FIA najavljuje promjene DRS zona na pet staza

Federation Internationale de l’Automobile (FIA) najavila je da će se zone DRS-a promijeniti na pet staza Formule 1 ove godine, kako bi se pružilo bolje iskustvo za gledatelje s više pretjecanja.

Otkad je ovaj sustav pomoći za pretjecanje uveden na početku sezone 2011., vozačima je dopušteno aktivirati ga tek nakon početka trećeg kruga poslije starta ili restarta sigurnosnog automobila.

Osjećalo se da bi dopuštanje njegove upotrebe odmah nakon gašenja svjetala moglo izazvati kaos i potencijalne nesreće kada su još uvijek vozači na okupu. Ali s vozačima sposobnim da se udalje od vozača iza sebe na prednost veću od jedne sekunde tijekom prva dva kruga, Formula 1 želi vidjeti može li se poboljšati sustav pretjecanja tako što će DRS biti dopušteno aktivirati jedan krug ranije nego do sada. No, to se zasad ne odnosi na glavne utrke koje se voze nedjeljom.

Na sastanku F1 komisije u utorak, prvom u 2023. na kojem se raspravljalo o nadolazećoj sezoni i mogućim promjenama u sportu, odlučeno je da će se prilagodbe napraviti na stazama u Bahreinu, Jeddahu, Melbourneu, Bakuu i Miamiju kako bi se sve bolje uravnotežilo. Nakon prve godine nove generacije bolida opće je prihvaćeno da su na nekim stazama prolasci s DRS-om bili prelagani, dok su na drugima zone bile prekratke.

Za šest subotnjih sprint utrka u 2023. godini, aktivacija DRS-a nakon početka ili restarta sigurnosnog automobila sada će započeti nakon jednog kruga utrkivanja, umjesto dva. Dok će, iako nije potvrđeno što točno svaka staza mijenja, Melbourne dobiti četvrtu zonu DRS-a kako bi se bolidi približili jedni drugima.

Sve ostale aspekte pravila DRS-a, uključujući ograničenje detekcije od jedne sekunde, ostat će onakvima kakva su trenutno. Ako se eksperimenti pokažu uspješnima u poboljšanju pretjecanja bez uzrokovanja problema, ideja je da se potpuno uvede u Formulu 1 od 2024. godine.

Formula 1 već dugo vremena se nada da će se moći riješiti DRS-a, ali i dalje smatra da je taj sustav nužan kako bi se utrke učinile uzbudljivima. Vidjet ćemo hoće li nove promjene učiniti utrkivanje još uzbudljivijim.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x