Kvjat: Prije uloge testnog vozača Ferrarija razmišljao sam o odlasku iz svijeta utrkivanja

Daniil Kvjat prošle je godine dobio priliku za povratak u Formulu 1, no priznao je da ga je malo dijelilo od odustajanja, prije nego mu je Ferrari ponudio mjesto testnog vozača 2018.

Zanimljivim je putem do sada išla karijera ruskog vozača Daniila Kvjata. Nekadašnji prvak Formule Renault 2.0 Alps i GP3 serije, debi u Formuli 1 imao je 2014. u Toro Rossu. Sezonu kasnije promoviran je u Red Bull, da bi nakon samo četiri utrke u sezoni 2016. bio vraćen Toro Rossu u zamjenu za Maxa Verstappena jer šefovi nisu bili zadovoljni njegovim nastupima.

Odvozio je za Toro Rosso ostatak 2016. i 2017., no nakon toga je ostao bez mjesta na gridu Formule 1. Kako sam kaže, razmišljao je o realnoj mogućnosti da će to biti njegov kraj u elitnom razredu, no stigao je poziv Ferrarija, koji je 2018. tražio razvojnog vozača.

Kvjat je tada shvatio da se pod svaku cijenu želi vratiti u F1: “Bilo je to vrlo emocionalno za mene jer bio je to Ferrari, u Fioranu. Bilo je stvarno cool. Nisam ništa vozio šest mjeseci ili tako nešto i tada sam jako uživao.”

“Tog sam dana shvatio da se želim vratiti u Formulu 1 pod svaku cijenu jer utrkivanje je ono čime se želim baviti, to je ono što mi najbolje ide. Također, to testiranje je prošlo vrlo dobro. Bio sam vrlo konzistentan i vremena krugova bila su dobra pa su svi bili prilično sretni.”

“Osjećao sam se da imam nedovršena posla u Formuli 1. Bilo je razgovora u različitim područjima, ali uvijek sam želio voziti Formulu 1. Razmatrao sam opciju o potpunom prestanku s utrkivanjem, da nisam dobio novi ugovor u Formuli 1.”

Za svoj rad u Ferrariju Rus je dobio brojne pohvale i to ga je na koncu vratilo u Formulu 1. U razgovoru za F1 podcast Beyond the Grid prisjeća se kako je bilo u talijanskoj momčadi.

“Uživao sam kao razvojni vozač Ferrarija jer volim talijanske timove. Ferrari ima golemu povijest. Nije to bio posao koji sam želio, ali osjećao sam da dajem rezultat momčadi i da pomažem u razvoju bolida. Oni su osjećali da dajem najbolje od sebe i bilo je vrlo zadovoljavajuće odrađivati taj posao”, rekao je Kvjat.

Prošle sezone Rus je ponovno bio član Toro Rossa, a njegov povratak obilježilo je postolje na Velikoj nagradi Njemačke. Ipak, kad je Red Bull tijekom ljetne stanke birao zamjenika za indisponiranog Gaslyja, Kvjat nije dobio poziv, već su odabrali Albona.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Lijepo u Maranellu, aa? Svaki vozač to sanja..barem da se sa Ferrarijevim bolidom provoza po Fioranu.

Related Posts