Kirurg Olivieri suzdržan u prognozama: Zanardijevo stanje ozbiljno, ali stabilno

Nakon teške nesreće koju je doživio u petak sudjelujući na utrci ručnih bicikala, Alex Zanardi hitno je prebačen u bolnicu u Sieni, gdje je podvrgnut trosatnom operativnom zahvatu. Kirurg koji je operirao legendarnog talijanskog sportaša ističe da je u ovom trenutku nemoguće bilo što prognozirati.

Natječući se na utrci ručnih bicikala “Obiettivo Tricolore”, 53-godišnji Alex Zanardi prešao je na suprotnu stranu ceste SP146 između Pienze i San Quirico d’Orcije te se sudario s kamionom. Zadobio je teške ozljede glave te je helikopterom hitno prebačen u bolnicu Santa Maria alle Scotte u Sieni.

Tamo je podvrgnut kompliciranom trosatnom maksilofacijalnom i neurokirurškom zahvatu, nakon čega je smješten na intenzivni odjel. Iz bolnice su potvrdili da su vitalni znakovi stabilni, ali Alex diše uz pomoć respiratora i njegova neurološka slika ostaje iznimno ozbiljna.

“Stanje Alexa Zanardija je ozbiljno, ali stabilno. Stigao je ovdje s teškim ozljedama lica i frakturom čeone kosti. Brojke sada izgledaju dobro, iako stanje ostaje vrlo ozbiljno”, objašnjava Giuseppe Olivieri, kirurg koji je operirao Zanardija.

“Nećemo znati kakvo je njegovo neurološko stanje dok se ne probudi – ako se probudi. Ozbiljno stanje podrazumijeva situaciju u kojoj osoba može i izgubiti život. Za poboljšanje stanja potrebno je vrijeme u ovakvim slučajevima, a promjene na gore mogu biti iznenadne.”

“Operacija je prošla prema planu. Sljedeći korak je pokušati ga stabilizirati u narednih tjedan ili deset dana. Ako stvari budu išle dobro, mogli bismo ga probuditi i napraviti procjenu njegovog stanja. Rekao sam njegovoj supruzi, on je pacijent kojeg vrijedi liječiti, ali po pitanju bilo kakve prognoze kako će on biti sutra, za tjedan ili 15 dana, ne znam.”

Priča o životu i karijeri, a nadasve upornosti Alexa Zanardija, dobro je poznata. I nakon teške nesreće na Lausitzringu 2001. godine, u kojoj je izgubio obje noge, vratio se automobilizmu pa kasnije još osvajao i zlatna odličja na Paraolimpijskim igrama. Možemo mu samo poželjeti da dobije i ovu tešku bitku.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
parazit

Sretno, ljudino i uzoru….. preživi, a i mi da preživimo i budemo svi sretni. Krasan početak desetljeća.

Related Posts