FIA pokreće istragu Grosjeanove nesreće

Formula 1 već dugo nije svjedočila nesreći kakva je zadesila Romaina Grosjeana u prvom krugu Velike nagrade Bahreina. Francuz je nakon kontakta s bolidom Daniila Kvjata direktno udario u zaštitnu ogradu, a njegov Haas je doslovno pukao pa u sekundi počeo gorjeti.

Srećom, Grosjean je prošao bez težih ozljeda. Ima opekline na šakama i gležnjevima, ali sa stravičnog mjesta nesreće je odšetao bez prijeloma i što je najvažnije – s glavom na ramenima. Priznao je i sam kasnije, za to je zaslužna “halo” zaštita.

Situaciju je ovako komentirao FIA-in direktor utrka Michael Masi: “To je zasigurno bila teška situacija. Ne želite nikada vidjeti takve scene, velike nesreće, a posebno da uključuju vatru. Više od ičega mi je drago da je Romain u redu. U bolnici je na promatranju i želimo mu vrlo brzi oporavak.”

Također, Masi najavljuje i provedbu detaljne istrage ove nesreće. Primjerice, Sebastian Vettel se nakon utrke zapitao kako je zaštitna ograda tako popustila da ju je Haasov bolid doslovno prerezao, a neobično mu je bilo i da se bolid onako zapalio usprkos brojnim sigurnosnim mjerama namijenjenima upravo zaštiti od požara.

“Kao dio svakog incidenta koji se dogodi, FIA pokreće punu istragu. Još tijekom utrke naši timovi počinju s prikupljanjem svih dostupnih podataka, uključujući i snimke s kamera iz svih dostupnih kuteva”, kaže Masi.

“Naš tehnički tim odrađuje fotografiranje kako bi se zabilježilo stanje bolida, koji se vraća momčadi. Nakon toga na red dolazi ukupna analiza svega, do najmanjih detalja, da bismo vidjeli što možemo naučiti. Sigurnost se uvijek razvija, uvijek poboljšava. Možete nešto naučiti iz svake situacije.”

Ova je situacija doista dokazala da su sigurnosni standardi na visokoj razini, no prava je sreća u nesreći da je Grosjean uspio onako brzo izaći iz goruće olupine i da nije ozbiljnije ozlijeđen. Kako je izgledalo mjesto nesreće nakon utrke pogledajte u priči Teda Kravitza sa Sky Sportsa.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Bolidi su sigurni,recimo WRC ili NASCAR.vozači izlaze van s lakšim ozljedama,a vozila ne liče na ništa.Sigurnost je napredovala dobrahno

LUTHER

nevjerovatna scena je to bila.. u prvi tren sam pomislio da je jedan bolid, kad je izleti, udario u neki servisni auto ili kombi, u sudaca na stazi pa da je zato izbio požar… hvala bogu da je ok… al nevjerovatno je da se bolid raspao na dva dijela, i da je uspio izaći, koliko sam uspio vidjeti, malo je falilo da ostane zaglavljen izmežu HALO-a i same ograde… (to se dobro vidjelo koliko je malo mjesta kad je stroll završio naopačke, jedva se provukao…) svaka čast grosjean kaj je tak dobro reagirao.. i suci naravno

igo

lik imao više sreće nego pameti

Related Posts