Završen prvi dan Croatia Rallyja: Čeka nas uzbudljiva borba za vrh

Zagreb, 23. travnja 2021. – Na Croatia Rallyju se nakon završetka prvog dana očekuje uzbudljiva borba za pobjedu, prve tri posade su unutar samo osam sekundi razmaka nakon vrhunske jurnjave po brzinskim ispitima lokalnim cestama Zagrebačke i Karlovačke županije.

Posada Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe u Hyundaiju i20 Coupe WRC nakon prvog dana drži prednost od 7,7 sekundi u odnosu na trenutne svjetske prvake Sébastiena Ogiera i Juliena Ingrassiju (Toyota Yaris WRC).

Elfyn Evans i Scott Martin su na trećem mjestu te zaostaju tek 0,3 sekunde za momčadskim kolegama iz Toyote, a 8,0 sekundi za vodećom posadom Neuville/Wydaeghe. Drugi dio brzinskih ispita obilježila su velika uzbuđenja.

Napetost je počela kada su Neuville i Wydaeghe proklizali na petom brzincu, a na osmom su dodirnuli bankinu i nakratko ostali na dva kotača. Ogier i Ingrassia su tada s najbržim vremenom preskočili posadu Evans/Martin za drugo mjesto u ukupnom poretku s trećom uzastopnom pobjedom na današnjoj popodnevnoj sekciji brzinskih ispita.

“Imali smo malu nezgodu”, rekao je Neuville o pomalo zastrašujućem trenutku na posljednjem današnjem brzinskom ispitu. “Očito sam pokušavao malo previše pritiskati, ali kod kočenja sam jednostavno izgubio grip i malo izletio, ali ništa strašno, sve je bilo pod kontrolom. Malo sam se mučio kao prvi natjecatelj na cesti danas popodne jer je na njoj bilo puno šljunka i nije bilo gripa.”

Ogier, koji je ostvario svoju 600. etapnu pobjedu na današnjem sedmom brzinskom ispitu, se vratio postavkama koje je razvio tijekom testiranja uoči relija, te je riješio problem podupravljanja koji ga je jutros kočio.

“Uvijek je lijepo ostvariti ovakve brojke, ali ono što je važno je da smo u borbi za pobjedu, uživamo, auto je lijep i zabavnije je bilo voziti danas popodne”, rekao je Ogier. “Pred nama je duga utrka i slijedi nam lijepa bitka s Thierryjem i mojim momčadskim kolegom Elfynom”

Evans, koji je pao na treće mjesto na drugoj sekciji brzinskih ispita, sprema se za uzvrat u subotu.

“To znači veliku bitku sutra”, istaknuo je. “Bili smo prilično blizu izlijetanja cijeli dan. Da budem iskren, popodnevna sekcija nije dobro prošla za nas, ali nije ni loše. Definitivno sutra imamo na čemu raditi, pa ćemo vidjeti.”

Foto: Uroš Modlic

Tänak uzvraća udarac

Nakon jutarnjeg mučenja na kompletu potpuno tvrdih guma, Ott Tänak i Martin Järveoja su današnju popodnevnu sekciju započeli s više samopouzdanja i brzine te su isporučili najbrže vrijeme na petom brzincu.

“Sigurno se popravljamo, to glavna stvar”, rekao je Tänak. “Naravno, ne osjećam se u potpunosti ugodno i teško je stvarno pomaknuti granicu, ali pokušao sam učiniti sve što mogu u granicama mogućnosti i nadam se da ćemo se sutra još poboljšati.”

Posada Tänak/Järveoja je u ukupnom poretku četvrta, s 31,9 sekundi zaostatka iza vodećih momčadskih kolega Neuvillea i Wydaeghea, a Craig Breen i Paul Nagle su peti u Hyundaiju i20 Coupe WRC.

Na svom prvom startu na WRC natjecanju u Hyundai WRC automobilu, Breen priznaje da se u sljedeća dva dana mora popraviti. “Iskreno, ima nekih stvari koje za sutra moramo promijeniti u autu, za neke stvari nisam imao apsolutno nikakvu referencu, cesta je bila potpuno drugačija cijeli dan i moramo napraviti neke promjene kako bi mi automobil bolje pomogao.”

Rookie Fourmaux u prvih pet

Adrien Fourmaux, koji se prvi put natječe u elitnoj WRC  kategoriji, prvi dan na Croatia Rallyju je završio među pet najboljih vremena u M-Sport Ford Fiesti te učvrstio šesto mjesto u ukupnom poretku ispred momčadskog kolege Gusa Greensmitha.

“Da budem iskren, zaista sam jako, jako sretan, osjećaj je nevjerojatan”, rekao je Fourmaux. “Automobil je tako ugodan za vožnju, jednostavno je ludo, a brzinski ispiti su danas popodne bili jako lijepi. Neka mjesta su jednostavno luda, ali mogu biti stvarno sretan jer pokušavam podići ritam kad imam samopouzdanja i vratiti se kad ga izgubim. Vrlo je lako pogriješiti i ako ste malo izvan putanje, gubite vrijeme. Težak je posao pred nama!”

Iza Greensmitha, posada Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais je ukupno osma, a slijede ih Takamato Katsuta i Daniel Barritt, koji su pomalo izgubili samopouzdanje današnjom vrtnjom. Vodeća posada WRC2 kategorije Mads Østberg/Torstein Eriksen završila je u 10 najboljih u Citroënu C3 Rally2.

Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen koji su na Croatia Rally došli kao vodeći u ukupnom poretku, bili su prisiljeni  povući se s natjecanja nakon što se pokazalo da je šteta nanesena njihovoj Toyoti Yaris WRC u nesreći na prvom brzinskom ispitu bila prevelika.

Østberg pretekao Gryazina u WRC2 kategoriji

Posada Mads Østberg/Torstein Eriksen završila je vodeća u WRC2 kategoriji sa 7,8 sekundi prednosti u odnosu na Nikolaya Gryazina i Konstanina Aleksandrova (Volkswagen Polo GTI R5). Teemu Suninen i Mikko Markkula treći su u Ford Fiesti Rally2. Posada Andreas Mikkelsen/Ola Fløene, koji su bili treći u WRC2 kategoriji nakon prva četiri brzinska ispita, zaustavili su se kako bi zamijenili oštećeni desni stražnji ovjesni krak na Škodi Fabiji Rally2 te su uspjeli nastaviti utrku.

U WRC3 kategoriji je nakon prvog dana vodeći Yohan Rossel (Citroën C3 Rally2) s 2,2 sekunde prednosti nad trostrukim europskim prvakom Kajetanom Kajetanowiczem. ERC natjecatelj i bivši austrijski prvak Niki Mayr-Melnhof je na trećem mjestu.

Izazovan dan i za hrvatske predstavnike

Prvog dana Croatia Rallyja od domaćih predstavnika su se najboljima pokazali Krešimir i Dora Ravenščak koji se trenutno nalaze na 46. mjestu, posade Mateo Butorac/Marko Stiperski, Ivica Siladić/Jasna Durak i Željko Magličić/Domagoj Nemak nalaze se na 50., 51. i 53. mjestu. Nažalost, automobili posada Viliam Prodan/Zoran Raštegorac i Martin Ravenščak/Tomislav Tomašković su se pokvarili te danas nisu nastupili na popodnevnoj sekciji brzinskih ispita.

Što nam slijedi?

Croatia Rally se sutra nastavlja s još osam brzinskih ispita, a započinje brzincem Mali Lipovec – Grdanjci dugoj 20,30 kilometara u 8 sati i 29 minuta.

Foto: Marjan Radović

Related Posts