Konačno došla odluka: FIA odobrila šest sprint utrka u 2023. godini

Osim što će kalendar Formule 1 u 2023. godini sadržavati rekordnih 24 utrke, FIA je danas konačno potvrdila i kako će se udvostručiti broj sprint utrka u narednoj godini. Nakon tri sprint utrke u 2021. i 2022. godini, koje su bile takozvano “probno razdoblje”, FIA je zadovoljna rezultatima i danas je odobreno šest sprint utrka u narednoj godini.

Podsjetimo, ideja o šest sprint utrka začeta je na početku tekuće F1 sezone, a sve F1 ekipe i Liberty Media jednoglasno su podržali takvu ideju. Međutim, predsjednika FIA-e Mohammed Ben Sulayem htio je detaljnije istražiti financijske utjecaje ovih promjena, prvenstveno u vezi komercijalnih ugovora.

Ipak, konačna odluka FIA-e nije rezultirala bilo kakvom promjenom u komercijalnim ugovorima Formule 1 i komercijalnih prava.

“Zadovoljstvo mi je potvrditi da će šest sprint utrka biti dio prvenstva od 2023. godine na dalje. Nastavljamo ići uspješnim putem u novom formatu koji je prvi puta predstavljen u 2021. godini.”

“Sprint omogućuje akciju tijekom tri dana, a svi vozači se bore za nešto počevši od petka do glavnog događaja u subotu. Dodano je više drame i uzbuđenja u trkaći vikend.”

“Veoma su pozitivni dojmovi od gledatelja, konstruktora, promotora i partnera i novi format dodaje dodatnu dimenziju u Formulu 1. Želimo se pobrinuti da se ovaj uspjeh nastavi i u budućnosti.”

Stefano Domenicali

Sprint format trkaćeg vikenda debitirao je prošle godine na Silverstoneu, a u nedjeljnoj utrci tada je slavio Lewis Hamilton. Ove se godine sprint vozio u Imoli i u Austriji, a posljednji sprint čeka nas na kraju sezone na Interlagosu.

Pretplati se
Obavijesti o
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Race Engineer

Evo, i FIA nešto radi.

schumy

Ne visim uopće svrhu tih “sprintova” – niti su kvale niti su trke to je nešto “ni vrit ni mimo”….
Tipična izmišljotina frajera vode F1 A koji se razuniju u trke kao “Marica u krivi **rac!!

schumy

Za bolji dojam rada timova u boxovima trebalo bi ponovno uvesti dotakanje goriva – to bi sigurno povećalo neizvjesnost i bacilo više odgovornosti na rad u box-ovima….

Webmaster

Ne znam za druge,ali meni se osobno taj format ne dopada,uvedite kvale kao u F2,a ovo je samo kompliciranje.

schumy

Slažem se 100%! Ili kao nekada 1 krug sam vozač na stazi i – juriš!!!

Crnac

Meni se sviđaju sprint vikendi i drago mi je što su ih povećali na 6. Jedino mislim da bi nekako trebali tu sprint utrku učiniti važnijom, u smislu da se momčadima ponekad (što češće) isplati riskirati. Ne bih ju izjednačio po važnosti sa utrkom, ali malo ju treba još doraditi (možda rezervni bolid samo za sprint).
BTW. Dok ovo pišem niti jednom postu nije dodjeljen minus, to još ovdje nisam vidio 🙂

LUTHER

svaka promjena koja će povećati gledanosti ali posebice atraktivnost f1 je dobrodošla, ali mislim da sprint nije baš neko rješenje, jer svi vozaći uglavnom pažljivije voze, ogotovo ekipe sa začelja koje nemaju previše love za rezervne dijelove… jedino što bi možda pomoglo zanimljivosti sprinta jer, da se kvalifikacije za startni poredak u sprintu voze po principu…imaš jedan brzi krug za napraviti vrijeme.. kao nekad kvalifikacije… znači, izađeš na stazu, jedan brzi krug i to je to.. koje vrijeme postaviš na kvalama za sprint, s tim vremenom i startaš sprint utrku, a onda, eh, izbori se za bolje pozicije

Pratiteljcro

I neka su. Jos samo da povecaju broj krugova na recimo 30 to bi bilo vrh jer goriva u bolidima se ima i gume mogu izdrzati 30 krugova dakle realno je.

North33

Ovo će za nas biti bolje, ali vozačima će biti dosta teže, uz povećan broj utrka plus sprint utrke, biti će dosta zahtjevno, fizička spremnost će biti presudna, možda ova odluka fie dovede i do odustajanja u narednoj sezoni.

theKing

Neka,neka..dobro su placeni!

Related Posts
10
0
Would love your thoughts, please comment.x