Smog prijeti održavanju VN Singapura

Smog i velika onečišćenost zraka u Singapuru nisu ništa novo jer u ovo doba godine poljoprivrednici iz susjedne Indonezije pale šume kako bi raskrčili tlo za poljoprivredne djelatnosti. Organizatori noćne utrke prate stanje na ulicama Marina Bay Street Circuita, a nekoliko lokalnih sportskih događaja je otkazano zbog opasnosti za zdravlje. Iz Nacionalne agencije za okoliš tvrde da će indeks zagađenja vjerojatno ostati u ‘nezdravom’ rasponu ovoga tjedna.

Ovakvi slučajevi nisu ništa novo u Formuli 1. Zagađenje zraka je veliki problem u Šangaju u vrijeme održavanja VN Kine, a treći slobodni trening za VN Indije 2013. godine je odgođen na 20 minuta zbog slabe vidljivosti koju je izazvalo zagađenje, zbog čega medicinski helikopter nije mogao poletjeti.

Smog je nastavio gušiti građane Singapura uoči ovotjedne Velike nagrade, a indeks zagađenja (PSI) je dodatno porastao zadnjih dana. On sada iznosi 222, što znači vrlo nezdravo.

U izvještaju Nacionalne agencije za okoliš stoji:

“Situacija oko smoga bi se mogla dodatno pogoršati ako trenutni nepovoljni vjetrovi budu nosili gušći smog sa Sumatre. Očekuje se da će PSI za sljedeća 24 sata biti u srednjim ili visokim dijelovima skale označene s ‘nezdravo’, te da bi mogli ući u niže dijelove skale označene s ‘vrlo nezdravo’ ako sa Sumatre zapušu vjetrovi s gušćim smogom.”

Lokalni mediji prenose da je danas otkazano nekoliko događaja na otvorenom, koji su se trebali održati ove nedjelje. Slaba vidljivost je utjecala i na zračni promet pa je nekoliko letova preusmjereno na druge aerodrome.

Related Posts