Renault: Znali smo da će se prednost u odnosu na Haas ”otopiti”

Cyril Abiteboul, čelni čovjek Renaulta u F1,  izjavio je da je njegova momčad oduvijek računala na to da će razmak između Renaulta i Haasa nestati poput kocke leda na suncu.

Tijekom posljednjih šest utrka momčad iz Enstona ostvarila je 26 bodova spram Haasovih 57. Trenutna razlika između pretendenata za četvrto mjesto u ukupnom poretku konstruktora je 6 bodova u korist Renaulta, odnosno 82-76.

U Belgiji je momčad Renaulta pretrpjela daleko najgori vikend ove sezone. Obojica vozača su se nakon promjene pogonske jedinice našla na začelju poretka, a niti jedan nije ostvario rezultat u bodovima.

Nakon sudara Hulkenberga u prvom krugu, Carlos Sainz muku je mučio kako bi zadržao jedanaesto mjesto, to je svega drugi put tijekom ovogodišnje sezone da momčad nije ostvarila niti jedan bod.

“Najiskrenije, pretpostavljali smo da će se bodovna razlika otopiti poput kocke leda na suncu,” izjavio je Abiteboul za Motorsport.com.

“No situacija se odigrala suprotno našim očekivanjima. Od prvoga dana svjesni smo da je Haas kompetitivna momčad i zapravo imamo sreće što trenutno držimo prednost koju moramo nastaviti braniti sve do Abu Dhabija.”

“Svjesni smo da nas u Monzi čeka zahtjevna staza, no vidjet ćemo. Imamo dosta nadolazećih novina u polju razvoja šasije, no očekujem da će odlučujući faktor biti na konkurentnosti motora,” dodao je.

Francuz je priznao kako je očekivao težak vikend u Belgiji gdje se  niz nesretnih okolnosti nastavio nakon loših kvalifikacija i kazne za novi motor kojima se Sainz pridružio svom momčadskom kolegi na začelju poretka.

“Odlučili smo razriješiti sve kazne koje su nam bile potrebne, nadamo se da nas nijedna više neće dočekati, i da će se u sljedećih osam utrka jasnije pokazati naša sposobnost.”

“U Hulkenbergovom slučaju, kazna je bila predviđena za Spa, dok je za Carlosa prvotni plan bio Monza, no nakon što smo svjedočili događajima u kvalifikacijama, koji još uvijek nisu u potpunosti objašnjeni, odlučili smo kaznu odraditi na licu mjesta. Sada više nemamo prepreka za ostatak prvenstva.”

Šef momčadi Renaulta inzistira kako pogreška Hulkenberga u prvom zavoju, kojom je zaradio kaznu od 10 mjesta u poretku, nije nimalo tipična za njega

“Mislim da prihvaća težinu loše procjene s njegove strane, potaknutom početkom utrke sa začelja poretka. Prekasno je zakočio, to je činjenica, isto kao i da mu je potisna sila bila prilično slaba.”

“Treći slobodan trening nije prošao kako smo planirali, u kvalifikacijama nije imao dovoljno krugova.”

“Sve su to faktori koji su u konačnici utjecali na njegovu grešku u procjeni. No Nicko nije inače impulzivan tip vozača, svi smo svjesni koliko je usredotočen i sigurni smo da će ovu pogrešku iskoristiti najbolje što može kako bi iz nje naučio.”

Španjolac je, s druge strane riskirao izlaskom na srednjim komponentama, no od toga nije profitirao.

“Mislim da je Carlos učinio najviše što je mogao s obzirom na današnje okolnosti”, izjavio je Abiteboul.

“Bilo je poprilično izazovno započeti utrku s tako udaljenog mjesta.”

“Pokušali smo napraviti nešto s gumama no nismo uspjeli, uz to, rani izlazak sigurnosnog automobila prouzrokovali smo sami od strane njegovog momčadskog kolege što cjelokupnoj situaciji dodaje dozu ironije. No takve stvari se jednostavno dogode,” zaključio je Abiteboul.

Related Posts