Wolff: Moramo razumjeti kada se postavljaju crvene zastave, a kada ne

Utrka za Veliku nagradu Australije bila je puna odustajanja, kaotičnih startova i crvenih zastava. Toto Wolff, šef momčadi Mercedes, smatra da Formula 1 mora bolje definirati kada koristiti crvenu zastavu, a kada ne, nakon što su se pojavile nedoumice i kod vozača i kod šefova momčadi na utrci u Melbourneu.

Čak tri crvene zastave bile su pokazane na utrci u Australiji. Prva zbog izlijetanja Alexa Albona, nakon čega je izašao sigurnosni automobil na stazu, ali suci su na kraju odlučili da on sam nije dovoljan, nego da treba pokazati crvenu zastavu kako bi se počistio šljunak sa staze.

Jedan od većih gubitnika zbog te zastave bio je George Russell, koji je po izlasku sigurnosnog automobila otišao u boks po najtvrđu komponentu guma, za koju su smatrali da bi mogla izdržati do kraja utrke i pružiti mu prednost u odnosu na konkurenciju. Pokazat će se, da nije bilo crvene zastave, promjena guma mu ne bi puno pomogla jer je naposljetku morao odustati od utrke zbog zapaljenja bolida. Ipak, nakon odustajanja Britanac je rekao okupljenim novinarima da je crvena zastava bila ”potpuno nepotrebna.”

Druga crvena zastava bila je predmet rasprave nakon Magnussenovog sudara u drugoj krivini, gdje je Danac izgubio kontrolu nad bolidom i zapeo za zaštitnu ogradu, što je uzrokovalo da se krhotine razlete po cijeloj stazi. Neke vozače, uključujući Verstappena i Norrisa, zbunila je ova odluka jer nisu mogli shvatiti zašto je tako odlučeno.

Šef momčadi Mercedesa, Toto Wolff, iako se slaže s trenutnim pravilima oko restarta utrke nakon crvene zastave, smatra da menadžment Formule 1 mora bolje definirati pravila kada se sama utrka mora zaustaviti i kada je potrebno fizičko ili virtualno sigurnosno vozilo zbog sigurnog rješavanja nekog incidenata.

”Niti jednu crvenu zastavu nismo očekivali”, rekao je Austrijanac i nastavio: ”Mislim da su restartovi startom s mjesta sjajan faktor zabave. Samo trebamo razumjeti zbog budućnosti kada se koriste crvene zastave, a kada se koristi fizičko ili virtualno sigurnosno vozilo.”

”Smatram da se u ovim incidentima moglo primijeniti ili jedno ili drugo. Meni je svejedno pozovete li fizičko ili virtualno sigurnosno vozilo ili crvenu zastavu, samo je bitno da razumijemo što se događa kako bismo mogli planirati. Hajde da zajedno definiramo što je virtualno vozilo, što je sigurnosno vozilo, a što je crvena zastava”, zaključio je Wolff.

Iako je naposljetku Russell morao odustati od utrke zbog kvara na bolidu, šef momčadi iz Brackleya, upitan je o strategiji za mladog Britanca, inzistira da je poziv da George dođe u boks bio ispravan i da bi mu pomoglo u poodmakloj fazi utrke.

“Odluka o strategiji s Georgeom bila je apsolutno ispravna. Mislim da bi se stvarno potrudio biti vrlo blizu vrha, šteta”, rekao je Wolff.

Sljedeća utrka, Velika nagrada Azerbajdžana nam je na rasporedu za malo manje od mjesec dana te nam ostaje za vidjeti hoće li se vozači, šefovi momčadi i vodstvo natjecanja do tada dogovoriti oko jasnije primjene pravila.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
schumy

Inače “ne ide” mi baš Wolf ali ovdje ima 100% pravo – dajte vi “stewards-govnars” iz FIE dogovorite se s vozačima i uvedite čvrsta/fiksna pravila iako ni tada “pravde biti neće” – dokaz je VAR koji je uveden u nogometu i sada radi još veću pomutnju nego u eri prije njega!!!

robif

To ti ni Vidoviti Milan nebi znao…

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x