Jean Todt posjetio Hrvatsku: Postoji mogućnost za organizaciju WRC utrke

Predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) i posebni izaslanik za sigurnost na cestama Ujedinjenih naroda, Jean Todt, u srijedu navečer je stigao u dvodnevni posjet Zagrebu. Na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman dočekalo ga je izaslanstvo Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) predvođeno predsjednikom Davorinom Štetnerom. Ovo je prvi posjet predsjednika FIA-e nekom nacionalnom savezu nakon pandemije COVID 19.

Tijekom četvrtka, Todt je u društvu vodećih ljudi Hrvatskog auto i karting saveza sudjelovao na nizu sastanaka, pri čemu treba izdvojiti susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, posjet Ministarstvu vanjskih i europskih poslova gdje ga je dočekao ministar Gordan Grlić Radman te sastanak s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom i bivšom predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović.

https://www.facebook.com/HAKSCAKF/posts/742099019883939

“Hrvatska je prva zemlja kojoj sam došao u posjet otkako je izbila pandemija virusa COVID-19. Ovdje sam kako bih iskazao svoje prijateljstvo i zanimanje za vašu zemlju. Također, ovo je bila prilika za razgovor s članovima FIA-ine obitelj i susret s hrvatskim premijerom, izjavio je Todt.

Glavna tema sastanaka Jeana Todta s hrvatskim dužnosnicima bila je sigurnost na cestama, no razgovaralo se i o mogućnosti održavanja utrke Svjetskog rally prvenstva u Hrvatskoj.

“Što se utrke WRC-a u Hrvatskoj tiče, postoji mogućnost. Hrvatska bi bila odlična lokacija, ovdje se već održavaju razne automobilističke utrke, Europskog i regionalnog reli prvenstva. Potrebno je napraviti dobar projekt, ovo je godina u kojoj su brojne utrke otkazane i šanse definitivno postoje.”

Za svijet automobilizma ovo su izazovna vremena. Todt poručuje kako cijela zajednica mora i dalje respektirati virus te se prilagoditi nekim novim pravilima, a o povratku Formule 1 kaže:

“Formula 1 se vratila jednim kalendarom za hitne slučajeve. Organiziramo dvostruke utrke na nekim stazama, kao što je bilo u Austriji ili će biti na Silverstoneu. Vozit će se na stazama koje nisu bile u planu, poput Mugella. Nažalost, mnoge Velike nagrade neće biti održane, a one koje se održavaju, moraju biti organizirane po vrlo strogim pravilima i bez gledatelja.”

“Stvari nisu iste i moramo se prilagoditi ovakvom načinu života, ali cilj nam je koristiti svaku mogućnost za održavanje utrka Formule 1, Formule 2, Formule 3, uskoro Formule E, rally natjecanja i natjecanja sportskih automobila. Želimo da se svijet automobilizma ponovno pokrene.”

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, Davorin Štetner, istaknuo je važnost Todtovog posjeta Zagrebu te naglasio da je čelništvo HAKS-a iskoristilo ovu priliku za razgovor o brojnim temama.

“Jako smo sretni u Hrvatskom auto i karting savezu jer nam je predsjednik FIA-e Jean Todt ukazao veliku čast svojim dolaskom, a posebno jer je od izbijanja pandemije ovo njegov prvi posjet jednoj zemlji. Zahvaljujem pritom i cijelom HAKS-ovom timu na uloženom trudu.”

“Otvorili smo mnogo tema. Naglasak je bio na sigurnosti cestovnog prometa, no razgovarali smo i o potencijalnoj organizaciji WRC utrke. WRC je potvrdio da Hrvatska kandidira za organizaciju već ove godine, ali ništa još nije gotovo i mi nastavljamo raditi prema ostvarenju tog cilja”, rekao je Štetner.

Todtu je ovo bio prvi posjet Hrvatskoj nakon sudjelovanja na regionalnom kongresu u Zagrebu krajem 2015. godine, a u četvrtak navečer uputio se prema Budimpešti, gdje će prisustvovati Velikoj nagradi Mađarske u Formuli 1.

Photo: Matija Grgas

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
F E R R A R I

Nisam bas neki preveliki fan wrc-a, pogledam tu i tamo al ovo bi bilo fenomenalno da se odrzi u hrv

Related Posts