Put oko svijeta Formule 1: Mađarska

Jedina utrka koja se održavala iza Željezne zavjese bila je utrka za Veliku nagradu Mađarske, koja se od 1986. godine održala svake godine na stazi Hungaroring nedaleko od Budimpešte. Prva utka za VN Mađarske održana je u kolovozu 1986. godine kao epilog nastojanja Bernieja Ecclestonea da se utrka Formule 1 organizira iza Željezne zavjese. Moskva je bila u igri, postojala je ideja da se utrka održava na ulicama Budimpešte, no u konačnici vlasti u Mađarskoj su odlučile izgraditi posebnu stazu 19 kilometara udaljenu od glavnog grada na kojoj će se i godinama kasnije održavati utrke za VN Mađarske. Za samo osam mjeseci izgrađen je Hungaroring, prvu utrku ispratilo je oko 200.000 gledatelja mahom iz Istočnog bloka, a posjećenost ove utrke godinama ne jenjava.

Uska i valovita staza Hungaroring nalazi se u dolini i sa skoro svih pozicija uz stazu nudi odličan pogled. S viših mjesta na gledalištu moguće je vidjeti oko 80% staze. Hungaroring je treća najkraća staza i druga najsporija iza Monaka. Uska konfiguracija staze značajno otežava pretjecanje, zbog čega nije baš omiljena među vozačima i gledateljima, no posjećenost niti izostaje niti opada. Procjenjuje se kako tijekom svakog od dana trkaćeg vikenda uz stazu bude oko 100.000 gledatelja. Dok je Robert Kubica bio aktivan vozač Formule 1 ova utrka se mogla smatrati i utrkom za VN Poljske, obzirom da je preko 25.000 Poljaka dolazilo pratiti svog sunarodnjaka. Mađarska je vrlo popularna destinacija za ljubitelje Formule 1 koji dolaze s područja Europe, i vjerojatno je da se isto neće promijeniti do 2027. godine do kad ova staza ima ugovor za organiziranje utrke za VN Mađarske. Jedina utrka za VN Mađarske koja je održana pred praznim tribinama bila je ona 2020. godine, no iako su mnogi organizatori i odustajali od same organizacije utrke, Mađarska nije izostala iz kalendara.

VN Mađarske je jedna od najprihvatljivijih destinacija za ljubitelje Formule, te predstavlja i jednu od najpovoljnijih utrka za posjetiti. Ako dolazite s područja Europe, vrlo je jednostavno organizirati svoj dolazak i boravak u Budimpešti. U blizini staze nalazi se niz smještajnih jedinica koje nude dobru kvalitetu i povoljnu cijenu. Moguće je da se te cijene malo povećaju za vrijeme trajanja trkaćeg vikenda u odnosu na cijene kakve su tijekom godine, no svakako ih vrijedi na vrijeme rezervirati. Hrana i piće nisu preskupi, te se samo putovanje može lijepo organizirati bez nepotrebnih troškova. Kao i za svaku drugu utrku i Mađarska nudi ulaznice različitih cjenovnih kategorija, a raspoložive su i različite smještajne jedinice. Ako ne želite potrošiti previše novca, na raspolaganju su general admission ulaznice bez rezerviranih sjedećih mjesta, smještaj u hostelu u Budimpešti i solidan džeparac, te će takva kombinacija koštati oko 2.300 kuna. Nešto komotnija varijanta bila bi s trodnevnim ulaznicama za srebrnu tribinu, smještaj u hotelu s tri zvjezdice u centru Budimpešte i malo više novca za dnevno trošenje, te iznosi oko 5.000 kuna. Najskuplja opcija raspoloživa je i za VN Mađarske, ona koja podrazumijeva F1 Experiences dvodnevni paket, smještaj u hotelu s pet zvjezdica u centru Budimpešte, te dosta komotniji džeparac, no ona košta oko 21.000 kuna.

Ako se odlučite za posjetiti VN Mađarske, svakako se preporučuje planirati smještaj u Budimpešti i ostaviti dan-dva za obilazak ovog prekrasnog grada koji se još naziva i „Pariz istoka“.

