Verstappen najbrži na prvom treningu u Džedi!

Najbrži na prvom slobodnom treningu za VN Saudijske Arabije u Džedi je bio Max Verstappen u Red Bullu. Drugi je završio njegov momčadski kolega, a treći Fernando Alonso u Aston Martinu.

Tijek treninga:

Prva sesija na uličnoj stazi u Džedi je krenula u 14:30 po hrvatskom vremenu te je nekolicina vozača odmah izašla na stazu. U prvih pet minuta su na stazu izašli svi osim Verstappena i Strolla koji su čekali evoluciju staze u boksevima. Perez je vrlo brzo postavio najbrže vrijeme na mekanim gumama u svojem Red Bullu.

Ipak, ni Alonso ni dva Ferrarija nisu bila daleko po vremenima na puno tvrđim gumama od Pereza. Dva Mercedesa su također bila prilično blizu. Verstappen je bio jedini vozač koji ni 15 minuta od početka treninga nije postavio mjereno vrijeme na stazi.

Već pri samom početku je bilo nekih ”problema” s prometom te je bilo nekoliko blokiranja vozača u brzim krugovima. Neke momčadi su odlučile iskoristiti jedan set tvrdih guma na početku treninga, a neke su se odlučile na srednju komponentu guma. Na mekanim gumama su bili samo Perez, Alonso i Stroll.

Verstappen je također izašao na mekanim gumama te je odmah bio dovoljno brz za treću poziciju, iza Alonsa i Pereza. Malo iznenađenje je priredio Alex Albon u Williamsu jer je na tvrdim gumama bio na petoj poziciju, odmah iza Leclerca. Nakon samo nekoliko krugova, Verstappen je složio brzi krug dovoljan za prvu poziciju.

U drugi dio treninga većina vozača je krenula na mekanim gumama te su se poboljšavala vremena. Dvojac iz Ferrarija je u prvim krugovima bio sporiji preko sekundu i pol u odnosu na najbržeg Verstappena. Dva Haasa su postavila slična vremena kao i Ferrari te su bili prilično zadovoljni svojim krugovima.

Lance Stroll je u prvom sektoru ‘naletio’ na gužvu te je morao odustati od svojeg brzog kruga, a na usporenoj snimci se vidjelo da je sudar s vozačem Haasa bio vrlo blizu, ali na sreću je prošlo bez kontakta i oštećenja. Hamilton se požalio svojem trkaćem inženjeru kako nema gripa te se muči na stazi.

Kako smo se približavali samom kraju treninga, tako su vozači počeli odrađivati malo duže stintove te nisu više poboljšavali svoja vremena iz kruga u krug nego su se posvetili pripremama za samu utrku. Ipak, desetak minuta prije kraja treninga je Verstappen postavio još brže vrijeme te je povećao svoje vodstvo u odnosu na Alonsa.

Do kraja treninga nije bilo većih promjena u poretku te je Verstappen ostao na vrhu poretka. Mala promjena je bila između Alonsa i Pereza koji su zamijenili mjesta te je Perez završio drugi, a Alonso treći. Lando Norris je dobio upozorenje od sudaca utrke zbog nepoštivanja pravila na ulasku u bokseve, ali je prošao samo s upozorenjem.

Drugi slobodni trening u Džedi kreće u 18 sati po hrvatskom vremenu.

Pretplati se
Obavijesti o
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Evo malo za one koji su mi se podrugivali, a Ferrari me na kraju ipak poslušao..Hahaha! Sada kada su potjerali Sancheza, valjda su shvatili da je Red bull koncept najbolji u području sidepodsa i podnice, pa pokušavaju poboljšati protok zraka kroz onu “špilju”: F1 | Ferrari: šuplji trbuh i zakrivljenija podnica Scuderia je donijela niz tehničkih inovacija u Jeddah kako bi SF-23 napredovao: ne samo da su prilagođena krila i greda krila, već su također ažurirani sidepodsi s pokušajem povećanja protoka zraka prema dnu koji sada nudi lučniji pločnik na stražnjem rubu. Franco Nugnes, 17. ožujka 2023., 14:23 Ferrari se… Read more »

klepesina

niko ti se ne ruga bar ja ne nego si tvrdoglav pa i ono sto mi pisemo ne prihvatas

Desmosedici

Ostavimo po strani tko koga voli i za koga navija.. te stvari vam sigurno ne prihvaćam i ne mislim da sam zato tvrdoglav..ali kada pišem o tehnici to nema veze sa tim..sa navijanjem..ali neki me tada pokušavaju ismijati i diskreditirati a da uopće i ne razumiju o čemu sam pisao, niti to pokušavaju shvatiti..ili ne žele ili ne mogu..ali kada sam ja to napisao, to treba omalovažiti..jeli tako?..kažem vam, radije pitajte, nastojat ću vam objasniti. Moram priznati da mi je u zadnje vrijeme ugodnije sa tobom komunicirati, nego je to bilo ranije. Lp!

Desmosedici

https://secure.gravatar.com/avatar/ee80fca559008220ca28498cb47855a5?s=64&d=mm&r=g Desmosedici  20.02.2023. 22:02 Bolid djeluje zaista lijepo i moćno..da je po mom ukusu ja bih mu još malo “otesao” sidepodse ono negdje oko mjesta gdje se nalazi naljepnica “Shell”..dakle donji dio tog logotipa..ali vidio sam da je to sada nemoguće jer je Ferrari ove sezone baš tu preselio protusudarnu konzolu koja se prošle godine nalazila na samom vrhu sidepodsa, odmah iza gornje ivice usta usisa..ako je sve kako se priča uredu sa pogonom , da se može “odvrnuti” do kraja, ovo će biti jako moćan bolid..nadam se da će i Fred sve posložiti da se ne događaju gluposti, već… Read more »

Desmosedici

Eto, ipak su me poslušali..sada se vidi naglašenije ispupčenje sa donje strane sidepodsa ispod usisnika, a tu ispod toga ispupčenja se krije vrh iliti kraj cijevi protusudarne konzole..to je sada vidljivije i naglašenije jer su baš tu “podrezali” sidepodse, onako kako sam im ja sugerirao..Hahaha!..eto vidite da ipak nešto znam..

Related Posts
5
0
Would love your thoughts, please comment.x