Slovencu Roku Turku treća ‘Delta’

Na dug i zahtjevan itinerer, a k tome i duge, nimalo jednostavne brzince, krenula 51 posada, a do cilja stiglo 30,  Šebalj-Stublić do postolja generalke i domaće pobjede.

Piše: Miroslav Krpan

ZAGREB –  Ovogodišnji tradicionalni „Zagreb Open – 48.INA Delta rally 2022.“, kultna „Delta“, najstarije i jedno od najpriznatijih domaćih automobilističkih natjecanja, u organizaciji Autokluba Delta, okupila je ove godine 51 posadu iz sedam europskih zemalja, u bodovnim sustavima FIA Europski rally Trophy (ERT), državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije, te Otvorenog prvenstva Zagreba za sve sudionike iz klubova Regije Sjever HAKS-a.

Pobjedničke posade 48. Ina Delta rallya 2022. (foto S. Dedić)

Slovenska posada Rok Turk i Blanka Kacin, u Hyundai i20 Rally2, ukupni su pobjednici, kako prvim mjestom u FIA ERT, tako i trećom ovogodišnjom pobjedom u nacionalnom slovenskom prvenstvu. Bila je ovo i treća pobjeda Roka Turka na kultnoj „Delti“, ali zasigurno najteža do sada. Turk je prvi brzinski ispit Jastrebarsko-Gornja Reka, duljine 12,36 km, prošao za 6:55,7 minuta, prosječno 107 km/sat i tek jednu desetinku brže od  srpske posade Dušan Borković-Igor Marković u Škoda Fabia Rally2 Evo. Na jutarnjem shakedownu Borković je ostvarivao najbolja vremena što je dalo naznaku da će bit žestok takmac Slovencu. No, već na drugom prolasku, istom dionicom, Borković je u jednom trenutku bio prebrz i s gotovo sto na sat „ispalio“ u obližnje drvo, što je bio nenadan i prebrz odustanak od daljnje vožnje. Na prvi je pogled bilo dosta teško, no liječnički je pregled utvrdio tek poneka nagnječenja od siline udarca. Turk je za gotovo pet sekundi nemilosrdno popravio svoj drugi prolaz i prvog dana zasjeo na čelnu poziciju s 35,6 sekundi prednosti ispred Austrijanca Simona Wagnera i Slovenke Pie Šumer ( Peugeot 208 Rally4). Treći je bio mladi Slovenac Mark Škulj sa suvozačem Urošom Ocvirkom Ford Fiesta Rally4. Među prvih deset u samom su početku bili četvrti Juraj Šebalj-Marijan Stublić (Toyota Yaris GR) i trenutno vodeći u domaćem prvenstvu, Austrijanac u dresu AK Rijeka, Alfred Kramer jr. i Dankinja Jeannette Kvick (Peugeot 208 Rally4).

Novi dan i odlučujućih šest brzinaca. Novim najboljim prolaskom BI Smerovišće-Grdanjci (16,68 km) Turk povećava svoju prednost na više od minutu, da bi potom na prvom dijelu najduljeg brzinca Stojdraga-Žamarija (31,78 km), zbog puknuća gume i mijenjanja iste, ostvario tek 20.vrijeme. Stečena prednost pretvorila se u dodatni zaostatak od 1:09,1 minute iza novog vodećeg Austrijanca Wagnera. Pobjedničko vrijeme na tom je brzincu pripalo našem najtrofejnijem relijašu i sedmerostrukom pobjedniku „Delte“ Juraju Šebalju koji je bio brži za 8,1 sekundu ispred Slovenaca Aleša Zrinskog i Roka Vidmara (Ford Fiesta R5).

Jura Šebalj-Marijan Stublić (AKK Sveta Nedelja) snimio M. Krpan

NADOKNADIO MINUTU I POBIJEDIO

Iskusni slovenski dvojac Turk-Kacin problemi s gumom, čak i tijekom rallya problemi s amortizerom, nisu obeshrabrili u nastojanju da stignu do pobjede. U završnici su nanizali četiri najbolja vremena, smanjivali prednost da bi u konačnici, poslije osam brzinskih ispita i 154,54 km, ukupnim rezultatom 1:41;13,0 sati, do cilja stigli kao pobjednici „48. Delte“ uz prednost od 32,5 sekundi ispred drugoplasirane posade Wagner-Šumer. Do treće stepenice pobjedničkog postolja stigla je domaća posada Juraj Šebalj-Marijan Stublić (AKK Sveta Nedelja) čiji je zaostatak za pobjednicima bio 1:13,6 minuta. U prvih deset našlo se šaroliko međunarodno društvo, uglavnom Slovenaca, ali na desetom mjestu još jedna hrvatska posada Nenad Lonačerić-Tajana Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja) u već gotovo legendarnom Subaru Imprezi Sti.

