

SIR LEWIS HAMILTON

Zašto Max nije kaznjen nakon prebrzog ulaska u box?
Bilo je i dima od kočenja 🙂

F1 fan

Kakve veze ima što je kasno kočio? Dali to znaci da je prebrzo ušao, mislim da ne znači

SIR LEWIS HAMILTON

Ima ograničenje koje je sigurno prekoračio.
Naravno Fia je samo na strani Mecke i Lewisa 🙂

Mike-ferrari

😂😂😂😂😂🙈🙈🙈

F1GrGa

Vidim nisi gledao prošlu sezonu kad je i Lewis napravio identičnu stvar pa je bilo Mafia i ostale stvari…
Gleda se ukupno vrijeme provedeno u boksu i na temelju toga odluče da li je bilo ubrzavanja u boksu ili ne

SIR LEWIS HAMILTON

Da je Lewis bio danas odma bi bila istraga.

Lewis8F

Ne. Doslovno mjere brzinu radarom. Kako nije bilo kazne znači da nije bilo ni prekoračenja brzine.

Mike-ferrari

O daaaa ponistili su mu najbrzi krug kao kompenzaciju te greske
O daaaaa
Sad se probudi polaaaako

Worf

mercedes jaci u snazi, tj na ravnome a ovi malo bolji na tehnickim dijelovima staze…..ovisit ce puno toga i o trosenju guma. ali u principu, tu su. slicno ko s ferrarijem 17 i 18
i (po meni) nebi trebalo bit iznenadenja. njih dvojica ce vodit borbu nesmetano do kraja sezone. kad se vettel borio s hamom, upravo bi ovaj verstappen usrao stvari vettelu, ukoliko oni s pitwalla nebi.

robif

Netko se ipak sjeca Verstappenovih nedjela

Yukihonda

Trka baš i nije nešto… očekivao sam puno žešće.. Mercedes svaka čast… isto tako Bull HONDI… bar se nešto dešavalo…Noris super… Ja bih po ovim dotičnim kritičarima Levisa proglasio šampionmo odmah sada poslije ove staze.,!!!! … gotova sezona… ne treba više f1….sada bar imaju ravnopravnoga…neće to ići baš tako lako ove sezone kao prijašnjih godina ima 20…..,,, “sljedeću trku će možda netko drugi biti glasniji” …

madgalico

To je to! Neka Ham zaokruzi na 10 naslova i to je to..hehe

mars32

Na ovoj utrci Red Bull definitivno (“više”) nije bio najbrži bolid, ali zaostaci su mali i svakako daju nadu da će već sljedeća utrka ići više na ruku Red Bullu pa da se uzbudljivosti na vrhu poretka nastave. Treba spomenuti da Max nije bio na najvišoj razini. Dvije greške za dva poraza, gubljenje pozicije od Hamiltona i najbržeg kruga utrke. Ferrari strategijom Sainzu “pucao u gumu” – da bi pokušali ugroziti Landa prerano su otišli po nove gume i time kompromitirali utrku i Sainzu i Landu. Da nije morao čuvati gume možda je Lando mogao završiti ispred Pereza. Leclerc pomalo… Read more »

robif

Tko je Driver of the day?ako nije Hamza onda ništa

White Lion

Hamilton je danas opet pokazao zasto je najbolji vozac u povijesti sto je vec cinjenica i ne treba trositi puno rijeci na to, ali ovo kako Norris dominira nad Ferrariem je zaista nevjerojatno za gledat. Apsolutno u niti jednom trenutku nije dopustio da mu se Sainz i Leclerc priblize dovoljno da ga preteknu, a kad treba malo dodati gasa i odvojiti se na sasvim pristojnu udaljenost Norris to i ucini. Zaista je momak poseban i mislim da McLaren nije brzi od Ferraria sto je najbolje od svega jer se Riciardo jako muci u tom bolidu iako je vozac sa jako… Read more »

F1 fan

Pitanje je što se događa kasnije, da li merc hamiltonu odvrne više motor, ili on napravi prednost sa boljim cuvanjem guma pa je nakon određenog broja krugova brži? Sve u svemu bottas nema sreće
Merc ipak malo brži od rb kao što sam rekao , ali max je ubica, trenutno je u najboljoj formi i najbolje vozi, gladniji je pobjeda i naslova od ham, jer ham se već svega naosvajao

Lewis8F

Svaki krug kad je Hamilton brži Toto odvrne. Nikad nije Ham Bota dobio.

