Put oko svijeta Formule 1: Australija

Nakon tri godine Formula 1 se vraća u Australiju, na dobro poznatu stazu Albert Park u Melbourneu. Dvije sezone Australija nije bila dio kalendara Formule 1. Utrka na Albert Parku je trebala biti prva utrka sezone 2020., sve je bilo spremno za održavanje utrke, momčadi su bile na terenu, kad je Covid-19 okovao svijet i sve je stalo. Utrka nije održana, a početak sezone je odgođen. Prošle godine je utrka u Australiji planirana za jesenski termin, no pandemija je nastavila, a Australija još jednom otkazana.

Izvor: f1.com

Ove godine utrka će se, kao treća po redu od početka sezone, održati na osvježenoj podlozi na stazi u Albert Parku. Trkaći vikend će biti otvoren za gledatelje, a kako je Australija uvijek voljela utrkivanje, interes za utrku je ogroman, te će pet novih tribina biti otvoreno za gledatelje. Oko 130.000 gledatelja se očekuje uz stazu na dan utrke. Utrka za Veliku nagradu Australije je od 1996. godine uglavnom otvarala sezone, osim 2006. i 2010., i naravno protekle dvije pandemijske godine. Od 1985. godine je Australija dio kalendara Formule 1, a prije Albert Parka u Melbourneu, domaćin je bio grad Adelaide u Južnoj Australiji.

Za posjet ovogodišnjem izdanju utrke potrebno je izdvojiti nešto više novca nego prethodnih godina, s obzirom na to da su cijene karata i boravka u Australiji nešto skuplje nego 2019. i prethodnih godina. Za ovogodišnje izdanje ulaznice su uglavnom rasprodane, a gledatelji koji na utrku dolaze izvan Melbournea, mogu birati različite opcije i uz stazu i za smještaj. Naravno, ako ne računamo troškove dolaska u Melbourne i Australiju, troškovi trkaćeg vikenda se za gledatelje kreću od oko 3.600 kuna do vrtoglavih 35.000 kuna. Povoljnija izvedba bazirana je na najjeftinijim ulaznicama, smještaju u hostelu i skromnim džeparcem, dok je u ultra vikend uključeno F1 Experiences Champions Club iskustvo, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice i nešto više novaca za trošenje. Oni koji su se odlučili za srednji cjenovni rang, utrku će gledati s tribine koja nosi naziv po Schumacheru, imati hotel s tri zvjezdice i sasvim dovoljan džeparac. Od ostalog, Australija je divna i po mnogočemu posebna zemlja i u svakom slučaju se isplati posjetiti.

