Domenicali se nada američkim vozačima u budućnosti Formule 1

Stefano Domenicali otkrio je da Formula 1 surađuje s momčadima u potrazi za američkim vozačima koji bi obogatili grid F1 i proširili utjecaj sporta i na veliko američko tržište.

Podsjetimo, sport je 2017. pao u ruke ogromnog američkog medijskog lanca, Liberty Media grupe. Nakon 40 godina vladavine Bernija Ecclestonea, Chase Carey postao je novo glavno lice F1, a prošle godine je to mjesto prepustio nekadašnjem šefu Ferrarija i profiliranom motosport licu Stefanu Domenicaliju.

Samim time, F1 je prošla kroz niz promjena u tih četiri godine, a Domenicali se nada da ćemo u budućnosti gledati i američke vozače u bolidima Formule 1.

“Znate, radimo s momčadima i pokušavamo shvatiti kolike su šanse da američki vozači budu na gridu u nadolazećim godinama.”

“To se možda dogodi. Realističan sam i pragmatičan, ne vjerujem da bi do toga moglo doći u sljedeće dvije ili tri godine. Znam da ima momčadi koje gledaju dobre vozače koji bi bili od velikog značaja za američke navijače.”

“Znamo da vozači daju ovom sportu entuzijazam, strast, publika prati sport zbog tih ljudi. Stoga, nadamo se da ćemo vrlo, vrlo brzo gledati američke vozače u natjecanju protiv ostalih vozača za prvenstvo Formule 1,” kaže šef F1.

SAD će 2022. ugostiti dvije utrke prvenstva F1, prva je uobičajena VN SAD-a koja se održava u Teksasu, a druga će biti debitantska VN Miamija koja nakon godina pregovaranja napokon ulazi u kalendar.

Američki vozači igrali su puno veću ulogu u prošlosti nego što igraju sada. Čak 233 Amerikanca registrirani su kao bivši F1 vozači, ali ogroman broj može se pripisati Indianapolisu 500 koji je od 1950. do 1960. bio dio prvenstva Formule 1. Kada podvučemo crtu, samo 19 od 233 vozača sudjelovalo je na deset ili više utrka F1.

SAD je iznjedrio i dva svjetska prvaka – Phil Hill 1961. i Mario Andretti 1978. Andretti je također posljednji Amerikanac koji je pobijedio na utrci Formule 1.

U novijoj povijesti, posljedni Amerikanac koji se utrkivao bio je Alexander Rossi koji je 2015. vozio pet utrka za Marussiju.

Total
40
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
robif
31.05.2021. 17:06

Inače Mario Andretti (Andrerić) je Istrijan….nekad bio

avatar
TORPEDO
31.05.2021. 16:57

Fali love pa će svi biti dobri…tko zna zašto?

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x