Hamilton: Trebala je to biti dvostruka pobjeda, ali strategija nije bila optimalna

Usprkos osvajanju šestog uzastopnog konstruktorskog naslova, Lewis Hamilton nakon Velike nagrade Japana nije bio pretjerano zadovoljan svojom ekipom. Smatra da se boljim vođenjem utrke i drukčijom strategijom moglo do dvostruke pobjede na Suzuki.

Zapravo je lijepo vidjeti da Britanac nakon svih pobjeda i titula još uvijek maksimalno “grize” za svaku poziciju na svakoj utrci. Nije treće mjesto u Japanu nikakav “smak svijeta” za Hamiltona u pogledu borbe za naslov prvaka, ali on je ipak nakon utrke bio dosta nezadovoljan.

Razlog je bila strategija za koju su se odlučili njegovi inženjeri u Mercedesu. Odabrali su dva ulaska u boks za oba vozača, a Lewis je nakon drugog zaustavljanja ostao na trećoj poziciji. Iako je imao novije gume, do kraja se na stazi nije uspio probiti ispred Sebastiana Vettela u Ferrariju.

U svom osvrtu na utrku, Lewis je istaknuo da bi uz bolju strategiju, potencijalno s jednim zaustavljanjem i boljim čuvanjem guma, vjerojatno mogao završiti ispred Vettela i tako osigurati maksimalni rezultat za nove/stare konstruktorske prvake svijeta.

“Uz bolje vođenje, mislim da sam to vjerojatno mogao. Rekli su mi nakon što su stavili gume da ćemo ići na dva zaustavljanja jer je degradacija veća. Budući da sam dobio upute da trebam smanjivati zaostatak za Sebom, pri svakom pokušaju smanjivanja tog zaostatka, jako sam trošio gume.”

“Nije bilo šanse ovako uspjeti. Možda da su mi otpočetka rekli da pokušam sačuvati gume, nekako ih kontrolirati, mogao sam voziti drukčije kako bih pomogao momčadi doći do kraja s jednim zaustavljanjem u boksu”, rekao je Hamilton.

U ukupnom poretku vozača Valtteri Bottas smanjio je svoj zaostatak za Hamiltonom na 64 boda, no to za Lewisa nije nikakav znak za uzbunu. Postoji mogućnost da naslov osigura na sljedećoj utrci u Meksiku ili eventualno tjedan nakon toga u SAD-u. Ipak, ističe da su u Japanu mogli bolje odraditi posao.

“Naravno, razgovarat ćemo s inženjerima i stratezima. Mislim da je danas moglo biti bolje. Bilo je više scenarija tijekom sezone u kojima je to bio slučaj, ali bez obzira na to, Valtteri je odradio dobar posao.”

“Volio bih da sam vozio drukčije u tom drugom stintu i da sam ga produžio koliko se moglo. Nije bilo predviđeno da ostanem na stazi, ali počeo sam razmišljati o tome da ostanem vani nakon što sam već toliko pritiskao da bih dostigao Seba. Trebali smo danas ostvariti dvostruku pobjedu, ali strategija nije bila optimalna”, poručio je vodeći vozač Svjetskog prvenstva.

Za potvrdu naslova u Meksiku, Lewis će trebati osvojiti 14 bodova više od Bottasa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
sladjan87

Sto je , zar nisi najbolji svih vremena po nekima ? Treba ti pomoc od inzenjera ?

Desmosedici

I Lewis je sve rekao kako sam već komentirao nakon utrke..Mika..Gigi..gdje ste?..Da me pohvalite..Hahahaha!

Related Posts