Albon: Drugu priliku ne dobiju mnogi, ja sam imao tu sreću

Alexander Albon osjeća se privilegirano jer mu je Williams omogućio dugoročnu stabilnost u Formuli 1. Logično je da vozač koji je nedavno proveo jednu sezonu gledajući F1 utrke sa strane, daleko više zna cijeniti aktualnu situaciju.

Red Bull Racing je sredinom 2019. promovirao Alexa Albona iz Toro Rossa nakon samo 12 odvoženih trkaćih vikenda. Tajlanđanin je tada zamijenio Pierrea Gaslyja, koji se našao u velikim problemima zbog loših rezultata. I dok je Albonov start bio obećavajuć, iduće godine niti on nije ispunio očekivanja Helmuta Marka i Christiana Hornera pa je ostao bez trkaćeg sjedala za 2021.

Na Albonovu sreću, pauza je doista bila “samo” jednogodišnja te se vratio na grid prošle godine, nakon što mu je mjesto ponudio Williams. Sezona generalno nije bila uspješna za društvo iz Grovea, no Albon je imao dosta dobre nastupe i triput je uspio osvojiti bodove. Zaslužio je višegodišnji ugovor, koji mu sada daje dugoročnu stabilnost u Formuli 1. Prvi put u F1 karijeri ima takvu situaciju, u kojoj ne mora strahovati za svoje mjesto.

“Potpisao sam ugovor i to je možda jedan od najboljih osjećaja, dugoročno. To je privilegija u Formuli 1, ako ću biti iskren. Osjećam se vrlo dobro, osjećam se ponosno, ponosno na to kako je sve ispalo. Moje putovanje u Formuli 1 do sada je bilo poput vožnje vlakom smrti, stalno gore-dolje, a lijepo je osjećati da se sada izgrađujem. Uzbuđen sam jer mogu raditi s momčadi pred novu sezonu, fokusiran na razvoj bolida i sve ono što se inače smatra normalnim. Ne moram brinuti oko vozačkog mjesta.”

Vozač Williamsa priznaje da mu pri povratku nije bilo jednostavno. Nervoza je bila prisutna, kao i određena sumnja u vlastite mogućnosti, no kaže da se sve promijenilo kad je sjeo u bolid i fokusirao se na vožnju.

“Teško je. Tu je nervoza, tu je uzbuđenje, ali na neki način i stres. Pitate se kako će to proći nakon što ste godinu bili sa strane. Malo ste zahrđali. Nije to normalan sport u kojem možete trenirati u vlastitom vrtu, ovdje vam treba vožnja.”

“U isto vrijeme, to je bila druga prilika za mene i znao sam da moram isporučiti željeni rezultat. Ne dobiju mnogi ljudi druge prilike, a ja sam imao tu sreću. Čim sam počeo voziti, tada sam se osjećao najugodnije. To je tako kad ste za nešto rođeni. Kad sjednete u bolid, osjećate se da je sve u redu. No, cijela ta priprema za to, od toga vam srce nervozno kuca”, priznaje Albon.

U nadolazećoj sezoni Albon će imati novog momčadskog kolegu. Nicholasa Latifija zamijenio je novak u F1 Logan Sargeant. Lani je Albon lakoćom dominirao protiv Kanađanina u momčadskim dvobojima, vidjet ćemo za nešto više od mjesec dana kako će izgledati odmjeravanje snaga s Amerikancem.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x