Antal Kovacs i Gergely Istovics osvojili 20. Rally Poreč!

U konkurenciji 63 posade iz četiri zemlje do cilja jubilarnog porečkog rallyja stiglo je 50 posada, a pobjednički pjenušac ispijali su Mađari Antal Kovacs i Gergely Istovics. Najuspješnija hrvatska posada bila je Niko Pulić-Davor Devunić.

Mađarska posada Antal Kovacs i Gergely Istovics, u prestižnoj „Ford Fiesti R5“, odnijela je ukupno pobjedu na jubilarnom 20. Rallyju Poreč 2019., što se protekla tri dana odvijao Porečom i okolicom.

Nakon 11 brzinskih ispita, od kojih je u svoju, pobjedničku korist riješio šest, ukupno ostvarenim vremenom 53:24,8 minuta, Kovacs je bio uspješniji za nepunu minutu, točnije 50,2 sekunde od talijanskog para De Cecco, vozača Claudia, koji nastupa sa slovenskom licencom  i kćerke mu Lise u „Hyundai i20 R5“.

Presudni trenutak dogodio se u završnici prvog natjecateljskog dana, kada je De Cecco na osmom BI Flengi oštetio gumu, izgubio stečenu prednost i rivalstvo s Mađarima mjereno u desetinkama sekunde. Obojici je put pobjedničkog postolja i slavlja, u samom začetku rallyja, odustajanjem zbog tehničkog kvara „omogućio“ slovenski internacionalac Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin.

U zaleđu dvojice najuspješnijih, od kojih je De Cecco ostvario četiri najbolja vremena na brzinskim ispitima, vodila se žestoka slovenska borba za vrh, posebno treću poziciju pobjedničkog podija. Ta treća, pripala je iskusnom asu, u začecima porečkog rallyja trostrukom pobjedniku, Slovencu Darku Peljhanu koji je uz suvozača Mateja Čara u „VW Polo Proto“ čak i slavio najboljim vremenom jednog, onog posljednjeg brzinca na Gradskom parkiralištu u Poreču. Njegov je zaostatak za pobjednikom bio 1:33,1 minutu, da bi među prvih deset bilo još pet slovenskih posada.

S obzirom na to da se ovogodišnji „jubilarac“ bodovao za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije, ne čudi takav raspored, ali dvije su pozicije pripale dvojici hrvatskih automobilističkih velikana, što više jednom deveterostrukom pobjedniku u Poreču i jednom koji je slast pobjede ostvario jednom. Najuspješnija hrvatska posada ovogodišnjeg Rallyja Poreč, na osmom mjestu „generalke“ bila je Niko Pulić – Davor Devunić (Opel Adam R2) iz AK Dubrovnik Racing, dok je poziciju slabije zauzeo zagrebački tandem Juraj Šebalj – Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja) u „Toyoti GT86 CS“.

U konkurenciji hrvatskih posada treći ukupnog poretka bili su Janos Szilagyi – Alexandra Varadi (AK Delta Sport, Peugeot 208 R2), a članovi AK Rijeka Tomas Hrvatin – Ivan Pavlović (Renault Clio RS), ujedno 16. ukupnog poretka rallya zauzeli su četvrto mjesto PH. Domaću pobjedu klase 5 PH ostvarila je istarska posada Sandi Jugovac – Dorijano Milanović (AK Istra racing team Pazin) u „Peugeotu 106“, kojima je ovo bio deseti nastup na ovom kultnom natjecanju, kojeg je u izvrsnom ozračju bogatog i sadržajnog trodnevnog programa, ne samo vožnji brzincima, a pred velikim brojem gledatelja organizirao Autoklub „Poreč Motorsport“ u suradnji sa AKORK „Skok racing 1993“, a sve pod pokroviteljstvom Grada Poreča.

Startale su ukupno 63 posade, do cilja ih je stiglo 50, težih izlijetanja nije bilo, a razlog odustajanja uglavnom su bili tehnički kvarovi.

Rezultati – ukupni poredak:
1. Kovacs-Istovics (Mađarska, Ford Fiesta R5) 53:24,8 minuta
2. C. De Cecco-L. De Cecco (Slovenija/Italija, Hyundai i20 R5) +50,2
3. Peljhan-Čar (Slovenija, VW Polo Proto) +1:33,1 minut
4. J. Fakin-G. Fakin (Slovenija, Peugeot 208 1.6 16V R2) +2:01,5
5. Štucin-Maver (Slovenija, Renault Clio R3 Maxi) +2:09,0
6. Zrinski-Vidmar (Slovenija, Peugeot 208 R5) +2:17,5
7. Valant-Jasenovec (Slovenija, BMW M3 E36 3.0) +2:33,3
8. Pulić-Devunić (AK Dubrovnik Racing, Opel Adam R2) +2:39,1
9. Šebalj-Pogačić (AKK Sveta Nedelja, Toyota GT86 CS) +3:28,4
10. Premrl-Ošlaj (Slovenija, Toyota GT86 R3) +3:28,9

Autor: Miroslav Krpan
Related Posts