Pirelli objavio odabir guma za prve tri utrke u sezoni

Do početka prvog trkaćeg vikenda u novoj sezoni Svjetskog prvenstva Formule 1 ostala su još samo dva tjedna, a službeni dobavljač guma objavio je što će momčadi imati na raspolaganju u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Australiji.

Novost za 2023. godinu je da Pirelli ukupno ima šest smjesa guma za suho, koje su imenovane oznakama od C0 (najtvrđa) do C5 (najmekša). Prošlogodišnja najtvrđa guma, tada s oznakom C1, postala je za ovu sezonu C0, a nova guma je zapravo ona koja će u ovoj sezoni nositi oznaku C1. U Pirelliju su odlučili dodati još jednu smjesu u spektar kako bi smanjili prilično veliku razliku u performansama između dviju najtvrđih smjesa.

Što se odabira guma za utrke tiče, princip ostaje isti kao i lani. Na temelju karakteristika staze i klimatskih uvjeta koji vladaju u tom dijelu svijeta, talijanski će proizvođač nominirati po tri smjese guma za svaki Grand Prix. Najmekša će guma i dalje nositi crvenu oznaku, srednja žutu, a najtvrđa bijelu. Naravno, za svaki trkaći vikend spremne će biti i gume za kišu (plava oznaka) te intermediji (zelena oznaka).

Za svaki trkaći vikend vozač dobije 13 setova guma za suho, četiri seta intermedija i tri seta kišnih guma. Na snazi ostaje pravilo da je tijekom utrke obavezno korištenje minimalno dvije od tri smjese guma, ako se radi o utrci po suhom.

Sezona počinje od 3. do 5. ožujka u Bahreinu, a nakon toga slijede utrke u Saudijskoj Arabiji i Australiji. Pirelli je za prvu utrku sezone odabrao smjese C1, C2 i C3, dok će momčadi na iduće dvije utrke imati za stupanj mekše gume C2, C3 i C4.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8F

Uvijek bi trebale biti dostupne sve gume. Onda bi timovi iz sredine mogli malo poremetiti startni poredak. Bolje to nego obrnuti grid.

robif

Ono s kvalifikacijama je čisti idiotizam,čemu? Da slabije momčadi budu u jos večem zaostatku?

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x