Preminuo Dietrich Mateschitz, vlasnik Red Bulla

Vlasnik i suosnivač Red Bulla, Dietrich Mateschitz, preminuo je u 78. godini života, potvrdio je Red Bull. Tužnu je vijest Red Bull objavio uoči kvalifikacija za Veliku Nagradu SAD-a, gdje Max Verstappen i Sergio Perez mogu osigurati peti konstruktorski naslov u povijesti ekipe.

Mateschitz je osnovao Red Bull sredinom 1980-ih godina, a od tada je od proizvođača energetskog pića napravio globalnog giganta. Red Bull je sada poznati brend diljem svijeta i aktivno je uključen u sportu.

Austrijanac je 2004. godine kupio Jaguar, a ekipa od tada nosi ime Red Bulla, koja je u posljednjih 20 godina druga najuspješnija ekipa na gridu Formule 1. Red Bull se 2010. godine pojavio kao nova velesila u Formuli 1, nakon što su osvojili dvostruku krunu zahvaljujući trijumfu Sebastiana Vettela u posljednjoj utrci prvenstva.

Isti uspjeh ponovili su u iduće tri sezone, a ekipa je ostala konkurentna i tijekom težih dana od početka turbo-hibridne ere u 2014. godini. Prošle se godine Red Bull vratio na vrh s naslovom Maxa Verstappena, a upravo ovog vikenda u Austinu imaju priliku osigurati prvu konstruktorsku titulu nakon devet godina i ukupno petu.

Predsjednik Formule 1, Stefano Domenicali, dirljivim je riječima odao počast Mateschitzu.

“Veoma sam ožalošćen s novošću da je preminuo Dietrich Mateschitz, veoma poštovan i voljen član obitelji Formule 1. Bio je nevjerojatan poduzetnik koji je pomogao razviti naš sport i napravio brend Red Bulla koji je sada poznat diljem svijeta.”

“Jako će mi nedostajati, kao i cijeloj zajednici u Formuli 1. Naše misli su s njegovom obitelji, prijateljima i ekipama Red Bulla i AlphaTaurija u ovom veoma tužnom trenutku.”

Stefano Domenicali
Pretplati se
Obavijesti o
22 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Počivaj u miru….Red Bull je bio ambasador adrenalinskih sportova,bez premca

Desmosedici

Koliko mi je poznato Dietrich je rođen u Gradišću u Austriji, a njegova obitelj Mateschitz je podrijetlom iz okolice Zadra..daljnja rodbina pjevača Bepa Matešića..Laka mu zemlja i počivao u miru Božjem!

robif

Pisalo je negdje bilo da je naše gore list…Istra,Primorje ili sl.hvala na info.👍

TORPEDO

Prvo što me smeta je način pisanja i taj famozni RIP…što je to,što to znači,nešto za pojest? Zar nije ljepše napisati o pokojniku….počivao u miru Božjem? Nadalje,postavlja se pitanje kako će sad kompanija Red Bull ići dalje i da li će biti predsjedavajući kompanije zainteresiran ulagati u sport? A da je RBR umjetna ekipa ne treba ni ponavljati…ali sve su ekipe umjetne osim Ferrarija i McLarena,nekad i Williamsa. Na kraju…naravno da je količina uloženog novca jamac mogućih uspjeha,iako brojne ekipe napumpane novcem nisu uspijevale. Helmut Marko je samo jedan činovničić u ekipi i jedini koji je zaslužan za sve uspjehe… Read more »

Desmosedici

Slažem se da je genij Adriana Neweya najzaslužniji za uspjeh Red Bull momčadi..ali nemoj podcjenivati ni Dr. Marka..on je svo vrijeme bio čovjek neograničenog povjerenja gazde Matešića..obrazovan je, ima titulu Doktora i mislim da se jako dobro razumije u F1..ne znam jeli većini na ovom forumu poznato da je i sam Marko bio GP vozač i tko zna dokle bi tu dogurao da nije doživio nesreću u kojoj je teško ozlijedio oko.

