Vodstvo Formule 1 ‘podiglo glas’ protiv predsjednika FIA-e Ben Sulayema

Svojim opaskama na društvenim mrežama predsjednik Svjetske automobilističke organizacija razljutio je čelnike Formule 1, koji su ga u svome pismu optužili za prekoračenje ovlasti.

Prije nekoliko dana u javnosti se pojavila priča kako je Public Investment Fund (PIF), fond kralja Saudijske Arabije Salmana, na stol stavio ponudu za kupnju Formule 1. Kako piše Bloomberg, bila je to ponuda od 20 milijardi dolara, ali Liberty Media ne želi prodati elitnu svjetsku trkaću seriju.

Putem svog profila na Twitteru oglasio se o toj temi predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem, izrazivši zabrinutost zbog potencijalnih posljedica do kojih možde dovesti “razbacivanje” takvim svotama.

“Kao čuvar motorsporta, FIA – neprofitna organizacija, oprezna je u pogledu navodne prenapuhane cijene od 20 milijardi dolara koja je stavljena na Formulu 1. Bilo koji potencijalni kupac trebao bi primijeniti zdravi razum, uzimajući u obzir generalno dobro sporta i pojaviti se s jasnim, održivim planom, a ne samo s gomilom novca. Naša je dužnost razmotriti kakav će utjecaj to u budućnosti imati na promotore u pogledu povećanja cijena za domaćinstvo utrka i drugih komercijalnih troškova, kao i bilo kakvih nepovoljnih utjecaja na navijače”, napisao je Ben Sulayem.

Ovo se nikako nije dopalo ljudima u Liberty Mediji, a nisu željeli tek tako prijeći preko rečenoga. Umjesto toga, pravna služba vlasnika Formule 1 uputila je pismo Ben Sulayemu i svim timovima.

“FIA se nedvosmisleno obvezala da neće činiti ništa čime bi ugrozila vlasništvo, upravljanje i/ili iskorištavanje tih prava. Smatramo da ovi komentari predsjednika FIA-e putem profila na društvenim mrežama ometaju spomenuta prava na neprihvatljivi način. Okolnosti u kojima bi FIA imala bilo kakvu ulogu u promjeni kontrole nad F1 grupom vrlo su limitirane. Bilo kakvo impliciranje da je suprotno tome ili da bilo koji potencijalni kupac F1 poslovanja mora tražiti suglasnost FIA-e, je pogrešno.”, stoji u pismu.

Još 2000. godine, u vrijeme predsjedavanja Maxa Mosleyja, sklopljen je ugovor prema kojem se prava na Formulu 1 daju na period duži od 100 godina, a da se krovna automobilistička organizacija u tom periodu ni na koji način neće uplitati u komercijalna pitanja, već da jedino ima pravo biti uključena u donošenje pravilnika o natjecanju.

U oštrom pismu naglašava se da bi FIA mogla biti odgovorna ako se otkrije da su komentari predsjednika nanijeli bilo kakvu štetu sudionicima i investitorima u Grand Prix utrkivanje. FIA se do sada nije službeno oglasila po tom pitanju.

Pretplati se
Obavijesti o
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
lando

Šta sad kaže ekipa koja godinama optužuje fiu, da se razumijemo, nekad i s pravom, i u svakom komentaru spominju ma-fia, urote, namještanja pravila kojih je btw uvijek i bilo ali kad fia izgubi moć nad odlukama u F1 ili nedaj bože, F1 se skroz odvoji od fie, i napravi zasebnu seriju, e onda ce tek nastat pzdarija….. Naš voljeni sport ce izgubit svaku draž i postat če čisti show buisness sa totalnim namještanjem svega i svačega samo u cilju podizanja gledanosti i profita…. I ne zavaravam se da ni sad nije puno drukčije, i sad se gleda profit ali… Read more »

theKing

“značit kraj utrkivanja kakvog znamo…..”
Vec odavno je mrtva “prava” f1!

lando

Još se, čak i ovakva F1 naziva trkačom serijom unatoč dominacijama koje su postale pravilo a ne iznimka kao u slučaju davnih vremena kad bi jedna momcad uzela par naslova zahvaljujuči genijalnosti i inovativnosti inžinjera…
Ono prošle godine je bilo utkivanje, jbg je i to če povjest pamtiti ali me strah da ukoliko dođe do razdvajanja, angažirani če bit režiseri i u svakom trenutku utrke ce se znat unaprijed točno šta če se dogodit….
Fia je korumpirana i to nije tajna, oduvjek je i bila ali je nažalost jedina brana tomu da se utrkivanje ne pretvori u predstavu….

B4c4

Nije ni onda bilo bajno ali mislim da je to sve bolje izgledalo kada su bili Mosley i Ecclestone.

lando

Istina!

schumy

Mislim da FIA “glumata” jer hoće da je sve po njenom.
Lijepu su “jašu” skuhali uvođenjem VAR-a koji NIŠTA ne rješava….
Većina spornih trenutaka u utrci…….”rješavati se nakon završetka utrke…!!?? To je “ubojstvo” F1 u najcrnjem aranžmanu….
Za 20 milijardi USD mogli su urediti masu trkališta i prilagoditi ih sigurnijoj vožnji,dati veće apanaže timovima, otvoriti vježbališta za mlade talente….
Samo ovako je “bolje” – sjediti u mekanim foteljama i “pametovati”….
Uh, kamo je ptišao ovaj svijet……

1borna

Sulayema je izrazio zabrinutost da bi se moglo dogoditi enormna poskupljenja ulaznica i svega ostaloga što prati F1 jer bi novi ulagači tražili povrat svoje enormne investicije!
Lako bi se moglo dogoditi da se značajno povise uplate trkališta za sudjelovanje u
kalendaru (koje su ionako sada visoke) pa bi opstali samo najbogatiji (na istoku)
On je dakle za sport pristupačan običnim posjetiocima.

Lewis8

Zašto ne uvedu “zabranu dizanja glasa” kao što su vozačima zabranili obilježja.

Related Posts
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x