Mateschitz: Ništa od prelaska na Ferrarijeve motore

Red Bullov vlasnik Dietrich Mateschitz je opovrgnuo glasine da bi njegove dvije momčadi uskoro mogle prijeći na Ferrarijeve pogonske jedinice. Iako se nalaze u teškoj situaciji s Renaultom, pitanje je koliko bi imali koristi od B-verzije motora konkurentske momčadi.

“Nema ništa od toga”, rekao je austrijski milijarder u četvrtak.

Red Bull i Toro Rosso imaju ugovore s Renaultom do kraja 2016., a Mateschitz je rekao da do tada ne postoje nikakve alternative. Na pitanje što će se dogoditi nakon toga, Dietrich je rekao:

“Ne mogu znati što će se u Formuli 1 dogoditi za dvije ili tri godine. Bolje je ne raditi previđanja u Formuli 1.”

Sumnja da bi promjena statusa s Renaultove tvorničke momčadi na status kupca Ferrarijevih proizvoda bio pravi potez.

“Mogli bi dobiti dovoljno dobar motor da oduzmete bodove vašem izravnom konkurentu, ali nikada ne bi bio dovoljno dobar da pobijedite momčad koja vam daje te motore. S takvim motorom nikada nećete opet biti svjetski prvak. Ako vidimo da više nemamo šanse, jer smo osim toga ograničeni i u aerodinamici, jednostavno ćemo izgubiti interes.”

Renault naporno radi kako bi riješio mnoštvo svojih problema, a Mateschitz zna da nada umire posljednja.

“Još uvijek se nadamo. Nada umire zadnja.”

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fangio

Zapravo, oni ce uvijek biti kupac motora ma sto oni mislili o tome. I ako Renault pokrene svoju momcad, hoce li RB dati isti motor?

Kush

Potpuno je u pravu, u svemu što govori, na kraju tko zna bolje što je posrijedi i što je najbolje za tim od vlasnika koji ima podatke iz svih izvora.. Općenito mi je glupo to zakidanje kupaca motora, uveo bih tu pravilo da proizvođač motora mora garantirati isti motor kupcima kakav i on ima, a švercanje kroz nadogradnje bih reješio, da se one tesiraju slobodno sa starim bolidom, ana trku se svima daje isti i isprobani motor. Ili bih uveo pravilo da svaki tim kao što ima svoju šasiju, mora imati i svoj motor, ili svog dobavljača, to je skupo,… Read more »

FerrariHR

Puno stvari si nabrojio koje su tesko izvedive. Nebi nijedna ekipa na svitu dala svoj proizvod drugome sa kojim se natjece,puno je tu novaca ulozeno,truda znanja i zelje za postoljima. Primjer,Ferrari,za njih navijam i o njima cu pricat,tolike godine u F1 i da ih stize Sauber sa istim motorom,tesko. Nude svoj motor stariji godinu i to je ok,ko nece,nemora. A opcija o istim motorima svima nece nikada zaživit. I jos si kaza da svima triba dat primjer isti blok,je mozda to dobro za slabije ekipe,al opet to je jedan vid ogranicenja proizvođacima koji sami rade motore. Sve se svodi na… Read more »

Fangio

F1 je natjecanje konstruktora, dakle jedan motor za sve nebi nikako bio moguc. to vise nebi bila formula 1.

Groff

Možda je u pravu kad veli da se nezna što će biti za dvije godine. Kako je krenulo za dvije godine imat ćemo parne turbine. Kao pogonsko gorivo koristiti će antracit. Naravno, količina pogonskog goriva bit će ograničena.

avalon

ma ne mora bit baš tako crno . možda pređu sa ovih motora na hibride ka šta je u WEC naročito posli pobjede porscheovog bolida sa V4 turbom … ups V4 !?!? ma ne to , premalo je cilindara !

Related Posts