robif

Tocno,Marko je bio vozac (starog kova).Na nekoj duzoj utrci je izgubio oko koliko mi se cini,ala 12h ili 24.da ne trazimo sad po netu.cak i s Bernijem je imao neki “deal”

schumy

Lijevo, mislim da ima umjetno….
Ipak je RB posložio dobru ekipu, htjelo se to nekome priznati ili ne, i ne zaboravimo da je “probna” ekipa A.Tauri, koja je isto konkurentna i s godinama sve više napreduje…

west

Deda Mateschitz je bio suvlasnik Red Bulla Gmbh sa 49% dionica a pravi vlasnik je obitelj Yoovidhya iz Tajlanda!!!

robif

Original napitak je nastao na tajlandu i naravno preveden

Desmosedici

Taj se napitak na Tajlandu konzumira vjekovima, ali se za njega “nije znalo u ostalom Svijetu”..doduše nije bio baš ovakav, nije bio ni gaziran, ali je imao istu osnovnu formulu: kofein i šećer..Matešić se tamo zatekao kao trgovački putnik ekonomist, konzumirao ga i došao na genijalnu ideju da to komercijalizira u “zapadnom Svijetu”..u projekt je krenuo sa partnerom Yoovidhyom i sve ostalo je povijest..

Desmosedici

Ovi što daju minuse, vjerojatno znaju i nešto više..pa neka nam to prenesu,..ja ću im dati pluseve.

mars32

RIP
Osoba koja je jako puno ulagala u sport, i to ne samo F1 kroz dvije ekipe i stazu u Austriji nego i nogomet ali i brojne druge, ekstremne i rubne sportove za koje iskreno niti nisam svjestan da postoje.
Nadam se da će kompanija Red Bull poštivati njegovu ostavštinu i nastaviti sponzorirati različite sportove.

robif

👍👍👍👍👍

schumy

R.I.P., bio je vizionar koji je kupnjom Jaguara (“karijole”) stvorio vrhnski bolid koji sada “žanje” uspjehe – 4 x Seb, već 2 x Max to je 34% od broja godina u kojima učestvuje na utrkama! Bravo za RB ma što neki govorili protiv!

theKing

Zasto bravo!? Sve rade/varaju samo sa lovom. Zamisli sad da u skorije vrijeme dode apple i kupi motor,kupi najbolje ing. I eto ti umjetne momcadi i stim da jos vara!!

amadeus2022

Po tebi tko onda ima legitimitet da se bavi bilo kojim poslom? I po tebi kako uopće može doći do bilo kakvog napretka bez vizionara i zaljubljenika u ono što rade? Varaju?? Odakle ti to znaš? Ne znam za koga navijaš ali reci mi molim te za koju momčad možeš reći da je bez mrlje u F1. Kamo li sreće da je više takvih kao dotični gospodin na samo u F1 nego u svim sferama života. Većinu svog kapitala uložio je u sport, stvarno za svaku osudu, samo ljudi koji mrze mogu ovakve komentare pisati.

Ljubitelj F1

Znači po tvojoj izjavi onda niti jedne ekipe ne bi bilo na gridu. Nije da podržavam “varanje”, ali nešto tako ne možemo znati dok se ne dokaže.

ZX10R

R.I.P

theKing

Rip, nadam se da umjetna momcad nestat iz f1.

Deyo

Gene Haas i Dietrich Mateschitz, dve price koje pokazuju sta je potrebno da bi se doslo do uspeha. Disciplina, ambicija, gledanje na dude staze itd. Mada bilo je i nekih losih stvari. Zaista steta, ne znam ko nasledjuje ovu imperiju, ali dok je Helmut Marko na celu, Red Bull ce sigurno ostati na vrhu ili ce se sve davati ne bi li se stremilo ka vrhu. Posle toga, ko zna.

nazareth

RIP, nadam se da će Red bull ostati u F1 u budućnosti.

zjurina

RIP Mr.Mateschitz & hvala ti na RedBullu (piće) i RB F1 Teamu !

U nekadašnja vremena bi se Ekipa povukla iz utrke, no danas kad je lova ta koja vlada se to nemože dogoditi.

Related Posts
22
0
Would love your thoughts, please comment.x