Ferrari zatražio preispitivanje odluke s VN Meksika

Ferrari je podnio zahtjev FIA-inim sucima da preispitaju odluku kojom su kaznili Sebastiana Vettela nakon VN Meksika.

Vettel je zbog te odluke ostao bez trećeg mjesta jer mu je dodijeljena kazna od 10 sekundi. Nijemac je, tvrde suci, prekršio novo pravilo jer se pomicao tijekom kočenja dok se branio od Red Bullovog Daniela Ricciarda.

Ferrarijev vozač je u pretposljednjem krugu utrke morao agresivnije braniti poziciju, a zbog tog poteza je pao pod istragu te je nakon kazne klasificiran kao peti. Zbog tog incidenta dodijeljena su mu i dva kaznena boda.

Međutim, dva tjedna nakon utrke, Ferrari je potvrdio da su podnijeli zahtjev u kojem traže preispitivanje odluke nakon što su “neki novi elementi ugledali svjetlo dana.”

Iako se rezultat neće promijeniti, Ferrari kaže da je zahtjev vrlo važan jer bi mogao biti presedan za budućnost. Priopćenje talijanske momčadi prenosimo u cijelosti:

“Scuderia Ferrari je podnijela zahtjev sucima VN Meksika da preispitaju svoju odluku o kažnjavanju Sebastiana Vettela zbog kršenja članka 27.5 Sportskog pravilnika Formule 1, a uzrok tome su bili njegovi vozački potezi u četvrtom zavoju 70. kruga utrke. Ovo je prvo korištenje članka 27.5 Sportskog pravilnika koji je interpretiran na bazi zabilješki trkaćeg direktora o obrambenim manevrima i koji je na snazi od VN SAD-a. Scuderia Ferrari smatra da je nekoliko novih elemenata ugledalo svjetlo dana nakon što je odluka donesena te smatramo da bi odluka trebala biti ponovno razmotrena pod člankom 14.1 Međunarodnog sportskog pravilnika.”

“Scuderia Ferrari je svjesna da se poredak svjetskog prvenstva neće promijeniti, bez obzira na ishod, ali u svijetlu važnosti i kao presedan za budućnost, i kako bi pojasnili primjenu pravila za buduća događanja, Scuderia Ferrari vjeruje da će odluka biti ponovno razmotrena od strane sudaca.”

Vettel je tijekom konferencije za novinare povodom VN Brazila objasnio da se ne slaže s kaznom u Meksiku.

“Očigledno je da se ne slažem s donesenom odlukom. Mislim da sam se pomaknuo jednom kako bi obranio poziciju. Nakon toga sam ostavio Danielu dovoljno prostora s unutarnje strane. Održao sam bolid da ide ravno tijekom cijelog kočenja pa mislim da je jedini razlog, zašto je Daniel blokirao kotače, to što nije bilo gripa s unutarnje strane. Nekoliko vozača je blokiralo kotače u drugim zavojima kada su bili izvan trkaće linije pa mislim da je izgledalo gore nego što uistinu jest. Mislim da nije bilo opasno za Daniela u tom trenutku, ali u redu. Moram se nositi s odlukom,” rekao je Vettel, a cijelu press konferenciju možete pogledati ovdje.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kimirules

Gdje je nestao Mladen gdje se sakrio?????

Mr.Spaceguy

Džaba.

dFixxx3r

odlično! jer ovo je sprdačina postala.
pa pravilo se donijelo radi ugrožavanja sigurnosti, a ne zabrane utrkivanja/nadmudrivanja.
riki nije bio izguran u zid, riki nije bio niti izguran sa staze, niti mu je pri brzini od 250kmh zatvaran prostor. riki je došao sa strane vettla, al pari*, ali zbog brzine/konfiguracije staze nije ga prošao. bokte ako se to nesmije raditi šta ćemo gledati uopće f1 ?

da je seb zatvorio rikija i prekršio pravilo, rikijev bolid nebi prošao liniju sebovog, a kamoli došao do prednjeg kotača

Desmosedici

Nesnalaženje, neznanje ili loša namjera..svejedno je. Svakako sramotno ponašanje FIA sudaca u Mexicu..a i ranije u nekim utrkama.

piket

apsolutno nikakve konstantnosti i dosljednosti

FerrariHR

Treniranje strogoće.

Related Posts