Eliminacijski format kvalifikacija ostaje vrijediti za Bahrein

Britanski Autosport izvještava da ćemo eliminacijski format kvalifikacija gledati i sljedećeg tjedna u Bahreinu te da će se potom donijeti ocjene novog kvalifikacijskog sustava. Odluka je donesena na današnjem sastanku Strateške grupe te će ju potvrditi F1 Komisija – grupa od 26 članova koja se sastoji od predstavnika momčadi, FIA-e, FOM-a, promotora utrka, sponzora i drugih tehničkih partnera.

Novi sustav je naišao na ogromne kritike nakon posljednje kvalifikacijske runde u Melbourneu kada je ishod kvalifikacija odlučen nekoliko minuta prije isteka vremena. Međutim, Force Indijin zamjenik šefa Bob Fernley, Pirellijev šef Paul Hembery i Williamsov tehnički direktor Pat Symonds su nakon nekoliko dana rekli da novom sustavu treba pružiti još jednu šansu, a s nima se ubrzo složio i Bernie Ecclestone koji je nakon kvalifikacija u Australiji žestoko kritizirao novu FIA-inu ideju. Kako god, eliminacijski format će dobiti još jednu šansu prije nego se provedu detaljne analize, njegova ocjena i potencijalne izmjene.

“Napravit će ono što sam ja predložio, a to je ostavljanje stvari onakvima kakve jesu za Bahrein“, rekao je Ecclestone za Autosport. “Nakon toga ćemo dobro pogledati i odlučiti je li to bila ispravna stvar, kriva stvar, treba li izmjene ili ga treba odbaciti. To je u prvom redu bila FIA-ina ideja pa sam im rekao da ćemo poduprijeti bilo koju stvar koju oni smatraju ispravnom. Međutim, budući da nitko ne zna što je ispravna stvar, rekli smo da ćemo ostati tu gdje jesmo i pogledati situaciju nakon te utrke. S obzirom na to da se radi o prototipu, nakon dvije utrke ćemo vidjeti što je bilo dobro, odnosno loše. Ni momčadi nisu razumjele što rade, a to uopće nije pomoglo.”

Jedna od alternativa je bilo zadržavanje Q1 i Q2 po novom sustavu uz sitne izmjene, dok bi se Q3 održavao po starom sustavu. Međutim, ideja nije dobila zeleno svjetlo, ali bi ponovno mogla ući u razmatranje ako se događaji iz treće kvalifikacijske runde u Australiji ponove sljedećeg tjedna u Bahreinu.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Groff

Broj 1 mora pod hitno u mirovinu!

loni

Ima potencijala u ovom novom formatu kvalifikacija , iako ga je većina ili skoro svi napali. Q1 i Q2 su sada malo “nervozniji” za momčadi, osim toga ne navijaju baš svi za Ferari i Mercedes, pa ih eto zanima samo Q3.
Treba “dotjerati” Q3 fazu i bit će to ok.

hrcfaca

Po meni neka daju još jedan set guma samo za q3 ili neka možda smanje taj zadnji format za cca 3 min, da več kad voze voze do kraja, a ne da tri minute sjede u garažama.

cenki95

e nek onda naprave gume posebno za kvale koje imaju iste performanse 4-6 krugova i onda nema problema.

F1 Karthikeyan

neka daju neogranicen broj guma pa ce ovaj format nest i vrijedit

Related Posts