Hrvatska potvrđena kao domaćin Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u travnju 2021.

Jedan od najatraktivnijih sportskih događaja na svijetu ugostit ćemo od 22. do 25. travnja 2021. godine, a start i cilj utrke bit će u Zagrebu.

Zagreb, 9. listopada 2020. – World Motorsport Council, vijeće Svjetske automobilističke federacije FIA-e, potvrdilo je danas da je Croatia Rally uvršten u kalendar Svjetskog prvenstva u rallyju (World Rally Championship – WRC) za 2021. godinu. Hrvatska će jedno od najatraktivnijih sportskih događaja na svijetu ugostiti od 22. do 25. travnja 2021. godine.

Start i cilj utrke bit će u Zagrebu, a vozit će se po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Koliko su te utrke atraktivne najbolje ilustrira brojka od 836 milijuna gledatelja koji su prošle godine pratili WRC. Klubovi nositelji organizacije Croatia Rallya su D.T. iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza.

Hrvatskoj je na domaćinstvu čestitao i predsjednik Svjetske automobilističke federacije Jean Todt: “Ovo je poseban dan za Hrvatsku te ovim putem želim čestitati Hrvatskom auto i karting savezu i njegovom predsjedniku Davorinu Štetneru na kontinuiranom razvoju koji je plod predanog rada. Podrška hrvatske Vlade i gradonačelnika Zagreba omogućili su uspješan ulazak u kalendar za iduću sezonu, i na tome im želim zahvaliti. Cijenim njihovu pomoć i predanost. Zahvaljujem svima i želim Vam uspješno prvo izdanje WRC Croatia Rallyja u idućoj, 2021. godini. Nadam se ću biti s Vama i osobno proslaviti ovo veliko dostignuće koje je izvrsno za vašu zemlju. U međuvremenu ostanite sigurni i zdravi“.

Dolazak Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatsku odlična je vijest za sve ljubitelje automobilizma u regiji. U 2019. godini WRC je pratilo 836 milijuna gledatelja, a 13 je utrka privuklo više od 4 milijuna gledatelja. S natjecanja izvještava oko 1500 akreditiranih novinara te je proizvedeno gotovo 9860 sati TV programa koji se emitira u više od 150 zemalja svijeta. U posljednjih sedam godina WRC bilježi značajan trend rasta popularnosti. Tomu je pripomogla implementacija novih televizijskih tehnologija uz kreativno korištenje snimki iz helikoptera i dronova.

“Bila je ovo doslovce borba od 11 rundi, a sada nas čeka i najvažnija, ona organizacijsko – logistička. Ipak, osjećaj je sjajan jer WRC je uz Formulu 1 najprestižnije oktansko natjecanje na svijetu i samo odabrane države imaju priliku ugostiti ovaj spektakl. Uz sam sportski dio planiramo mnogo popratnih događanja, poput velikog gospodarsko investicijskog foruma jer sport je prije svega veliki biznis. Ponosan sam i zahvalan svima uključenim u ovaj kompleksan proces! Pokazat ćemo Hrvatsku u najboljem svjetlu te na najbolji mogući način obilježiti 115 godina automobilizma u Hrvatskoj!”, zaključio je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner.

„Nakon Europskog Rally Prvenstva u mom rodnom Poreču održanog prije sedam godina, došao sam na ideju da dovedem WRC u Hrvatsku. Uz pomoć mog partnera i kolege Marina Frčka te uz savjete Zrinka Gregureka, člana WMSC-a, započeli smo s radom na WRC projektu, i to sada već davne 2014. godine. Zato sam danas iznimno sretan što je napokon stigao taj dan kada možemo i službeno potvrditi da ova prestižna utrka stiže kod nas. To nije samo sportsko natjecanje, već velika prilika za prezentiranje Hrvatske i njezine turističke ponude. Neizravna dobit projekta kroz medijske učinke veća je od 40 milijuna eura, što značajno premašuje ukupno godišnje ulaganje u promociju Hrvatske i hrvatskog turizma. S druge strane Hrvatska WRC-u nudi nove izazovne staze u prekrasnom okolišu, koncept utrke s više od 300 kilometara brzinskih ispita, sjajnu eno-gastronomsku ponudu uz nezaobilazne glamur i zabavu“, naglašava predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

O WRC-u:

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtjeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TORPEDO

Stvarno je žalosno što baš nitko sa ovog portala nije komentirao nešto ovoliko veliko da još nemamo pojma koliko?
Vidi se da malo ljudi na ovoj stranici zna što je pravi sport,al se znaju vrijeđati i prepucavati…što nema nikakve veze sa sportom…tužno.
A rally je ne bez veze prozvan “kraljicom auto-moto sporta”.
Znao sam ići iznad Udina gledati talijansko rally prvenstvo “Alpi Orientali”,malo napasti oči…i bilo je spektakularno…koliko tek mora biti bolje svjetsko prvenstvo??
Al kome pričam…nikoga ovdje nije briga očito??

TORPEDO

Ovo je najveća vijest od zadnjeg svjetskog prventva motociklista 1990 godine.
Svaka čast organizatoru i ljudima koji će to provesti.
Druge godine ako bude zdravlja vidimo se na rally-u 🙂

Related Posts