Izvor: Renault Media Center
  • Australija je šesta zemlja po ukupnoj površini na svijetu, najveća je zemlja Oceanije, stabilna je i razvijena demokratska država s oko 25 milijuna stanovnika različitih nacionalnosti. Prema nacionalnom bruto dohotku, trinaesta je u nizu ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta. Suverena je zemlja koja obuhvaća kopno australskog kontinenta, otoka Tasmanija i brojnih manjih otoka. Glavni grad Australije je Canberra, a najveći grad Sidney. Australija se nalazi na krajnjem jugu naše planete, po mnogočemu je drugačija i specifična, zemlja je klokana, koala i brojnih drugih vrsta koje obitavaju samo u Australiji. Samo ime joj potječe od izraza terra australis, što u prijevodu znači ‘južna zemlja’. Južnu zemlju na istoku ograđuju planine Australski Kordiljeri, koje se strmo spuštaju u niže i uže primorje uz obalu Tihog oceana, a blago prema zapadu. U središnjem dijelu kontinenta nalazi se Velika australska nizina, koja oko jezera Eyre prelazi u depresiju. U zapadnom dijelu nalazi se Zapadnoaustralska visoravan, a zemlja, iako ima površinu od čak 7,6 milijuna kvadratnih kilometara, nema nijedan veći vodeni tok. Sve njene rijeke su siromašne vodom, pa i one najveće povremeno presuše radi vrlo zahtjevne tropske i suptropske klime kontinenta.
  • Melbourne, koji je domaćin utrke za VN Australije, je glavni grad savezne države Viktorije i drugi po veličini grad u Australiji, te broji blizu 5 milijuna stanovnika. Često se Melbourne karakterizira kao jedan od najboljih gradova za život na svijetu, te je kulturni i društveni centar Australije. Osim Formule 1, Melbourne je i domaćin teniskog Grand Slam turnira Australian Open, te MotoGP utrke na obližnjem Philip Islandu. Dom je Australske nogometne lige (AFL), te sadrži i jedan od najljepših australskih stadiona, Melbourne Cricket Ground.
Izvor: Red Bull Content Pool
  • Za ulazak u Australiju, svi turisti, osim onih s Novog Zelanda, trebaju pribaviti vizu za ulazak u zemlju. Većina viza se izdaje elektronski, bez čekanja i plaćanja. Službeni jezik je engleski, što je olakšavajuća okolnost za većinu turista iz svih dijelova svijeta. Kao i svugdje u svijetu, prisutna su različita narječja i specifični naglasci. Australci su poznati kao druželjubivi i prijatni, te kao potpuni stranac nećete imati problema razmijeniti koju riječ s Australcima, makar o vremenskoj prognozi. Od novca, potrebno je pripremiti australske dolare, davanje napojnica nije obavezno, a bankomate možete naći gotovo na svakom uglu. “Plastika” je pogodan način za plaćanje i na Melbourne Parku.
  • VN Australije se na stazi u Albert Parku održava u ožujku, prvom mjesecu australske jeseni. Prosječna dnevna temperatura u ovo doba godine je 24°C, a najniže temperature se kreću oko 13°C. Može se očekivati lijepo vrijeme i toplih tridesetak stupnjeva, no promjena vremena nikad nije neuobičajena i česta mogućnost je i kiša. Vremenski uvjeti u Melbourneu su često nepredvidivi, pa tako treba biti pripremljen za sve prilike.
  • Sa zdravstvenog stanovišta, Australija je na vrlo zavidnoj razini. Zato su i jasne vrlo restriktivne mjere u proteklom periodu, s obzirom na to da je briga za nacionalno zdravlje na visokom nivou. Treba napomenuti kako pred putovanje u Australiju turisti sebi trebaju osigurati međunarodno zdravstveno osiguranje, jer su medicinske intervencije u Australiji prilično skupe za one bez osiguranja. Melbourne je vrlo siguran grad, no kao i uvijek, treba voditi računa o vrijednostima i dokumentima koje nosite sa sobom. Pri odlasku na stazu preporučuje se sve vrijednosti ostaviti u hotelu. Također, treba biti oprezan i u saobraćaju, jer Australci voze lijevom stranom!
Izvor: Mercedes Media Center
  • Za boravak u Australiji treba predvidjeti mnogo više dana od trkaćeg vikenda, ako se želi vidjeti više od Melbournea i okoline. Australija se prostire na ogromnom području kopna, pa je tako i bezbroj mjesta i znamenitosti kojima treba posvetiti pažnju. Prepoznatljivi Sidney, Nacionalni park Daintree i Rt nevolje, Zlatna obala savršena za surfanje na Tihom oceanu, Veliki koraljni greben, samo su neke od znamenitosti Australije koja zahtjeva više dana i ozbiljno proputovanje. Ako se pak ima samo vremena za trkaći vikend, onda se treba zadržati na Melbourneu, i njegovoj bogatoj turističkoj ponudi.
  • Gastronomska ponuda Melbournea je odlična i vrlo bogata. S obzirom na to da se radi o multikulturalnom području, može se naći hrana iz gotovo svakog dijela svijeta. Među najpopularnijim su talijanska, grčka, srednjoistočna i azijska kuhinja. Niz je gastro pubova koji nude „modernu“ australsku hranu i kraft piva. Osim tradicionalnih pubova i barova, Melbourne nudi i raznovrstan noćni život. Najpopularnija mjesta za izlazak nalaze se u centru grada, a vikendom se gotovo uvijek u gradu nešto događa. Ljubitelji vina ne smiju propustiti posjetiti Yarra dolinu, netom izvan grada.
  • Kako se radi o zemlji s posebnom florom i faunom, od kojih je skoro 75% endemičnih vrsta, obavezno treba posjetiti Melbourne akvarij i zoološki vrt, a Werribee zoološki vrt na otvorenom 30 minuta udaljen od grada, nudi pravo safari iskustvo. Ako imate slobodan dan, možete ga iskoristiti za putovanje Great Ocean Road turnejom. Cjelodnevni izlet nudi obilazak Melbournea i okolice, s pauzama u Great Otway i Port Campbell nacionalnim parkovima i predivnim prirodnim instalacijama stijena Loch Ard Gorge i Twelve Apostles.
Izvor: f1.com
  • Naravno, i šoping ponuda je raznovrsna, od štandova i pijaca, do ekskluzivnih trgovačkih centara s trgovinama različitih brendova, kockarnicama, barovima i restoranima, pa čak i noćnim klubovima. Predivan panorama pogled nudi se s Eureka tornja visine oko 300 metara, s čijeg je 88. kata pogled na grad zapanjujuć. Za fanove Ferrarija, u unutrašnjosti sjeverozapadnog dijela grada nalazi se Lygon ulica koja je dom najveće talijanske zajednice u Melbourneu. Lokalni kafići i picerije domaćin su tifosima na putovanju do Albert Parka, mogu se vidjeti istaknute zastave i obilježja Ferrarija.

I moglo bi se još mnogo pisati o turističkoj ponudi Melbournea, Viktorije i cijelog kontinenta. Koliko god dana imali na raspolaganju, ostat će još nešto za vidjeti i posjetiti u dalekoj južnoj zemlji. Svatko kome se u životu pruži prilika putovati u Australiju treba je objeručke prihvatiti, s obzirom da je to zemlja koja nudi iskustvo kao nijedna druga. Pa ako još to putovanje podrazumijeva i utrku za VN Australije, što jedan ljubitelj putovanja i Formule 1 može tražiti?

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

I da, u Australiji je sve naopačke. Ali dobro se živi.

mody

Nikad mi nije bila nesto posebno draga ova staza tesko je pretjecati adelaide treba vratiti

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x