Carey: Pozitivan test na koronavirus neće dovesti do otkazivanja utrke

Formula 1 jučer je i službeno potvrdila kalendar za prvi dio sezone, koji podrazumijeva osam utrka u europskim zemljama. Čelni čovjek natjecanja poručuje da neće biti otkazivanja utrka ako se tijekom trkaćih vikenda ustanovi da neka osoba u Paddocku boluje od koronavirusa.

Svjetsko prvenstvo Formule 1 trebalo je startati sredinom ožujka u Australiji, ali pokušaj održavanja utrke u jeku novonastale zdravstvene krize završio je fijaskom, odnosno otkazivanjem utrke svega sat vremena prije planiranog početka prvog slobodnog treninga. Sve je tada krenulo nizbrdo kad je otkriven slučaj zaraze virusom COVID-19 kod jednog od McLarenovih zaposlenika.

Gotovo tri mjeseca kasnije sport se sprema za novi početak nakon prisilne stanke. Čelnici Formule 1 objavili su kalendar prvih osam utrka sezone, koje će se održati u Austriji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Belgiji i Italiji. Show počinje 5. srpnja na Red Bull Ringu.

Ovih dana često čujemo frazu kako se o koronavirusu sada zna mnogo više nego prije nekoliko mjeseci, a vodstvo Formule 1 pripremilo je vodič na više od 80 stranica za sigurnost svih osoba koje bi trebale sudjelovati na Velikim nagradama kad sezona počne. Ono što je važno, Chase Carey objasnio je da se utrke neće otkazivati ako se otkrije da u Paddocku postoji zaražena osoba. Dakle, situacija iz Melbournea ne bi se smjela ponoviti.

“Pojavi li se osoba koja će imati pozitivan nalaz na testiranju, to neće dovesti do otkazivanja utrke. Potičemo timove da pripreme procedure, tako da u slučaju da neku osobu moramo staviti u karantenu, imamo mogućnost izolirati tu osobu u hotelu, a da je netko zamijeni na radnom mjestu.”

“Opseg nekakvih situacija tipa ‘što ako’ je prevelik da bismo svaku posebno pripremali, ali ako jedna momčad neće moći sudjelovati, utrka ne bi bila otkazana. Ne mislim da je potrebno objašnjavati kakve bi bile posljedice. Imat ćemo spremne procedure koje će osigurati da pronalazak infekcije neće dovesti do otkazivanja. Ako zaražen bude neki od vozača, momčadi imaju na raspolaganju rezervne vozače.”

“Ne bismo započinjali s natjecanjem da nismo jako uvjereni u to da imamo sve potrebne procedure, procjene stručnjaka i sposobnost pružanja sigurnog okruženja za sve sudionike. Znat ćemo se nositi sa svim problemima koji se pojave”, poručuje Carey.

Sve će utrke biti održane pred praznim gledalištima, a samo će ograničeni broj ljudi moći pristupiti stazama. Naravno, na njih će se odnositi vrlo rigorozne zaštitne mjere.

“Postoji opširni vodič na 80-90 stranica, koji uključuje upute za sve od putovanja do staza, procesa tijekom boravka u hotelima pa do procesa za vrijeme boravka na stazi. Tu su i upute za prehranu, korištenje sanitarnih čvorova, ali i testiranje na koronavirus.”

“Testirat ćemo sudionike prije odlaska na stazu, a zatim će se testiranja vršiti na stazama svaka dva dana. Postoje procedure što napraviti ako otkrijemo infekciju. Znamo da postoji mogućnost za tako nešto i moramo biti spremni na odgovarajuću reakciju”, kaže CEO Formule 1.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

zasti nema francuske i njemačke brkonjo? trebalo je bit vise europskih utrka a ne duple u austriji britaniji, carey casey oh my god

Desmosedici

Njemci se ne daju “musti” od ovakvih likova.

mika.KA

mozda nije samo do njega. mozda do vlasti u njemackoj, organizatora, itd..

LHx6

Samo do njega je i malo do Tota. To su dežurni krivci.

Related Posts