Ferrari će nakon opsežnih istraživanja ipak zadržati paket nadogradnji s VN Španjolske

Ferrari je na VN Španjolske uveo veliki paket nadogradnji za svoj SF15-T. Talijani su vjerovali da im ta poboljšanja mogu pomoći kako bi se još više približili Mercedesu. Međutim, Kimi Raikkonen se nakon slobodnih treninga ipak odlučio za stariju varijantu, a trećeplasirani Sebastian Vettel je za pobjednikom utrke kasnio čak 45 sekundi.

Na sezonskom testu u Barceloni provedena su opsežna istraživanja kako bi se ocijenile prednosti koje daje novi aero paket, a u Scuderiji su zaključili da forma s VN Španjolske nema nikakve veze s aerodinamičkim paketom. Procjene sa staze i tvornice su potvrdile da nove nadogradnje isporučuju očekivane rezultate, a to je veći downforce.

U Ferrariju su zaključili da je problem bio u mehaničkom gripu i trakciji, pogotovo u trećem sektoru gdje je SF15-T tijekom kvalifikacija izgubio 0.462 sekunde u odnosu na Mercedes. U prvom sektoru je to iznosilo 0.160, a u drugom 0.207 sekundi.

“Naš bolid je nježniji prema gumama od bolida nekih drugih momčadi, a to nas je vjerojatno koštalo više u takvim uvjetima na stazi. Imali smo problema kako bi naše gume doveli u optimalno radno područje.”

FIA je nakon kvalifikacija u Španjolskoj napomenula da svi bolidi moraju voziti s konstantnim tlakom goriva u cijelom sustavu kako bi se spriječilo pametno ‘čuvanje’ goriva iza mjerača protoka, a koje bi se kasnije moglo iskoristiti za bolja ubrzanja. U Maranellu tvrde da ova direktiva nije utjecala na performanse Ferrarijevog SF15-T.

“Vozimo s istim sustavom za dovod goriva koji smo koristili i u Melbourneu“, tvrde u Ferrariju.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Tunjić

Forza Ferrari!

Related Posts