Taj mehanizam otvaranja motora je u Mercesu savršen. Tako je primjerice na Q zatvorio Hamiltonu taman na 0.007 zaostatka.

robif

Toto – Česma-boy.pa odvrče i zavrče.

Lewis8F

Ali tako im dobro radi da Toto može sve na liz posložiti. Još od 2014.

F1 fan

Gdje piše da mu odvrnu motor a bottasu ne? Ja sam postavio pitanje dali jedno ili drugo, u čemu je stvar da tokom utrke ipak izbije na prvu poziciju, dakle legendo pitao sam sta je od tog dvoje

Goranns

Ništa, vozač i malo gume. Zezaju te brate… 😉

loni

Čini se da je “pivska bačvica” gore na Alpine proradila,
čestitke Hamiltonu!

robif

I Alonsu….

147 kt

Koliko tu ima jedna te ista osoba vise svojih profila i sebi dijeli pluseve. Fascinantno.

Dejan

Hamilton na visini zadatka kao i inace,cestitke.
Max danas maksimalno koliko je mogao.
Bottas,rekle babe u Dalmaciji “a sinkoo moj sto je s tobom”Malo je i peha bilo sa kvarom kad je Maxu usa skoro u DRS zonu boreci se za drugu poziciju ali kad je on u pitanju uvijek se nesto desi,on ili bolid sasvim svejedno.
Izdvojia bi Alpine danas,iznenađujuce(barem meni)dobri.
Norris i Leclerc prisutni,njihovi momcadski kolege nesto losiji danas.
Sve u svemu sama utrka ne previse uzbudljiva,nadajmo se zustrijim sa više događanja u narednom periodu.

Mike-ferrari

U bebu pogodak
Merc je brzi od Bulla
Mclaren je brzi od Ferraria
Kao sto sam rekao treba pricekati jos par utrka
Ali ova prednost merca bi bila i veca
Da max nije toliko agresivan vozac
Mclarena sa druge strane malo ali dovoljno brzi
Po meni su 3 zabetonirano
Steta za Sainza losa strategija jako

robif

Perez je slika Red bulla,jedino Bottas neznam dali on predstavlja najlošije od mečke.Leclerc isto dava više nego šta Ferrari može

Mike-ferrari

A dobro mozda nije bas prava slika jer je sa malo pripreme sjeo u bolid (slicno kao sainz i Rikardo)ali moze se reci kako je usporediv sa Botasom tj razlika na ovoj utrci
Lekler je pravi daje puno i mislim da ovaj Ferrari nemoze ni desetinku vise od onoga sto lekler daje

robif

To stoji da se možda nisu dovoljno prilagodili… Leclerc ima potencijala za naslov…(naravno u konkurentnom bolidu)

dadoMKCG

švabo napravio virtuoso odvezao. pametnom dosta

Lewis8F

Bravo. Idemooo

ZMija

da upravo tako
sve po starom
i carobno mercedesovo dugmence a i sve ostalo
vrlo impresivno kada na onom pravcu obilazi maxa koji kao da stoji
imali potrebe jos nesto reci
mislim ne
sledeca je za 7 dana

mika.KA

Mic po mic!
Pitanje koliko dugo r.bull moze drzat taj tempo?

robif

Get in there Lewis…nekako poznato zvuči…..

SIR LEWIS HAMILTON

Good job Lewis 😀
Idemoo

west 44

Jel ima tko jači?!!!!

robif

NEMA….

west 44

Daj te nam taj Bull da se igramo!!!

robif

Još da Bottas nije kiksao

Mike-ferrari

Ne od Merca vec 8 godina nema

west 44

Znači imamo kombinaciju najbolji vozač u najboljem autu i dobiješ ovo danas!!!

Desmosedici

Da..ali budimo precizniji..jedan od najboljih vozača u najboljem bolidu..i to je to.

Mike-ferrari

Da

Related Posts