29. Rally Opatija 2022: Ogled riječke i opatijske ekipe

Opatijski rally, uz nimalo lake brzince na Ćićariji, donosi zanimljiv dvoboj relijaških ekipa riječkog i opatijskog kluba.

RIJEKA – Tradicionalni i jedan u nas od najstarijih, 29. po redu Rally Opatija, priprema se s puno žara i želje da se nastupom 68 posada, iz gotovo rekordnih 11 zemalja, vrati u svoj standardni svakogodišnji ciklus. Naime, dvije godine protekle su otkako iz turističke meke i automobilističkog centra, bajne nam Opatije, put Istre i zaleđa Kvarnera, na okršaj sa „štopericama“ nisu otišli automobilisti, željni vožnji, po uvijek neizvjesnim, skliskim i izuzetno zahtjevnim dionicama brzinskih ispita.

“Pripremili smo neznatno drugačiji koncept od dosadašnjih, u natjecateljskom pogledu sa osam brzinskih ispita u istom danu, sve na dvije dionice, prvo šest prolazaka u jednom, a potom završna dva u suprotnom smjeru. Centar ovogodišnjeg okupljanja sudionika i servisni park je na Preluku, u dijelu nekadašnjeg autokampa, dok je ceremonijalni start i ciljno mjesto na opatijskom Mulu, uz samo more.”

“Zadovoljni smo s brojem prijavljenih posada, od kojih je više od polovica inozemnih, obzirom da se uz hrvatsko državno prvenstvo i Međunarodno zonsko i ove godine rally boduje za prestižni, najstariji europski Mitropa Rally Cup”, kazao je na susretu s novinarima u riječkom RI Info centru Dražen Puž, predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Autokluba Opatija, organizatora značajne i ne samo sportske manifestacije, ujedno i direktor rallya.

Tomislav Šepić i Dražen Puž na susretu s novinarima (snimio M. Krpan)

Pandemija je dvije godine onemogućavala dolazak relijaša u Opatiju, a sada su odlučni Opatijci prionuli poslu i uz pomoć suorganizatora zagrebačkog AK Delta Sport, te riječkih autoklubova „Rijeka“ i „INA Millennium“ osmislili itinerer ukupne duljine 386,55 km, od čega 102,42 km otpada na osam brzinskih ispita.

Lista sudionika i više je nego zanimljiva, konkurencija velika, vozni park prestižan za ove okvire manifestacije. A interes publike, samo dva tjedna nakon najvećeg oktanskog spektakla u nas, WRC-a, izuzetan. Stiže austrijski prvak Simon Wagner sa suvozačicom Slovenkom Piom Šumer u Škoda Fabia Rally 2 Evo, na hrvatskim stazama znani mađarski tandem Antal Kovacs-Gergely Istovics u Hyundai i20 N Rally2, te mladi Poljak Hubert Laskowski, koji nastupa pod latvijskom zastavom uz suvozača sunarodnjaka Michala Kusnierza (Ford Fiesta Rally3), jedan od najtalentiranijih poljskih relijaša koji je u svom debiju na asfalnoj podlozi na nedavnom otvorenju hrvatske sezone relijem „Quattro River Rally Karlovac 2022.“ slavio pobjedom u generalci.

Od hrvatskih vozača, obzirom na automobile, najviše izgleda za visok plasman ima najtrofejniji domaći relijaš Juraj Šebalj (Toyota Yaris GR) koji je s novim suvozačem Marijanom Stublićem pobijedio u domaćoj konkurenciji karlovačkog rallya.

Alfred Kramer jun. – Jeannette Kvick (AK Rijeka-Danska) snimio M. Krpan

“Vrijedi istaknuti trenutno lidersku poziciju na početku novog  hrvatskog prvenstva ekipe Autokluba Rijeka čije su posade Stefan Kramer-Johann Drapela, Alfred Kramer jun.-Joannette Kvick i Tomas Hrvatin – Đani Simčić, uz dvije pojedinačne pobjede u klasama slavili ekipno sa šest bodova prednosti ispred trostrukih državnih prvaka ekipe Autokluba Opatija Motorsport.”

“Boje Opatijaca ovog će vikenda braniti višestruki državni prvaci Viliam Prodan-Zoran Raštegorac i Marsel Katić-Denis Rubinić, te nadolazeće snage Igor Vareško-Marko Stiperski i Eris Marotti-Paola Marotti. I ne samo taj dvoboj, već borba svih hrvatskih posada za svaki bod bit će krajnje neizvjesna. Vrijedi stoga pravovremeno doći uz staze, uživati u dobrim vožnjama i bodriti hrabre automobiliste”, poziv je Tomislava Šepića iz Autokluba Rijeka.

Ceremonijalni start 29. Rallya Opatija je iz opatijske luke u subotnje veče, s početkom u 18 sati.

Autor: Miroslav Krpan

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x