Dugi i zahtjevni brzinci, začinjeni visokim temperaturama zraka, iziskivali su spremnost posada, što mnoge, uglavnom zbog tehničkih problema na automobilima nisu izdržale. Među 23 odustale posade, zbog izlijetanja na petom brzincu Drežnik Podokićki-Breslovje (16,45 km), odustala je i posada AK Rijeka Alfred junior Kramer-Jeannette Kvick i tako u domaćem prvenstvu ostala bez bodova, izgubivši, poslije četiri ovogodišnja natjecanja, lidersku poziciju Prvenstva Hrvatske.

Tomas Hrvatin – Đani Simčić (AK Rijeka) snimio M. Krpan

TOMAS HRVATIN I ĐANI SIMČIĆ NA VRHU LJESTVICE

Za bodove hrvatskog prvenstva nastupalo je 28 posada, a do cilja ih je stiglo 15. Uz Šebalja i Lončarića na pobjedničkom postolju „generalke“ PH našla se posada Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin-Đani Simčić (Renault Clio RS 2.0), ujedno pobjednici klase 3. Zahvaljujući koeficijentu 1,5 bodovanja Ina Delta rallya (preko 150 km brzinaca), izostankom Viliama Prodana, koji po kuloarskim pričama napušta rally (?!) i prelazi u neke vrhunske klase kružnih utrka, te odustajanjem Alfreda Kramera, do sada vodećih,  Hrvatin se probio na čelo ljestvice poslije četiri ovogodišnja relija (Karlovac, Opatija, Velenje i Delta). Znakovit bodovni iskorak učinili su i Lončarić i Šebalj.

Izvrstan rezultat i pobjedu klase 2 ostvarila je, ovog puta usamljena posada do sada vodeće ekipe AK Opatija Motorsport, Igor Vareško-Marko Stiperski (Ford Fiesta Rally4), dok je u klasi 4 pobjedu odnijela kombinirana posada AK Delta i AK Dugo Selo Igor Mandić i Damir Petrović (MG ZG 105 1.4). U najbrojnijoj klase 5 pobijedili su Šebalj-Stublić, dok su pobjednici unutar klase bili grupa 2 Igor Vrga-Jasna Hadžić (AK Delta Sport, Renault Clio RS 2.0), a u grupi 1 Lari Matošević-Aleksandar Radovčić (AK Prorace Sv.Lovreč, Peugeot 106 1.2). Najuspješniji junior bio je Lari Matošević, dok je među sedam suvozačica najuspješnija bila Tajana Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja). Ekipnu pobjedu, u konkurenciji 14 klubova, slavili su vozači AKK Sveta Nedelja, ispred AK Delta i AK Delta Sport.

Nenad Lončarić-Tajana Vojvodić-Pinky (AKK Sveta Nedelja) snimio M. Krpan

Vrijedno je istaknuti da su od 25 dosadašnjih pobjednika Delta rallya, uz Šebalja i Turka, na 48.Ina Delta rallya nastupila još dvojica. Tihomir Filipović (AK Delta) uz suvozačicu Aleksandru Kovačić (AK Delta Sport) završio je na desetom mjestu ukupnog poretka PH, jedini iz klase 1 s automobilom Škoda Fabia R5, dok je peto mjesto ukupno za PH, drugo u klasi 2, osvojio Mađar Janosz Szilagyi i suvozačica Alexandra Katlin Varadi (AK Delta Sport).

Slijedeće natjecanje za Prvenstvo Hrvatske, prema Kalendaru HAKS-a, je od 8. do 10. rujna  „11. Kärcher rally Kumrovec 2022.“ u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport.

Rezultati – ukupno:
1. Turk-Kacin (Slovenija, Hyundai i20 Rally2) 1:41:13,0 sati
2. Wagner-Šumer (Austrija/Slovenija, Peugeot 208 Rally4) +32,5 sekundi
3. Šebalj-Stublić (AKK Sveta Nedelja, Toyota Yaris GR) +1:13,6 minuta
4. Grossi-Berlot (Slovenija, Peugeot 208 Rally4) +3:02,3
5. Zrinski-Vidmar (Slovenija, Ford Fiesta R5) +3:30,9
6. Škulj-Ocvirk (Slovenija, Ford Fiesta Rally4) +4:56,6
7. Johansson-Thulin (Švedska, Ford Fiesta Rally4) +5:12,7
8. Štefan-Vichtora (Češka, Peugeot 208 Rally4) +5:43,6
9. Peljhan-Čar (Slovenija, VW Polo RN4) +7:18,4
10. Lončarić-Vojvodić (AKK Sveta Nedelj, Subari Impreza Sti) +9:41,5.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x