Na kraju ovogodišnjih F1 utrka neće biti tradicionalnog svečanog proglašenja

Svijet Formule 1 priprema se za povratak utrkivanju. Dugačka stanka uzrokovana pandemijom virusa COVID-19 bliži se kraju, a prvi trkaći vikend održat će se od 3. do 5. srpnja na Red Bull Ringu u Austriji. Međutim, iako se utrkivanje vraća, mnogo toga neće biti kao prije…

Najveća promjena koja očekuje F1 zajednicu prilikom povratka utrkivanju bit će održavanje utrka pred praznim tribinama, no još će se neki segmenti trkaćih vikenda morati mijenjati kao produkt mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Između ostalog, to se odnosi na tradicionalne procedure prije starta utrke, odnosno na svečano proglašenje na pobjedničkom postolju nakon utrke. Više o tome, rekao je sportski direktor Formule 1 Ross Brawn.

“Ono što smo prakticirali u povijesti sada jednostavno ne možemo raditi. Moramo biti svjesni situacije s virusom COVID-19 i ostati sigurni, a zbog toga implementiramo različite procedure. Svaki aspekt trkaćeg vikenda, od dolazaka timova na stazu pa do njihovog odlaska, temeljito je promišljen. Još nismo sve kompletno finalizirali, ali radimo s FIA-om na tome.”

“Svečanih proglašenja na pobjedničkom postolju neće biti, ali razmišljamo o tome da se napravi nešto drukčije na gridu nakon utrke. Jedna od opcija bila bi poredati bolide na stazi, a vozači da stanu ispred njih. Trofeje ne možemo uručivati jer ne smije netko doći u neposrednu blizinu kako bi uručio trofej. Imamo neke planove kako to prezentirati putem TV prijenosa.”

Budući da na tribinama neće biti nikoga, logično je da prije utrke neće biti niti parade vozača – uobičajene prakse na svim utrkama, kad bi organizatori nekoliko sati prije starta provozali svih 20 vozača stazom.

“Umjesto toga intervjuirat ćemo svakog vozača ispred garaže. Siguran sam 100% da možemo napraviti uzbudljivi proizvod, a da pritom ne kompromitiramo zdravlje i sigurnost. Bit će drukčije, ali to je novo normalno. Koliko će dugo trajati ne znamo, ali sigurno do kraja godine.”

“Novo normalno” odnosi se i na period neposredno prije starta. Naravno, neće biti nikakve gužve na startnom gridu. Prisutni će biti tek neophodni članovi momčadi, a prilagodit će se i svečane procedure poput sviranja himne jer vozači neće smjeti stajati jedan pored drugoga, kao što je inače bio slučaj.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LHx6

Čudno kako nitko ne kuka za ovo 😉

Pratiteljcro

Ma samo neka voze pa u devedesetima je postojao samo novinski press i svi bili zadovoljni 🙂 Ma samo neka voze ove sitnice se prekrize 🙂

Related Posts