FIA ne popušta u pogledu super licence za Coltona Hertu

Amerikanac Colton Herta spominjao se prošlih tjedana i mjeseci kao izgledan kandidat za mjesto u Formuli 1 od sljedeće sezone, no prema pravilima FIA-e nema dovoljno bodova za dobivanje vozačke F1 super licence.

Herti su 22 godine i postao je najmlađi pobjednik jedne IndyCar utrke kad je 24. ožujka 2019. pobijedio za momčad Harding Steinbrenner Racing na stazi Circuit of the Americas. Bilo je to samo šest dana prije njegovog 19. rođendana.

Tijekom ove sezone pojavila se želja za dovođenjem Coltona u Formulu 1, prije svega od strane Helmuta Marka i Red Bulla. Cijela priča ima smisla kad se uzme u obzir da Formula 1 trenutno ima tri utrke na teritoriju SAD-a i da se kod američke publike značajno pojačao interes za Svjetsko prvenstvo. Amerikanca su željeli smjestiti u AlphaTauri, umjesto Pierrea Gaslyja, kojeg se povezuje s prelaskom u Alpine otkad je Fernando Alonso objavio odlazak iz francuske momčadi.

Međutim, realizaciji tog plana ispriječilo se pravilo FIA-e prema kojem vozači moraju skupiti 40 bodova za dobivanje F1 super licence. Iako je pobjeđivao na IndyCar utrkama, Herta još nije skupio potrebne bodove, a iako je Red Bull istražio različite opcije kojima bi eventualno isposlovao super licencu za Coltona, FIA ostaje čvrsto pri svom stajalištu.

“FIA potvrđuje da je pristigao upit, na koji je FIA odgovorila da vozač Colton Herta nema traženi broj bodova za dobivanje FIA super licence. FIA kontinuirano analizira svoja pravila i procedure, uključujući i one za dobivanje super licence, a tu su glavni faktori sigurnost, iskustvo i razina nastupa”, poručio je glasnogovornik Svjetske automobilističke federacije.

Stoga, od priče ‘Herta u Formuli 1’ neće biti ništa, barem ne iduće godine. Hoće li to značiti i ostanak Gaslyja u AlphaTauriju, tek treba biti potvrđeno. Naime, vodstvu Red Bulla je zanimljiva opcija i Nyck de Vries, koji je uspješno debitirao na VN Italije ranije ovoga mjeseca. Nizozemski se vozač sastao s Helmutom Markom pa još uvijek postoji mogućnost Gaslyjeva odlaska u Alpine, ako će AlphaTauri imati adekvatnu zamjenu.

“On je vozač Red Bulla na posudbi u AlphaTauriju. Mnogo se toga odvija u ovom trenutku, a mi to pratimo sa zanimanjem. Vidjet ćemo kako će se sve odigrati. Nećete pustiti Pierrea ako nemate nekog uzbudljivog vozača za staviti u taj bolid”, rekao je nedavno šef Red Bullove momčadi Christian Horner.

Prošlog tjedna AlphaTauri je objavio produljenje ugovora s japanskim vozačem Yukijem Tsunodom.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
schumy

Da, FIA je neumoljiva za neke “stvari” ali mi onda nije jasno kako su u prošlosti za F1 mogli voziti “panjevi” kao što su: Gaston Mazzakane, Max Papis, Luca Badoer, Ricardo Rosset, Tarso Marquet, Andrea Montermini, Norberto Fontana , Shinji Nakano, pa ovi novi Nicolas Lattifi itd……. a neda licencu jednom talentiranom vozaču kao što je Colton Herta!? Sjetite se da je iz IndyCara došao i Juan Pablo Montoya pa je itekako promiješao F1 !!! čudni su “putovi gospodnji”, nekome kruha, nekome “figa”, a ovi ovovjeki “stručnjaci” iz FIE se mogu sakriti pod stol, njihova “stručnost” obiluje kojekakvim glupostima a… Read more »

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x