Johansson: Ova pravila nemaju smisla

Bivši vozač Formule 1, Šveđanin Stefan Johansson, ponovno je aktivan u kritiziranju aktualnog stanja u najelitnijem oktanskom natjecanju te zasigurno nije jedini u tom ‘pothvatu’. Ovoga puta se okomio na tehnički pravilnik koji ne dozvoljava razvoj pogonskih jedinica.

“Pravi problem je ova nevjerojatno komplicirana formula motora koju Formula 1 ima s kaznama za ovo i ono, a nije vam dozvoljeno ništa razvijati. Meni to i dalje nema smisla. Zabrana razvoja je u početku zamišljena kako bi se troškovi zadržali na razumnoj razini, ali taj koncept je odavno potpuno slomljen. Proizvođači su potrošili jako puno novaca na ove motore da je to sramotno. Zašto im jednostavno ne dopustite nastavak razvoja ili da ih barem možete popraviti? Glupo je imati formulu gdje postoji samo jedan uspješan motor, a ostalima nije dopušteno napraviti nešto što im očito treba kako bi postali konkurentni.”

Cijela situacija je još smješnija jer momčadi imaju slobodu kada je riječ o razvoju svih drugih stvari na bolidu Formule 1.

“Možete staviti 500 novih dijelova na šasiju svakog vikenda ako želite. Vrhunske momčadi to rade, s paketima aero dijelova koji stižu svakog dana u ratu s razvojem šasija koji nikada ne prestaje, ali i dalje ne možete dirati motor. To je glupost. Da vam je na motoru dopušteno napraviti sve što možete kao što smijete na šasiji, siguran sam da bi Renault, Honda i Ferrari bili bolji, možda ne dobri kao Mercedes, ali sigurno puno bliže.”

“S ovim pravilima, ako odmah na početku nemate dobar motor, gotovo da nemate nikakve šanse za sustizanjem. Ako je vaš motor loš poput Hondinog, što radite? Dozvoljena vam je samo određena količina nadogradnji. Osim toga, ne smijete ni testirati.”

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Groff

Istina, vrlo stupidna pravila proizašla iz kuhinje maFIA-e.

F1 Driver

Upravo tako ! To je suština. Ovo je totalna besmislica sa ovakvim pravilima. To svako vidi sa Marsa (osim Wolffa i Laude). Kuda ovo vodi? Zašto ne bi neko već naredne sezone dopustio normalna pravila kao što je gore u tekstu navedeno ? A oni još smanjili testiranja za narednu sezonu ! I na primer o kakvom se to smanjenju troškova radi jer ako vi dobijete kaznu za promenu motora ili delova motora, vi ćete ga u svakom slučaju promeniti i staviti novi motor gde imate iste troškove, sa ili bez kazne.

modesto

napokon netko pametan iz razdoblja kasnih 80ih,ako ne dopušta fia da drugi bolidi se razvijaju gotovo im prvenstvo već nakon 4 utrke,jer ako netko dominira onda ga je nemoguće zaustaviti.u vremenima šumaherove dominacije ,ostali bolidi su postali jaki upravo zbog tog pravila cijelu godinu su ih testirali.sad samo 1 konj jaši,a to odgovara laudi i njegovom priki shernijeu.a pravila trkaćih incidenata su žalosna,nikoga ne smiješ taknuti,ovo pravilo uvedeno 2010 don touch me je sramota za ovakvu tetkastu f1.

Mrav074

Pravila su kontradiktorna zamisljenom konceptu. S jedne strane su uvedeni su hibridi da bi se istrazila i unaprijedila ta tehnologija, a s druge strane s pravikima koce razvoj i testiranja. Ja stvarno neznam tko bira te ljude na te pozicije

kreso

Konacno neko pametan progovorio…

otto

Ovo treba poslati na neke druge adrese jer ne vjerujem da na ovom portalu postoji netko kome to nije jasno!

Related Posts