Zhou uoči nove sezone: Sve mi se čini poznatim, a cilj je napredovati na stazi

Nakon što je prošle sezone isprobao asfalt Formule 1, kineski vozač Guanyu Zhou u ovu sezonu ulazi pod manjim pritiskom.

Jedini prošlosezonski rookie Guanyu Zhou svoju je debitantsku F1 sezonu završio na 18. mjestu poretka vozača sa skromnih šest bodova na svome kontu.

Guanyu je lanjsku sezonu započeo velikim podvigom. Završivši uvodnu VN Bahreina na desetom mjestu, Zhou je u prvoj utrci došao do prvog F1 boda. Nastavak Zhouove debitantske sezone obilježila su odustajanja – skupio ih je čak šest te se time izjednačio s Carlosom Sainzom te svojim momčadskim kolegom Valtterijem Bottasom na prvom mjestu po broju odustajanja u sezoni 2022.

Unatoč problema s pouzdanošću koji su „krasili“ Alfine bolide, švicarsko-talijanski tim je, ponajviše zahvaljujući rezultatima finskog vozača, završio na šestom mjestu u poretku momčadi, što je čelništvu momčadi iz Hinwila bio dobar pokazatelj da ne mijenja svoju vozačku postavu.

Uoči sezone 2023, nakon jučerašnjeg predstavljanja novog bolida Alfa Romea, Guanyu Zhou rekao je da osjeća manji pritisak te da mu se čini da je mnoge stvari već iskusio.

“U ovogodišnjim nastupima moram napraviti dobar korak naprijed i biti puno bolji, nego prošle godine. Prošle je godine za mene sve bile vrlo i novo u takvom ozračju ne znaš koliko zaista možeš.”

“Možete odraditi koliko god želite vježbi u simulatoru, no to nije isto kao ona vožnja na stazi. I uz to, potrebno je moći  nositi se s pritiscima. Ovdje, s timom, svijet se čini stvarnijim. Prošla je godina za mene bila pritisak kojeg sam stvarno trebao, kako bih, recimo to tako, pokazao svoj potencijal.”

“Vrlo sam sretan sa svime što sam uspio učiniti prošle godine. Dolaskom ove sezone sve mi se već čini poznatim, a razlog tomu je stjecanje iskustva u prošlosti”, tvrdi Guanyu Zhou.

Guanyu Zhou (Photo: DPPI)

Zhou je kao najstresniji trenutak svoje kratke F1 karijere izdvojio osjećaj prije svoje prve utrke na kojoj je, pokazalo se naposljetku, osvojio vrijedan bod.

“Stoga, siguran sam da za vrijeme nadolazeće prve utrke u Bahreinu neću biti toliko nervozan kao što je to bilo prošle godine, kada mi je Bahrein bila prva utrka u F1 karijeri. Na kraju je to bio nevjerojatan dan. Ove ću godine definitivno biti manje nervozan”, navodi Zhou.

Kao svoj jasan cilj za 2023. godinu, Zhou je izdvojio da mora biti pouzdaniji vozač, dosljednije završavati u bodovima, jer će mu to donijeti duži ugovor s momčadi.

“Cilj mi je pokušati napredovati u izvedbama na stazi, koristiti sve moguće prilike i biti dosljedniji u nastupima – to je ključ! Prošle sam godine mogao ostvariti više bodova nego što sam imao. Problemi s pouzdanošću su me uvelike kočili.”

“Nadamo se da ćemo ove sezone imati vrlo jak bolid. U tom slučaju možemo imati puno više bodova negoli smo imali prošle sezone. Zatim ćemo, u konstruktorskom poretku, pokušati završiti tamo gdje smo i prošle godine završili.”

“To će biti jako dobro za momčad. Ako sa svoje strane uspijem pokazati svoj potencijal, nadam se da ću dugo moći ostati u Formuli 1 te imati duži ugovor. Mislim da je cilj svim vozačima. Prvih nekoliko godina vrlo je normalno imati jednogodišnji ili ‘jedan plus jedan’ ugovor, no onda nakon tih nekoliko godina, želite dobiti duži ugovor”, riječi su kineskog vozača.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

Sumnjam da će biti manje pod pritiskom, jer mislim da bi vrlo lako mogao dobiti pedalu sljedeće godine ako ne popravi rezultat. Prevelik zaostatak za Bottasom što bi trebao smanjiti. Teško da može doseći taj kvalitet ali vjerujem da bi mogao biti u rangu sa Magnusenovim rezultatima iz prošle godine što bi bilo za njega izvrstan uspjeh.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x