Petak u Melbourneu – nešto se kuha u Mercedesu

Piše: Hrvoje Erceg za GP1.hr, ekskluzivno iz Melbournea

Stigao je i taj dan. Ovogodišnji F1 bolidi stupili su u akciju. Stižem rano ujutro u Albert Park. Vozači pristižu u paddock, fotografiram ih i pozdravljamo se. Daniel Ricciardo, lokalni junak sjeda u bolid Red Bulla na oduševljenje mnogih. Fotografiram “Honey Badgera”, koji me srdačno pozdravio dok je žurio u bolid. Vrlo pristupačan i obziran čovjek, uvijek nasmijan te spreman za šalu.

Prvi slobodni trening održan po suhom vremenu vrlo je težak za mnoge na tehnički zahtjevnoj stazi u Melbourneu. Vozači traže granice do kojih mogu ići i idealne postavke svojih bolida. Max Verstappen nastavlja s izvrsnim vožnjama, ali zanimljivo da je Lewis Hamilton na drugom mjestu ispred Sergija Pereza. Ono što je još zanimljivije da će Mercedes dopuštati vozačima da samostalno odaberu postavke jer prema nekim izvorima to dosad nije bilo tako.

Paddockom kruže glasine o jakom Hamiltonovom pritisku na svoju momčad. Podsjećam da je nakon VN Saudijske Arabije Lewis jedan od razloga lošijeg tempa u odnosu na Georgea Russella pronašao u činjenici da su koristili različite postavke, kako mu je navodno sugerirala momčad. Nešto se definitivno kuha u Mercedesu na relaciji Hamilton-Mercedes i Hamilton-Russell u kontekstu međumomčadske borbe i očite frustracije rezultatima u posljednje vrijeme.

Idemo dalje gridom. Fernando Alonso je ponovno pronašao solidan tempo tik ispred dva Ferrarija. Ako se prema jutru dan poznaje, Red Bull još je uvijek korak ispred svih. Međutim, tek je prvi trening na jako specifičnoj stazi, rezultati znaju biti varljivi, kao i vrijeme na Albert Parku.

Drugi slobodni trening održan je u promjenljivim uvjetima s jačom kišom u više navrata. Alonso je ostvario najbolje vrijeme treninga u njegovoj prvoj polovici dok su uvjeti bili bolji za sve vozače. Charles Leclerc najavio je bolja vremena za Ferrari drugim mjestom i većim zadovoljstvom s bolidom nego na prve dvije utrke. Podsjećam da je Leclerc prošle godine uvjerljivo slavio na VN Australije i unatoč tome što je ovogodišnji bolid zasad sporiji u odnosu na glavne konkurente, karakteristike staze na Albert Parku im relativno odgovaraju. Bude li degradacija guma manja, Charles, pa i Carlos Sainz mogu biti “dark horse”. Možda ne za pobjedu u utrci, ali za postolje vrlo moguće utrke ako im se stvari poslože.

Mercedes na prvom treningu u Hamiltonovim rukama izgledao je moćno, u drugom manje, ali Lewis vjeruje da će ispravno postaviti bolid, vjerojatno u smjeru Russellovog setupa s drugog treninga. Aston Martin u Alonsovim rukama nastavlja s izvrsnim tempom i može začiniti utrku na vrhu poretka. Svi sastojci su tu za jako zanimljivu utrku.

Stižem u vrlo kišoviti paddock, aktivnosti je malo zbog nevremena. Situacija se poboljšava, uspijevam saznati neke pikantne informacije “iza kulisa”, više u sljedećem nastavku…

Uživajte u ekskluzivnoj fotogaleriji, samo na GP1.hr!

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x