Steiner: Novac želimo investirati isključivo u razvoj bolida

Iako je sada u puno boljoj financijskoj poziciji nego prije nekoliko godina, Haas ne planira mijenjati model svog funkcioniranja. Šef momčadi naglašava kako je važno uložiti novac u razvoj bolida.

Američka F1 momčad Haas imala je prilično dobru i uspješnu 2022. Rezultatski gledano, nakon katastrofalne 2021. godine, Haas se vratio među osvajače bodova i na koncu zauzeo solidno osmo mjesto u poretku konstruktora, a što je još važnije za budućnost, momčad je u listopadu objavila suradnju s tvrtkom MoneyGram. Novi naslovni sponzor donio je dosta novca u jednu od najmanjih momčadi u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Guenther Steiner rekao je tada da će s novcem novog sponzora Haas moći dosegnuti onu gornju granicu dozvoljenog budžeta za F1 timove. Time Haas konačno može ući i u ravnopravniju bitku s onim većim ekipama u natjecanju.

Logično, postavilo se pitanje hoće li Haas s dodatnim sredstvima željeti mijenjati svoj način poslovanja. Naime, momčad je usko vezana uz Ferrari i najčešće do maksimuma iskorištava sve ono što prema pravilima smije uzeti/dobiti od talijanske momčadi. Ipak, Steiner poručuje kako u tom pogledu promjena neće biti.

“Novac želimo investirati isključivo u bolid. U ovom trenutku, sve što imamo, ulažemo u bolid. Ništa izvan toga ne želimo raditi. Želimo stabilizirati sustav koji imamo i pobrinuti se da iskoristimo sve što možemo kako bi bolid išao brže”, kaže šef momčadi.

“Ne fokusiramo se na druge stvari. ‘Oh, želimo ovo raditi sami’ – ne! Idemo stabilizirati ono što radimo, a onda ako ćemo nešto željeti mijenjati, možemo to raditi kasnije. U suprotnom, ako pokušate raditi previše toga odjednom, spotaknut ćete se. Zato se trenutno držimo modela i nastojimo izvući ono najbolje. Ako ćemo moći uštedjeti ili bolje investirati unutar budžeta radeći neke dijelove sami, onda ćemo to raditi kasnije, ali ne odmah.”

U Haasu se samo mogu nadati da će im s ovim partnerom sve proći kako treba. Dobro se pamte njihovi problemi sa sponzorima iz prijašnjih sezona, Rich Energyjem i Uralkalijem. MoneyGram momčadi donosi stabilnost, tako da mnogi smatraju kako Haas od ulaska u F1 2016. nikad nije bio u boljoj poziciji.

“Ja bih rekao da nikad nismo bili u lošoj poziciji. 2020. godina nije bila lagana zbog pandemije, ali da, ovo nas stavlja u vrlo čvrstu poziciju. Najbolja ili ne? Mislim da smo na samom početku bili vrlo dobri sa svime. Kad smo ušli u natjecanje 2016. nije bilo ograničenja budžeta pa ste onda puno slabiji s novcem od drugih timova, čak i ako ste u dobroj financijskoj situaciji. Ako se sada uspoređujemo s drugima, vrlo smo kompetitivni financijski – ne kompetitivni, mi smo im jednaki”, poručio je Steiner.

Haas je u utorak objavio prve fotografije svog bolida za nadolazeću sezonu. Nisu još otkrivena nikakva tehnološka rješenja, već samo nove boje, a prvi pokazatelj brzine bolida VF-23 bit će predsezonska testiranja u Bahreinu od 23. do 25. veljače. Za Haas će ove godine voziti Kevin Magnussen i Nico Hülkenberg.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
schumy

Glavno da mu je vozačka postava mlada i perspektivna!!?? Gaulajter ostaje gaulajter, može imati budget i dupli od ovoga deklariranog – nikad ništa od njega i ovakvog HAAS-a.
U srednjoj školi su nam profesori “tepali” kada nešto nisi znao – …”sjedni drvo na drvo”. tako da bih to ja primijenio i za njega – drvo na drvo…..

Desmosedici

Ne znam gdje ima potrošiti tolike novce kada on i slične momčadi vrlo malo toga samostalno razvijaju..od Ferrarija dobije gotovo pa sve..bolidi su u osnovi isti a razlikuju se u detaljima..mislim da bi ove setrinske momčadi trebale davati dio svog proračuna matičnim momčadima za razvoj zajedničkog koncepta..ili to sve zabraniti..ali tada bi nastao problem jer se ovi nebi mogli, zapravo nebi uopće bili sposobni da se ikako takmiče.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x