Wolff: Ne znam odakle priče o klauzulama u Lewisovom ugovoru

Nakon dugog iščekivanja, momčad Mercedesa i aktualni prvak svijeta Lewis Hamilton u ponedjeljak su konačno službeno potvrdili nastavak suradnje. Najtrofejniji vozač u povijesti Formule 1 nastavlja voziti za Srebrne strijele i u 2021. godini, međutim javnost je iznenadila činjenica da je novi ugovor potpisan na razdoblje od samo jedne godine.

Cijelu tu priču ionako već tjednima prate razna nagađanja o budućnosti sedmerostrukog prvaka svijeta, a javnost sada bruji o tome kako je jednogodišnji ugovor vjerojatni znak njegova povlačenja iz Formule 1 na kraju 2021. Zašto je potpisan “samo” jednogodišnji ugovor objašnjava Toto Wolff.

“Zajednički smo dogovorili da to bude ugovor na jednu godinu. Prije svega, čeka nas značajna promjena pravila u 2022. Također, želimo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati situacija u svijetu, kao i u našoj kompaniji. Dodatni razlog je što smo ove pregovore vodili vrlo kasno.”

“Željeli smo razgovarati u ugovoru na kraju sezone, između utrka u Bahreinu, ali tada se Lewis razbolio i nije se osjećao dobro. Na kraju smo razgovore počeli neposredno prije Božića. Bilo je važno riješiti pitanje što prije. U tom pogledu, pomislili smo, idemo odgoditi razgovore o 2022. i narednim godinama za kasniju fazu 2021.”, objašnjava Wolff.

Pregovori su neprestano odgađani, kao što kaže šef momčadi. Neobična je bila prošla sezona, a Mercedes i Lewis stalno su imali neki razlog zbog kojeg nisu ranije sjeli za stol. Pratio se razvoj situacije s koronavirusom, hoće li uopće biti sezone, a onda kad je ista krenula, čekao se razvoj Svjetskog prvenstva. Između spomenutih utrka u Bahreinu Hamilton je obolio od koronavirusa i tako se došlo već do Božića.

Wolff naglašava izazove ovog vremena, ali poručuje da to neće narušiti zajedničku budućnost Mercedesa i Hamiltona: “Postoje nepoznanice u svijetu koje utječu na to kako sport može funkcionirati, koje utječu na naše prihode, novac od TV prava ili sponzorske prihode. Daimler i Mercedes su u golemom procesu transformacije na električnu mobilnost, a to znači da su potrebna ulaganja.”

“Živimo u financijskoj realnosti koja je vrlo drukčija od one prije nekoliko godina, međutim naša su stajališta usklađena. Lewis, ja i širi krug ljudi u Mercedesu isto gledamo na situaciju. Osjećali smo da trebamo potpisati za 2021. i da možemo krenuti dalje, a onda tijekom godine pronaći vremena, ranije nego ovaj put, za razgovor o budućnosti. Ne samo za 2022., nego i dalje. Nismo o tome željeli preko video poziva između Božića i kraja siječnja.”

2020 Emilia Romagna Grand Prix, Friday – Sebastian Kawka

Ugovor Lewisa Hamiltona konstanta je tema pa su tako mediji objavljivali i navodne klauzule koje je Britanac uvjetovao prilikom pregovora. Primjerice, da ima pravo veta na dovođenje nekog drugog vrhunskog vozača u Mercedes za vrijeme trajanja svog ugovora (Maxa Verstappena, Georgea Russella…) ili pravo na postotak od ukupne Mercedesove zarade.

“Ne znam odakle su došle te priče jer ništa od toga nije istina. Čitao sam o tome i baš mi je zanimljivo, ali istina je da niti na sekundu nismo razgovarali o specifičnim klauzulama koje se tiču drugih vozača. On nikada nije tražio tako nešto u zadnjih osam godina. To je timska odluka. Druga priča o postotku Mercedesove zarade se također stvorila niotkuda. Ta glasina nema nikakve osnove i nikada o tome nismo razgovarali”, kaže Wolff.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Berislav

‚Mislim da bi Mercedesu bili bolje da gledaju svoja posla a ne da se bave glupavim tračevima glupavih nazovi-fanova.

Desmosedici

Eto ja čitam i te “glupave tračeve”, doduše ne “glupavih nazovi-fanova” nego nekih javnih glasila koja se bave tom problematikom..tako tamo piše da će Lewis za ovaj ugovor vjerovatno dobiti 35 miliona ali ne i Mercedes-AMG One Hypercar koji je tražio..

Desmosedici

Moj komentar na sve ovo je vrlo jednostavan..dim je posljedica vatre..inače nebi o tome ni pričali.

TORPEDO

Ajde još malo ćemo te trpiti pa odoste i ti i Mercedes iz F1 u električnu mobilnost…

klepesina

Moj Toto da ti sve znas kakvih mi ovde strucnjaka imamo u prvu ruku bi dobili posao barem sefa momcadi

west 44

Od istih onih koji vjeruju da je zemlja ravna ploča,ha,ha,ha!!!

Related Posts