Mouton: Formuli 1 su potrebne žene, ali Jorda nije jedna od njih

Kao vozačica Audijeve tvorničke momčadi, Michele Mouton je postala prva žena koja je pobijedila u utrci FIA-inog svjetskog prvenstva u reliju. Francuskinja je u svojoj karijeri zabilježila četiri pobjede, a 1982. godine je osvojila drugo mjesto u vozačkom poretku, iza legendarnog Waltera Rohrla. Mouton vjeruje da su žene potrebne motorsportu na svim njegovim razinama, pa tako i u Formuli 1, ali nije sigurna da je Lotusova razvoja vozačica Carmen Jorda jedna od njih.

27-godišnja Španjolka je ove godine bila suočena s brojnim kritikama jer je ulogu u Lotusovoj F1 momčadi dobila iako iza sebe nema nikakve rezultate. Dok neke njene kolegice ostvaruju bolje rezultate u drugim kategorijama, Jorda je tijekom tri sezone u GP3 seriji nastupila u 44 utrke te nije osvojila ni boda. Još uvijek nije dobila priliku na stazi u Lotusovom E23, ali se nada da bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

Na pitanje što misli o Jordinoj ulozi u britanskoj momčadi, Mouton je odgovorila:

“Kada bih mogla predložiti imena vozačica koje imaju ono što je potrebno za proboj do Formule 1, rekla bih Simona de Silvestro, Danica Patrick, Susie Wolff ili čak Beitske Visser, koja vozi dobro u Formuli Renault 3.5. Te cure su u svojim karijerama ostvarile vrlo dobre rezultate. Ostale manje uspješne djevojke su se popele do viših kategorija, ali to ima veze s marketinškim strategijama i politikom, a to me ne zanima.”

Mouton vjeruje da u motorsport nije uključeno dovoljno žena, ali svjetliju budućnost vidi u Tatiani Calderon koja se natječe u europskoj Formuli 3, Lucile Cypriano u SEAT Eurocupu i Marti Garciji u kartingu.

“Najvažnije je osigurati da djevojke imaju pristup istoj opremi kao i muškarci. Kada sam se ja natjecala, imala sam istu opremu kao moji konkurenti. Tada je prilično lako vidjeti jeste li dobri ili ne. Naš cilj je da djevojke imaju usporedivu opremu. Stvari se kreću prema naprijed i polako viđamo nekakve rezultate. Nastavljamo naporno raditi uz pomoć koju dobivamo od nacionalnih saveza. To je veliki zadatak, ali rezultati se vide.”

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MJ512

Neka prvo zadovolje sve uvjete za ulazak u F1, pa tek onda neka pokušaju ući u F1, ali kako se meni čini to se neće uskoro dogoditi.

Ferrariforever

.gledao sam malo ovu Danicu Patrick kako vozi…pa ta žena je razbila sve što se razbiti dalo. Pastor je mala beba prema njoj.

Schumi1

Pa u svakom slučaju jedino što može biti u Formuli 1 je ovo što je trenutno. Ne može nikako postati vozačica, jer nema šanse da dobije superlicencu. Ne prema novim pravilima. Vjerovatno je neće dobiti nijedna od tih nabrojanih žena. Kao što ste već objavili uslove za superlicencu: https://www.gp1.hr/fia-nakon-kritika-promijenila-sustav-bodovanja-za-superlicencu/

Groff

Šteta da Carmen nije jedna od njih. Neznam kako vozi ali izgleda vrlo lijepo.

Related Posts