Todt objašnjava detalje Ferrarijevog prava na veto

FIA-in predsjednik Jean Todt je pojasnio detalje Ferrarijevog prava na veto, koje je zadnji puta iskorišteno prije nekoliko dana kada su Talijani blokirali plan o ograničenju cijene motora za kupce na 12 milijuna dolara po sezoni. Taj potez je Međunarodnu automobilističku federaciju natjerao na moguće uvođenje standardizirane pogonske jedinice za 2017., kada na snagu stupa nova promjena pravila.

“Pravo na veto u korist Ferrarija je njihovo povijesno pravo. Međutim, moraju pokazati da je postoji nešto što nije u njihovom interesu. Predlaganje standardiziranog motora za kupce je protiv njihovih interesa? Bit ću sretan ako o tome budemo raspravljali.”

Francuz je dobro upoznat s cijelom pozadinom jer je bio Scuderijin šef od 1993. do 2007.

“To je nastalo u 80-im godinama kada je Concorde ugovor sklopljen. To me dosta zanimalo jer sam po dolasku u Ferrari 1993. pokušao shvatiti koja priča stoji iza toga. A ona je bila jednostavna. Enzo Ferrari je bio osnivač te je bio dosta izoliran u usporedbi sa svim britanskim momčadima. Bio je sam i sjetit ćete se da je u 80-ima Ferrari bio jedini proizvođač automobila koji je radio i motore i šasije. Tada se suočio s privatnim ekipama poput Williamsa, Lotusa i McLarena koji su koristili iste motore. Ako se dobro sjećam, to je bio Ford Cosworth. Prema tome, on je dobio taj veto koji je mogao iskoristiti u svojim raspravama. To je nešto što mu je bilo dano u Concorde sporazumu i to je uvijek bilo prihvaćeno.”

“Kada smo mi došli 2013., to je bilo prvi puta da sam se kao predsjednik FIA-e suočio s razmatranjem tog prava na veto, i moram reći da sam bio vrlo oprezan jer je to poput oružja. Dakle, jesam li ja kao predsjednik FIA-e spreman to radi? Bio sam iznenađen jer je Bernie kao nositelj komercijalnih prava bio za to. Sve momčadi su bile za davanje prava na veto također. Prema tome, bilo bi malo čudno da sam ja bio protiv. Znam da me se ponekad okrivljuje jer pokušavam imati skladnu situaciju i želju da svi idu u istom smjeru, ali naravno da sam se složio oko uvođenja prava na veto tijekom obnove Concorde ugovora od 2013. do 2020. Samo smo promijenili naziv da budemo precizniji. Dakle, to nije pravo na veto, trebate imati jak i racionalan razlog da bi mogli iskoristiti to pravo”, zaključio je Todt.

Što vi mislite o Ferrarijevom pravu na veto?

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MS791

Apsolutno Ferrari mora imati to pravo. Momčad jedina od početka F1 i natjecanju, najtrofejnija, san svakog vozača da sjedne za volan konjića. Bez Ferrarija i crvene boje na gridu nebi to bila prava F1. F1 je dala puno ferrariju, ali i Ferrari je dao puno u svakom smislu cijelom sportu

override667

Čuj ograničavanje cijene motora za kupce.. Opet svašta..

Zigorec

Pa nije ovo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da itko treba imati pravo veta. Smisao demokracije jest da su svi jednaki, a ne da su neki jednakiji, pa bio to i Ferrari.

override667

Vidim demokracija a hoće se natjerat proizvođače da se različiti motori prodaju po istoj cijeni.. Viva la democracia…

Related Posts