Analiza momčadi sezone 2022. – AlphaTauri

Ova sezona nije niti sjena prošlogodišnje, kada je momčad iz Faenze postavila velika očekivanja za ovu godinu. Da, to je zaista izgledalo odlično ususret novim pravilima, ali za razliku od sestrinske momčadi, AlphaTauri se teško snalazio u velikim promjenama.

ALPHATAURI

Pobjede: 0

Postolja: 0

Bodovi: 35 – Gasly 23, Tsunoda 12

Mjesto u poretku konstruktora: 9.

Pierre Gasly, Scuderia AlphaTauri AT03, izvor: Red Bull Content Pool

Već na testiranju u Barceloni momčad nije ostavila dobar dojam, tj. konkretno njihov AT03 bolid koji je jednostavno bio lošiji od uže konkurencije. Otvaranje sezone u Bahreinu je Yuki Tsunoda ipak obilježio solidnim osmim mjestom, ali niti tada se još nije vjerovalo da će im ovo biti loša sezona. Sitno su se bodovi i dalje skupljali u Saudijskoj Arabiji i Australiji, a velike nade polagale su se u domaću Imolu.

Odrađeno je to na VN Emilije-Romagne s pristojnim rezultatom, ali samo Tsunoda je uzeo bodove sa sedmim mjestom. Ako se sada gleda prema Miamiju, kao neki kraj početka sezone, lako je zaključiti da je ovako maloj momčadi počelo biti sve teže s novim pravilima.

Slijedi osvajanje samo jednog boda u Španjolskoj (Miami i Monako bez bodova). U Azerbajdžanu slijedi najbolji rezultat sezone i osvajanje čak 10 bodova. Ali, to je bio samo Gasly koji je napredovao do pete pozicije i najboljeg rezultata sezone za momčad.

Yuki Tsunoda, Montreal, izvor: Red Bull Content Pool

Nažalost, slijedi koban bodovni post s kojim se izgubio priključak sa sredinom poretka. Od Kanade do Mađarske momčad nije osvojila niti jedan bod. Ponovo, dokaz teškog snalaženja manjih i siromašnijih momčadi s nadogradnjama i ograničenim budžetom. U Belgiji je Gasly uzeo dva boda i na domaćoj Monzi pojavila se neka mrva optimizma s Gaslyevim osmim mjestom, ali to je bilo to. U samom finišu sezone momčad je skupila još samo dva boda!

Pored loših rezultata, pred kraj sezone je glavna priča bio netipično problematičan Pierre Gasly. Prijetila mu je zabrana sudjelovanja na utrci jer se opako približio limitu kaznenih bodova, a “slava” se povećala nesmotrenom vožnjom pored servisnog vozila u dramatičnoj Suzuki.

Pierre se tu uvelike istaknuo kao borac za poboljšanje sigurnosti vozača pošto je skoro nastradao kao sunarodnjak Jules Bianchi, ali “sramota” s bodovima je i dalje visjela nad njim. Na kraju, do velike kazne nije došlo. Gasly sada ide u novu momčad, a palicu glavnog vozača ostavio je mladom i još uvijek prilično neiskusnom Tsunodi kojem u susjednu garažu dolazi Nyck de Vries.

Na Yukiju će sada biti više pritiska, a Japanac je već sad poznat po eksplozijama emocija tijekom utrke.

“Mora staviti svoje emocije pod kontrolu i mora biti discipliniraniji jer ignorirati žutu zastavu i za vrijeme treninga nije pametno.”

“Razumijem da je to teško u kvalifikacijama, možda ponekad i u utrci, ali na slobodnom treningu, morate prihvatiti žute zastavice i morate reagirati na ispravan način, što znači da morate usporiti”, javno je Tsunodu opomenuo šef Franz Tost na polovici sezone.

Dakle, na Tsunodi ostaje da popegla još uvijek dosta svojih grešaka kako bi mogao preuzeti glavnu riječ u momčadi. Nakon dvije sezone, nekako se čini da za to još nije spreman. Dobio je još prilika za razliku od Micka Schumachera koji može samo sanjati toliko nisku razinu pritiska i očekivanja, a samim time i veću opuštenost.

Franz Tost, izvor: Red Bull Content Pool

Gasly je na kraju ipak uspješniji vozač, ali pomalo je čudan njegov pad forme prema kraju sezone. Tsunodi se nekako počelo “pregledavati kroz prste”, a novi momčadski kolega mogao bi ga zasjeniti jer nakon sljedeće sezone, Japanac se više ne može provlačiti toliko s nedovoljnim iskustvom, potrebom za učenjem i nekontroliranim emocijama (psovkama točnije) za koje obećava da će smiriti.

U redu, mala i siromašnija momčad se teže snašla s novim pravilima, što nije tako čudno. Prema kraju ciklusa pravila, dakle već sljedeće godine, rezultati bi trebali biti bolji. Ako ništa drugo, barem konstantnije osvajanje bodova.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x