  • Mađarska je republika u Centralnoj Europi okružena drugim državama i bez izlaza na more, naseljava je oko 10 milijuna stanovnika, a njena povijest datira još u period prije 1000 godina. Bila je dio nekada silnog Austro-Ugarskog carstva, veliki dio svog teritorija je izgubila nakon postizanja neovisnosti nakon Prvog svjetskog rada. U periodu od 1947. do 1989. godina bila je organizirana kao komunistička država. Glavni grad je Budimpešta, koju naseljava oko 3 milijuna stanovnika i jedna je od najljepših europskih gradova. Budimpešta godišnje privuče preko 4 milijuna turista što ju čini šestim najposjećenijim gradom Europe.
  • Službena valuta u Mađarskoj je mađarska forinta, koja je prilično slaba u odnosu na druge jače valute. U Budimpešti nije teško pronaći bankomat većine europskih banaka, novac se može zamijeniti i u poslovnicama banaka i mjenjačnicama, no preporučuje se novac ipak zamijeniti u banci jer je provizija u mjenjačnicama nešto više. Euro je prihvaćen na većini mjesta kao sredstvo plaćanja, no izbjegavajte plaćanja u eurima jer su tad provizije za konverziju novca visoke, a kusur ćete dobiti u forintama.
  • U Mađarskoj se govori mađarski jezik koji se smatra jednim od najtežih jezika na svijetu za naučiti. Srećom za turiste, Mađari većinom govore i engleski jezik, a i njemački jezik se prilično koristi.
  • Ljeta u Mađarskoj su topla i suha, a krajem srpnja i početkom kolovoza su prosječne temperature oko 30°C. Kiša vrlo rijetko pada u ovo doba godine, pa se tako treba pripremiti za sunčane i tople vremenske uvjete uz stazu, te planirati zaštitu od sunca i hidrataciju. Svake godine se utrka za VN Mađarske održava na vrhuncu ljetne sezone, kišni uvjeti na stazi tijekom utrke se ne očekuju, a ipak, prošle godine kiša je pomogla vozaču Alpinea Estebanu Oconu da osigura svoju prvu pobjedu karijere.
  • Mađarska se smatra sigurnom zemljom za turiste, no kao i svugdje drugo džeparoši su aktivni u gradu, pa tako treba dobro voditi računa o osobnim stvarima, te o nakitu. Posebice treba biti oprezan u gužvama i na događajima s velikom posjećenošću poput utrke.
  • Budimpešta je grad poznat po svojoj predivnoj arhitekturi, s obje strane Dunava, Budima i Pešte. Zgrada Parlamenta je jedna od najfotogeničnijih građevina u gradu i ovom dijelu Europe. Dvije strane grada spaja Szécheny lančani most. Najljepši pogled na ove znamenitosti je upravo s Dunava, te se preporučuje otići na noćnu vožnju Dunavom, uz prigodnu večeru.
  • Na budimskoj strani vrijedi posjetiti Budimski zamak koji je ujedno dom i Nacionalnoj galeriji te Povijesnom muzeju.
  • Tijekom grand prix vikenda u Budimpešti uvijek ima različitih događanja, uključujući i Budimpeštanski ljetni festival koji zapravo traje cijelo ljeto. Na različitim destinacijama održavaju se koncerti, predstave, opere. Ako vas zanima lokalna kultura, vrijedi posjetiti predstavu Mađarskog folklornog ansambla koji ima redovne izvedbe na Dunavskoj palači, dok se u Bazilici sv. Stjepana održavaju koncerti orgulja. Čak iako vas ne zanimaju orgulje, Baziliku treba posjetiti.
  • Za one koji u Budimpešti borave kratko samo za vrijeme trkaćeg vikenda, za obilazak grada zgodni su turistički autobusi. Busevi se zaustavljaju na Trgu Deak Ferenc, Trgu Heroja, Lančanom mostu, Gellert brdu, Budimskom dvorcu, kod Parlamenta i zgrade Opere.
  • Nezaobilazan izlet tijekom boravka u Budimpešti trebaju biti i termalni spa centri po kojima je ovaj grad poznat. Kupatila još iz vremena kad je Mađarska bila dio Osmanskog carstva mogu se nađi u gradu, a ako nemate dovoljno vremena, onda se za posjetiti ističe Szécheny kupalište, najveće medicinsko kupalište u Europi. Kupalište se nalazi u blizini Trga heroja i zoološkog vrta, sadrži i otvorene i zatvorene bazene različitih temperatura s različitim mineralnim sastavima, posebno ugodne nakon dnevnih aktivnosti uz stazu.
Széchenyi kupalište (izvor: Tripadvisor)

Kako se radi o povoljnoj destinaciji, Mađarska je često prvi izbor za posjetiti za ljubitelje Formule 1. Osim aktivnosti uz stazu, vikend u Budimpešti nikako neće biti dosadan. Budimpešta nudi za svakog po nešto glede zabave i kulture, a ni gurmanima neće ništa nedostajati. Lokalna kuhinja je vrlo zanimljiva, raspoloživa je internacionalna, a sladokuscima se preporučuje posjetiti Muzej čokolade.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Pretjecati se moze u zavoju 1 i 3, staza je uska ali zabavna ograde blizu karting staza zadnjih godina gledamo dobre utrke .hungaroring popularno f1 odrediste.36 godina se vozi tamo.volio bi da dobije utrku netko tko nije slavio jos kao lani ocon.

Emil

Kaže: “Uska i valovita”, i nisu baš neki komplimenti za trkaću stazu više za nešto drugo, no definitivno nije najdosadnija i znalo se zalomit podosta dobrih okršaja. A tek paprikaš i gušća jetra, mmmm.

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x