Magnussen tri mjesta unatrag na startu VN Belgije zbog blokiranja Leclerca

Nakon kvalifikacija održanih u petak na stazi Spa-Francorchaps dobili smo još jednog ‘kažnjenika’. Haasov vozač Kevin Magnussen zasmetao je u jednom trenutku Charlesu Leclercu i zbog toga neće startati s 13. pozicije na koju se kvalificirao, već će utrku započeti sa 16. mjesta.

U petak ujutro objavljeno je da će Max Verstappen ovog vikenda koristiti svoj peti mjenjač u sezoni, što automatski znači kaznu od pet startnih mjesta za vodećeg vozača prvenstva. On je bio najbrži u kvalifikacijama, ali na startu nedjeljne utrke Red Bullov bolid s brojem 1 bit će parkiran na šestu startnu poziciju.

Osim Verstappena, grid penalty pokupio je i Kevin Magnussen. Danac je bio nestašan u drugoj rundi kvalifikacija pa je prvo izletio i imao kontakt sa zaštitnom ogradom, a onda je u bolidu Haasa vozio trkaćom linijom i zasmetao Charlesu Leclercu koji je u Ferrariju vozio svoj brzi krug.

“Magnussen je napustio stazu u zavoju broj 9 i imao kontakt sa zidom. Onda se vratio na stazu i vozio suhom linijom. Leclerc je bio u brzom krugu, sustigao je Magnussena, koji ga nije propustio sve do zavoja broj 16. Magnussen je objasnio da se nije mogao na siguran način maknuti na mokri dio staze i propustiti Leclerca, posebno između zavoja 11 i 15.”

“Suci su zapazili da nije dobio upozorenje svoje momčadi da je Leclerc iza njega sve dok Leclerc nije bio odmah iza u zavoju broj 10. Momčad mu je rekla da pritisne jer je trebao požuriti kako bi stigao započeti još jedan krug prije isteka vremena. Bez obzira je li to bio njegov propust nakon nezgode ili mu momčad nije dala potrebne informacije dovoljno rano, suci su ustanovili da je nepotrebno zasmetao Leclercu”, stoji u objašnjenju kazne.

K-Mag je tu drugu rundu kvalifikacija završio na 13. mjestu, a suci su ga kaznili s tri startna mjesta, tako da će nedjeljnu utrku za VN Belgije započeti sa 16. pozicije.

Suci su nakon kvalifikacija proučili još dva slučaja. Situaciju iz prve runde kad je Lewis Hamilton izašao izvan staze u zavoju Eau Rouge, a onda se na stazu vratio točno ispred timskog kolege Georgea Russella. Nijedan od njih nije bio u brzom krugu kad se to dogodilo, no iza njih je dolazio Valtteri Bottas u bolidu Alfe.

Mercedesovi vozači objasnili su sucima kako su željeli izbjeći situaciju u kojoj bi zasmetali Bottasu, a Russell je objasnio da je bio svjestan što Hamilton radi, tako da u postupku sedmerostrukog prvaka nije bilo ništa opasno. Suci su prihvatili ta objašnjenja i sve je završilo bez kažnjavanja.

Na njihovom radaru našao se i Alexander Albon, zbog povratka na stazu na nesiguran način. Također situacija iz Q1, u kojoj je vozač Williamsa izletio sa staze u zavoju broj 8 pa se vratio na trkaću liniju ispred Pierrea Gaslyja. Suci su mu dodijelili opomenu u ovom slučaju, uzevši u obzir da se na tom mjestu on automatski morao vratiti na trkaću liniju, ali istaknuvši da je mogao biti malo pažljiviji u toj akciji.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x