Velike izmjene na stazi u Melbourneu

Staza u Melbourneu prolazi kroz svoju najveću transformaciju od pridruživanja kalendaru Formule 1 1996. godine, a organizatori se nadaju da će promjene omogućiti više prilika za pretjecanje.

Ukupno se sedam zavoja na stazi modificira, a dva će biti praktički uklonjena uoči VN Australije krajem studenog. Predviđa se da će promjene donijeti pet sekundi brže vrijeme po krugu, a prosječna brzina bi se povećala za otprilike 15 km/h.

Najočitija promjena bit će uklanjanje šikana na zavojima 9 i 10 kako bi se umjesto toga stvorio brzi desni zavoj, kao i mogućnost dodatne DRS zone. U međuvremenu će se također proširiti staza u zavojima 1, 3, 6, 13 i 15. Posljednja dva nabrojena imat će i izmijenjene nagibe, kako bi se omogućilo više trkaćih linija.

Proširenje staze na zavoju 6 će dramatično povećati brzinu, s trenutne minimalne brzine od oko 149 km/h na 219 km/h.

Kao rezultat, očekuje se prosječno vrijeme kvalifikacijskog kruga kraće za otprilike 5 sekundi.

Za promjene je navijao lokalni heroj – Daniel Ricciardo. Vozač McLarena predviđa da će s novim promjenama od 2022. godine utrkivanje biti još posebnije.

“Te su promjene u smjeru onoga što želimo. Bolje utrke i više bitaka. Smatram da su sve ove promjene korisne, to će poboljšati utrkivanje, prilično sam uvjeren u to”, rekao je Ricciardo.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Nadovezao bih se na kolegu marsa 32..ne izgleda mi dobro ovako ubrzati stazu od 6-tog zavoja dalje, a ne rekonstruirati zavoje 11 i 12..iza zavoja 12 bi moglo biti krša po ogradi.

LUTHER

neka promijene i stazu u barci…

mars32

Zanimljive izmjene. Izmjene na 6,7 9 i 10 sigurno će donijeti mogučnost pretjecanja pred zavoj 11. Ja bih još malo doradio zavoje 11 i 12 da postanju blaži ili zakrivio ravninu između 11 i 12 da više sliči slovu S. Trenutno je vrh ta dva zavoja preoštar i zbog toga je idealna putanja u prevelikoj prednosti nad prvom alternativnom. Radi se o brzim zavojima i onaj koji je iza gubi puno vremena.

mody

vratite adelaide

Related Posts